Međimurje Press
Kultura i obrazovanje

POVODOM 350. OBLJETNICE SMRTI ANE KATARINE ZRINSKI U DVORANI SCHEIER ODRŽANA GLAZBENO-KNJIŽEVNA VEČER

U četvrtak, 16. studenoga, na samu 350. obljetnicu smrti hrvatske banice, grofice i književnice Ane Katarine Zrinski, rođene Frankopan, u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu u Dvorani Scheier održana je glazbeno-književna večer njenom povijesnom liku i spisateljskom radu u čast.

Tijekom jednosatnog programa koji je, temeljem teksta koji su pripremili književnica Mila Željeznjak i povjesničar Saša Vuković vodio Dejan Buvač, publika je upoznata s osnovnom kronologijom Katarininog života, od sretnih dana nakon udaje za Petra Zrinskog do tragičnih posljedica neuspješne Zrinsko-frankopanske urote i smrti u kućnom pritvoru, ali i s kulturno-društvenim kontekstom u kojem je ona živjela i djelovala.

U takav narativ umetnuti su ulomci iz dvaju najznačajnijih književnih djela Ane Katarine Zrinske, molitvenika „Putnog tovaruša“ i zbirke pjesama „Libar od spominka“, koje su interpretirale članice Kazališne družine „Štolcer“ Čakovec, Kristina Štebih, Dijana Kirić i Anja Zanjko. Poseban naglasak pri odabiru odlomaka stavljen je na Katarininu ustrajnu nadu i pouzdanje u Boga čak i u najnepovoljnijim životnim trenutcima.

Glazbeni dio programa izvedbom triju tradicionalnih međimurskih pjesama iznijele su članice Pjevačkog zbora umirovljenika Čakovec, dok su čar pozornici svojim slikama, odnosno umanjenim lutkama pripadnika Zrinske garde dale Josipa Flac i Nada Patafta, koja je na pozornici pročitala i svoju pjesmu posvećenu Međimurju.

Svima koji su sudjelovali u održavanju ove večeri najljepše zahvaljujemo, dok posebna zahvala ide članovima Zrinske garde Čakovec koji su svečanim uniformiranim špalirom pred ulazom u Zgradu Scheier uzvanike dočekali u pravom duhu svoje postrojbe.

Saša Vuković

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja