Međimurje Press
Kultura i obrazovanje

Predstavljeno novo bibliobusno vozilo!

Projekt „Kultura se fura“ financiran je sredstvima Europskog socijalnog fonda (85%) i
Proračuna – Ministarstva kulture RH (15%). Korisnik projekta je Knjižnica „Nikola Zrinski“, uz partnerstvo Grada Čakovca i Međimurske županije.

Na predstavljanju atraktivnog 12,1 metar dugog bibliobusnog vozila medijima i javnosti obratili su se ravnateljica Knjižnice Ljiljana Križan, gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini, međimurski župan Matija Posavec, državni tajnik Ministarstva kulture dr. sc. Ivica Poljičak i voditeljica projekta Aleksandra Ličanin, u prisustvu vozača bibliobusa Miljenka Domjanića, knjižničarke u bibliobusnoj službi Vide Premuš, djelatnika čakovečke knjižnice te mnogobrojnih prijatelja knjige. Ugovorena vrijednost projekta je 445.780,67 eura (3.358.734,43 kune).

Novi bibliobus omogućiti će dostavu knjiga u sve krajeve našeg Međimurja, ali i omogućiti spoznaju da je pisano slovo važnije od mobitela, rekla je tom prilikom gradonačelnica Ljerka Cividini.

Osobno mi je drago zbog ovog projekta jer je Međimurje specifično u Hrvatskoj koje ima najuređeniju pokretnu knjižnicu koja putuje na 32 stanice već punih 40 godina, naglasio je župan Posavec.

Ravnateljica Knjižnice Ljiljana Križan istaknula je: “Ovo je zaista za sve nas veliki dan, bibliobus smo dobavili zahvaljujući dobivenoj mogućnosti da bespovratnim sredstvima obnovimo našu bibliobusnu službu. Diljem zemlje službe imaju stariji vozni park, takva je situacija bila i kod nas te je postojala potreba da ga obnovimo. Ova nabava bibliobusa govori da će naša služba živjeti i dalje, kao što je to bilo, sada već u kontinuitetu, 44 godine, od 1979.”

Ovo je jedan od bibiliobusa za koji su angažirana sredstva Europskog fonda, sretan sam da smo uz pomoć grada i županije i približili knjigu svim uzrastima u Međimurju, rekao je predstavnik Ministarstva kulture i medija.

Prema statistici Nacionalne sveučilišne knjižnice (NSK) mrežom narodnih knjižnica pokriveno je 98,7% gradova i 49% općina. Usprkos velikoj pokrivenosti, u knjižnice je učlanjeno tek 12,3% stanovnika – s tim da broj članova i posudbi pada jer pada i broj stanovnika. Čakovečka Knjižnica „Nikola Zrinski“ ima 6.700 članova, a kako jednu člansku iskaznicu koristi više članova domaćinstva, broj korisnika je do tri puta veći. Bibliobusna služba ima 1.700 članova.

(mp)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja