Međimurje Press
Kultura i obrazovanje

PROGLAŠENI OVOGODIŠNJI POBJEDNICI NATJECANJA „ZNANSTVENIK U MENI“

Mladi komunikatori znanosti predstavili su svoje vrhunske radove i vratili vjeru u svijetlu budućnost znanosti u Hrvatskoj

Na ovogodišnjoj su Završnici natjecanja u komunikaciji znanosti i originalnim istraživačkim radovima “Znanstvenik u meni“ proglašeni novi mladi pobjednici, u kategoriji originalnih istraživačkih radova pobjedu je odnijela Sara Studen iz Srednje škole Jastrebarsko, dok je Dora Fažon iz čakovečke Gimnazije Josipa Slavenskog slavila pobjedu u komunikacijskim kategorijama. Završnica petog uzastopnog natjecanja, koje je namijenjeno učenicama i učenicima srednjih škola u Republici Hrvatskoj, a koje provodi Društvo za edukaciju van okvira, održala se jučer u Osijeku u dvorani tvrtke BIOS Poduzetnički inkubator. Prezentirano je osam najboljih radova komunikacijske kategorije te dva originalna istraživanja.

Sara Studen iz Srednje škola Jastrebarsko u svom originalnom istraživačkom radu pod nazivom Elektrostatska levitacija proučavala je fizikalni fenomen elektrostatska levitacija i ovisnost levitacije NACA oblika o nekim relevantnim parametrima.

“Jako sam zadovoljna s cijelim natjecanjem i s organizacijom, a najdraže mi je bilo što sam mogla prenijeti znanje drugima i što su drugi mogli razumjeti moj rad”, poručila je Sara Studen nakon proglašenja pobjednika.

Doru Fažon iz čakovečke Gimnazije Josipa Slavenskog ljubav prema životinjama potaknula je da izradi inkubator za izlijeganje pilića te rad pod nazivom “Upoznajte Iggyja” prijavi u komunikacijske kategorije natjecanja Znanstvenik u meni. Inkubator je napravila od raspoloživih materijala sa senzorom za kontrolu temperature i ručnom kontrolom vlage, te je regulacijom uvjeta potrebnih za inkubaciju jaja u različitim fazama došla do uspješnog izlijeganja pilića – njene kućne ljubimice Iggy koja i danas šeće njenim dvorištem.

“Nimalo nisam očekivala ovaj rezultat. Spontano sam se uključila, ali sam sad pozitivno iznenađena. Najbolji dio natjecanja bio mi je pobijediti sama sebe i prezentirati jer mi je ovo prvi ovakav javni nastup”, objasnila je Dora Fažon nakon pobjede, dodavši kako je za natjecanje doznala od mentorice Melite Sambolek.

Za sudjelovanje u petom izdanju natjecanja „Znanstvenik u meni“ natjecatelji su osmislili prezentacijski nastup s temom po vlastitom izboru iz domene znanosti te ga snimili u obliku videozapisa koji su potom poslali uz svoju prijavu. Nakon toga, ocjenama stručnog žirija i glasovima publike izdvojeni su najbolji radovi i istraživanja, koji su pozvani u Završnicu. Na samoj Završnici učenici nastupaju uživo i iznova dobivaju ocjene od žirija, na temelju kojih nastaje konačna ljestvica. U nastupima se vrednuju sposobnost prenošenja teme u vidu karizme, korisnih analogija i usporedbi, pametna upotreba rekvizita i odstupanje od stereotipa te “predavačkih” idioma.

Organizatori natjecanja, studenti istraživačke fizike Petra Ivatović i Jakov Budić, ističu kako ovim projektom žele motivirati učenike srednjih škola da se upoznaju s vještinom prezentiranja znanstvenih rezultata na način dostupan širokoj publici te im omogućiti da i sami provedu istraživanje, koje zatim javno predstavljaju. Žele potaknuti učenike, potencijalne buduće znanstvenike i popularizatore znanosti, da se upoznaju s jednim od ključnih, a ujedno i rijetko spominjanim aspektom znanstvenika – znanstvenom komunikacijom.

„Zadovoljna sam ovogodišnjim natjecanjem i Završnicom. Učenici su svojim nastupima pokazali odlične komunikacijske vještine i razumijevanje sadržaja, a stručni žiri davao je korisne i konstruktivne kritike. Mislim da su ovakvi projekti vrlo važni za razvoj Hrvatske, ne samo zbog hrvatske znanosti i tehnologije kao takve, već da je komunikacija znanosti izrazito bitna za razvoj društva. Komunikacija znanosti ima funkciju puno veću od inspiracije nove generacije znanstvenika. Ona ima ključnu ulogu u stvaranju odnosa povjerenja između znanstvenika i javnosti te kroz širenje ideja i educiranje utječe na mišljenja društva, a kroz to i na donošenje odluka“, izjavila je organizatorica Petra Ivatović.

Natjecanje „Znanstvenik u meni“ dio je projekta pod nazivom „Korak u znanost: kontinuirani razvoj znanstvenih vještina u srednjoškolaca“ koji se provodi u organizaciji Društva za edukaciju van okvira zajedno s Institutom Ruđer Bošković te Institutom za razvoj obrazovanja. Projekt je osmišljen s ciljem jačanja kapaciteta organizacija civilnoga društva za aktivno uključivanje djece i mladih te opće populacije u popularizaciju STEM-a, a njegova ukupna vrijednost iznosi 1 300 430,00 kn (172 596,72 €), od čega je 85 posto sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Tea Romić

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja