Međimurje Press
Kultura i obrazovanje

Redovna Skupština Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu

U subotu, 27. svibnja 2023., održana je redovna Skupština Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu

Nazočnim članovima predstavljena je cjelokupna djelatnost Ogranka tijekom 2022. godine, pri čemu je osobito primjetno povećanje aktivnosti u svim segmentima Matičina djelovanja (nakladnički, kulturni i znanstveni projekti) u odnosu na prethodna razdoblja obilježena pandemijskom stankom.

Predsjednik Ogranka Zoran Turk predstavio je i aktivnosti u tekućoj godini te iznio planove za nadolazeće razdoblje. Ogranak MH u Čakovcu svoj rad usmjerava u projekte koji imaju izniman značaj za Međimurje, ne samo kulturni i povijesni, već i turistički i gospodarski. Osim periodičkih tiskovina, Hrvatskoga kajkavskog kolendara, znanstvenoga časopisa Hrvatski sjever i književnoga časopisa Riječ više!, u Nakladničkome su planu Ogranka za 2023. sljedeća izdanja; zbornik radova o Štrigovi kao mjestu štovanja svetoga Jeronima, doktorska disertacija dr. sc. Marijane Korunek Medved o iznimno važnoj, a dosad premalo afirmiranoj temi – povijesti pavlinskoga samostana u Međimurju, doktorska disertacija dr. sc. Maje Žvorc o nadgrobnim spomenicima na području povijesne Zagrebačke biskupije od XV. do XVIII. stoljeća, rječnik kotoripske skupine govora (na listi zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara) vrsnoga dijalektologa dr. sc. Đure Blažeke i sakupljačica građe Anice Jauk i Ksenije Virgej te knjiga o Nikoli VII. Zrinskom dr. sc. Hrvoja Petrića, redovitoga profesora povijesti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Planirano je i izdavanje zbornika radova Dvije strane medalje čiji je urednik potpredsjednik Ogranka Ivan Pranjić, te knjige Predaja Karaule JNA „Sedam sekretara SKOJ-a“ Kotoriba Josipa Šimunka.

Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu jedan je od najaktivnijih Matičinih ogranaka, a svojim će projektima i nadalje promicati vrijednosti Međimurske županije i njezina bogatog kulturno-povijesnog nasljeđa.

Ogranak Matice hrvatske Čakovec

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja