Međimurje Press
Kultura i obrazovanje

Reforma strukovnog obrazovanja teško će zaživjeti u praksi!

„Slab odaziv poslodavaca u procesu reforme i nedovoljna motivacija nastavnika za promjenom nastavnih pristupa ne ulijeva nadu da će reforma strukovnog obrazovanja zaživjeti u praksi. Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih trebaju otvorenije pristupiti raspravi o modularnoj nastavi i stvoriti klimu uključenosti svih zainteresiranih sudionika”, poručila je profesorica Nataša Sajko na tribini o strukovnom obrazovanju.

„Strukovno obrazovanje igra ključnu ulogu u razvoju gospodarstva, ali i društva u cjelini. Zato bi sam proces obrazovanja trebao biti atraktivan, moderan, fleksibilan i prilagođen potrebama tržišta rada, s ciljem razvijanja kompetencija za lakšu prilagodbu društva zanimanjima koje tek dolaze“, poručio je na javnoj tribini „Budućnost strukovnog obrazovanja“ Dario Carev iz stranke Centar.

Tribina je održana u subotu u Varaždinu, a okupila je stručnjake koji su razgovarali o aktualnoj reformi, trenutnom stanju u strukovnom obrazovanju i potrebama tržišta rada za stručnjacima obučenima kroz strukovno obrazovanje. „Iako je u Hrvatskoj udio polaznika strukovnog obrazovanja u ukupnom broju učenika vrlo visok i čini 70 posto, percepcija strukovnog obrazovanja je u javnosti negativna, a reforme nedovoljno popraćene. U Centru smatramo da je izuzetno važno razgovarati o budućnosti strukovnog obrazovanja, podijeliti ideje i doprinijeti stvaranju okoline u kojoj će stručnjaci biti spremni nositi se s izazovima modernog društva”, rekao je Carev.

Prema riječima profesorice Nataše Sajko, Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih trebaju otvorenije pristupiti raspravi o modularnoj nastavi i stvoriti klimu uključenosti svih zainteresiranih sudionika. “Slab odaziv poslodavaca u procesu reforme i nedovoljna motivacija nastavnika za promjenom nastavnih pristupa ne ulijeva nadu da će reformski procesi zaživjeti u praksi. Najvažniji čimbenik u provedbi reforme je usvajanje vještina inovativnoga poučavanja i učenja temeljenog na radu od strane nastavnika strukovnih škola”, rekla je Sajko, pojasnivši da to od njih zahtijeva ulaganje dodatnog vremena i truda, dok će se istovremeno naći u iznimno promjenjivim uvjetima rada koji će proizaći iz uvođenja modularnog pristupa. “Svakako će prvo trebati iznaći način da ih se motivira”, zaključila je.

Ana Lučin

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja