Međimurje Press
Kultura i obrazovanje

Sveučilište Sjever započelo s programom jačanja vlastitog znanstvenog kadra kroz Program „Top znanstvenik“

U okviru  nedavno osnovane Zajednice bivših studenata Sveučilišta Sjever (ALUMNI UNIN), u Varaždinu je 19.-20. svibnja 2023. održan prvi modul Programa Top znanstvenik usmjeren jačanju vlastitih  kapaciteta znanstvenika i profesora Sveučilišta Sjever.

Kreirani Program ima za cilj unaprijediti vještine znanstvenika i profesora Sveučilišta Sjever u području menadžmenta i vodstva (leadershipa), vrste i stilova vođenja, vođenju timova, donošenju odluka i rješavanja konflikta te razvoj poduzetničkih vještina kao i vještina prijave i provedbe EU projekata kako bi se stvorili dodatni kapaciteti Sveučilišta za nova istraživanja i znanstvene projekte.

Program koji se izvodi razvijen je za École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) u Švicarskoj kao jednog od najboljih sveučilišta u Europi te služi za razvoj njihovog znanstvenog kadra, a provode ga treneri koji su međunarodni znanstvenici iz područja fizike i znanosti o materijalima te sudjeluju u vođenju projekata u vrijednosti više desetaka milijuna eura na vlastitim institucijama (IMEC- međusveučilišni centar za mikroelektroniku sa sjedištem u Belgiji i CERN Europsko vijeće za nuklearna istraživanja).

Na prvom modulu u sklopu Programa sudjelovalo je 17 znanstvenika Sveučilišta Sjever, te se moduli nastavljaju održavati do kraja godine. Nazočnim sudionicima obratio se Rektor Sveučilišta Sjever prof.dr.sc. Marin Milković istaknuvši važnost stalnog unaprjeđenja i izgradnje snažnih vlastitih istraživačkih kapaciteta Sveučilišta koje prate potrebe gospodarstva, oslonjenih na EU projekte, kako u vidu primjenjivih istraživanja za gospodarstvo tako i pripreme i stvaranja odgovarajućeg kadra sukladno potrebama tržišta rada.

Kroz rad na unaprjeđenju vještina znanstvenika, naglasak je na  oblikovanju  vlastitih projektnih ideja u projektne prijedloge te kako znanstvene ideje uklopiti u buduće natječaje iz Nacionalnog Programa Oporavka i otpornosti, EU fondova razdoblja 2021-2027 te programa poput Horizon Europe, vodeći računa o povezivanju projekata sa potrebama gospodarstva Sjeverozapadne Hrvatske.

UNIN Alumni 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja