Međimurje Press
Kultura i obrazovanje

U dvorištu Srednje škole Prelog postavljena meteorološka stanica DAVIS

U dvorištu Srednje škole Prelog postavljena je meteorološka stanica Davis. Ova moderna stanica opremljena je naprednim senzorima koji prate različite meteorološke parametre poput temperature zraka, vlage, brzine vjetra, atmosferskog tlaka i oborina.

Značaj ove postaje za školu je višestruk jer pruža učenicima priliku da stječu praktična iskustva u praćenju i analiziranju meteoroloških podataka tijekom nastave, ali i GLOBE programom. Time se potiče njihovo zanimanje za znanost i tehnologiju, a istovremeno im se pruža prilika za razvoj istraživačkih vještina. Srednja škola u GLOBE programu sudjeluje već dugi niz godina, zapravo dvadeset i jednu godinu, a priključila se na poticaj prvih voditelja – Miše Rašana, Maje Labaš Horvat i ravnatelja Tomislava Gregura. Kasnije se timu priključuju nastavnice Valentina Pirc Mezga i Kristina Jančec.

Zbog vrijednih i ustrajnih učenika GLOBE grupa se svake godine plasirala na državnu razinu natjecanja. Ovogodišnju GLOBE ekipu učenika čine Rea Pongrac, Antonija Stančin i Ivan Horvat. Nadalje, postaja ima važnu ulogu u povezivanju škole s lokalnom zajednicom. Podaci prikupljeni na meteorološkoj postaji mogu se dijeliti s lokalnim stanovništvom omogućujući zajednici da bude informirana o trenutnim vremenskim uvjetima.

Trenutni podaci se mogu pogledati na stranici pljusak.com, a za pristup podacima nije potrebna verifikacija.

(žs)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja