Međimurje Press
Kultura i obrazovanje

Učenici i nastavnici Glazbene škole u Varaždinu predstavili projekt na Sveučilištu Sorbonne

She is Music projekt je Glazbene škole u Varaždinu, osmišljen početkom 2023. godine sa ciljem osvještavanja rodne ravnopravnosti u svijetu klasične glazbe, a osobito u kontekstu položaja skladateljica. Vrijednost samog projekta je u tome što od ideje pa do realizacije iste, sudjeluju učenici i nastavnici Glazbene škole u Varaždinu. Na poziv eminentnog pariškog sveučilišta Sorbonne, učenici i nastavnici Glazbene škole u Varaždinu predstavili su projekt u Francuskoj uoči godišnjeg programa GeMM – Genre Musique Musiciennes – „Les musiciennes en Europe de l’Est aux XXe et XXIe siècles: circulations, mobilisations, exils“. Predstavljeni koncert i predavanje ušli su u službeni  program „Mjesec ravnopravnosti – borba protiv diskriminacija.“

U četvrtak, 26. listopada 2023. godine bogatstvo opusa i vrijednost skladateljskog jezika Dore Pejačević, Ivane Lang i Margarete Ferek-Petrić, francuskoj su publici u predivnom Richelieu amfiteatru  predstavili učenici Lucija Turk, Una Strbad, Pavao Mrazek i Ivan Vuk te nastavnici klavirskog odjela Glazbene škole u Varaždinu – Marija Pavlović i Danijel Oto. „Pozivom da sudjelujemo na seminaru i prilikom da se učenici i nastavnici škole predstave na Sveučilištu Sorbonne ukazana je iznimna čast za Glazbenu školu u Varaždinu. Projekt koji smo varaždinskoj publici predstavili u proljeće ove godine pokazuje nam svima kako je obrazovanje prva stepenica u kreiranju višedimenzionalnog društva koje ravnopravnost živi, poštuje i obrazuje“, istaknuo je ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu, Davor Matačić te dodao kako je od velikog značaja što su Varaždinska županija i Francuski institut u Hrvatskoj prepoznali vrijednost ovog projekta te poduprijeli njegovu realizaciju. Mjesto nastupa djelovalo  je posebno inspirativno na učenike i nastavnike što se čulo u njihovim interpretacijama te su stoga bili nagrađeni dugotrajnim aplauzom publike.

U sklopu muzikološkog seminara na Sveučilištu Sorbonne u Parizu, 27. listopada 2023. godine, nastavnice Glazbene škole u Varaždinu Nataša Maričić i Petra Zidarić Györek u Nacionalnoj biblioteci Francuske – François Mitterand održale su predavanje po naslovom She is Music – Regards sur trois compositrices croates des XIXe – XXIe siècles. Predavanje koje je potaknulo mnoga pitanja o recepciji, reperezentaciji i položaju stvaralaštva skladateljica u Hrvatskoj, samo je dalo dodatni poticaju za planove o nekoj novoj suradnji i još jednom pokazalo kolika je važnost obrazovnog sustava i samih nastavnika koji obrazuju, ali i odgajaju i usađuju prave vrijednosti. Studenti, profesori i ostala zainteresirana publika pratila je pozorno predavanje Nataše Maričić i Petre Zidarić Györek. Bila je to ujedno izuzetna promocija hrvatske glazbene baštine, definitivno premalo poznate, francuskoj akademskoj javnosti.

Projekt She is Music ukazuje na potrebu snažnijeg uključivanja skladateljica i njihovog repertoara kako u izvedbene, tako i u istraživačko-edukacijske aktivnosti, a vjerujemo kako su učenici i nastavnici Glazbene škole u Varaždinu ovim projektom napravili važan iskorak u percepciji položaja skladateljica u glazbi, ali i otvorili vrata za neke nove suradnje.

Sanja Buhin

 

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja