Međimurje Press
Udruge

Hodočašće “Gospi Voćinskoj”

Dana 13.12.2023. održano je 15. hodočašće hrvatskih branitelja, Hrvatske vojske i policije Gospi Voćinskoj te obilježavanje 32. obljetnice masakra nad 47 civilnih žrtava koje su srbočetnici okrutno pobili u prosincu 1991.god.

Uz veliki broj hrvatskih branitelja, vojske, policije i ostalih hodočasnika pristiglih iz svih dijelova Hrvatske prisutni su bili i predstavnici Zajednice braniteljskih udruga Međimurske županije koju je predstavljao Klub ZBUMŽ “HOS-BELICA”.

Po kišnom danu sastali smo se na Prebendi gdje nas je pozdravio biskup msgr. Antun Škvorčević koji je izraze posebnog poštovanja i suosjećanja uputio obiteljima voćinskih žrtava i poginulim braniteljima.

U pokorničko-molitvenoj procesiji sa zavjetnim svijećama   hodočasnici su se zaputili u prostor voćinske bazilike gdje je uz spomenik “U Majčinu naručju” položen vijenac u čast voćinskih žrtava, a potom je biskup predvodio koncelebrirano misno  slavlje.

Nakon misnog slavlja održan je komemorativni skup kod spomen obilježja Voćinskoj žrtvi u središtu Voćina. Nazočnima su se obratili brojni izaslanici državnih institucija a posebno je dirljive riječi uputio ratni zapovjednik 136. Slatinske brigade brigadira general Josip Černi.

Potom su položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Nakon službenog  djela sve hodočasnike domaćini su počastiti ukusnim vojničkim grahom.

Josip Kolarić

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja