Međimurje Press
Udruge

Obilježavanje 25 godina aktivnog rada UOLL-a i obilježavanje Nacionalnog dana djece oboljele od malignih bolesti u RH

UOLL je inicirao prvu transplantaciju jetre u Parizu kod tada jednogodišnje djevojčice Elene Posavec iz Međimurja, za što smo od Vlade Republike Hrvatske i Ureda predsjednika RH primili nagradu za „Volonterski pothvat godine“.

Financirali smo ugradnju prve pužnice u Hrvatskoj (za djevojčicu Kristinu Plačko), što je pokrenulo veliku humanitarnu akciju u Hrvatskoj „Dajmo da čuju“. UOLL je poznat po zahtjevu za uvrštenje Gliveca na listu lijekova HZZO-a s ciljem liječenja oboljelih  od jedne vrste leukemije i od GIST-a (gastrointestinalnog stromalnog tumora), a u vremenu kada lijek nije bio na listi za tu indikaciju, Udruga je uspjela namaknuti donaciju u lijeku u iznosu preko 67 000 eura (šezdeset sedam tisuća eura ) za bolesnike diljem Hrvatske. Od travnja 2006. godine uspjeli smo u svojim zahtjevima da se rituksimab (MabhTera) uvrsti na listu lijekova HZZO- a i za prvu liniju terapije kod agresivno CD 20 pozitivnog non-Hodgkin limfoma.

Do 2023. godine pomogli smo preko 510 obitelji u kupnji lijeka i/ili terapije za što smo prikupili i utrošili preko 870.000 eura( osamsto sedamdeset tisuća eura).

Bili smo inicijatori i sudionici promicanja donatorstva s naznakom za donaciju koštane srži i matičnih stanica iz krvi, nastojeći povećati broj donatora u Hrvatskoj, osnažiti registar dobrovoljnih darivatelja i kvalitetno se povezati sa registrima diljem svijeta. Održali prvi okrugli stol o važnosti darivanja matičnih stanica i jačanja registra. Kupili prvo računalo Zavodu za tipizaciju tkiva u KBC Zagreb Klinici Rebro. Također, Udruga u sklopu svojih aktivnosti pomaže u opremanju bolnica u RH za što je od istih dobiveno priznanje i zahvala.

Provodimo i brojne aktivnosti pomoći sudionicima Domovinskog rata, kao i njihovim obiteljima (braniteljima, udovicama, djeci stradalih branitelja), koji su nakon završetka rata oboljeli od teških malignih bolesti, a potičemo i razmjenu iskustava oboljelih branitelja.

Kroz projekte ili programe:

„Plastičnim čepovima do skupih lijekova“ Zalažemo se za očuvanje i zaštitu okoliša, te u suradnji s komunalnim poduzećima organiziramo stručna predavanja i edukacije o načinu na koji treba postupati s neopasnim otpadom. U projekt smo do sada uključili preko 1400 subjekata ( vrtića, škola, fakulteta, udruga građana, vjerske zajednice, društveno odgovorna poduzeća, općine, gradove i županije. Sam projekt provodi se od 2013. godine, a do kraja 2023. godine  prikupili smo preko 650.000 kilograma čepova. Projekt  je dobro prihvaćen kod građana u Republici Hrvatskoj i gotovo u cijelosti ga sami financiramo te se zalažemo za održivošću cjelokupnog projekta. U projekt su uključeni mnogi volonteri u cilju zaštite okoliša i pomoći ciljanim skupinama građana. Ponekad u suradnji sa liječničkom preporukom za samo jedan lijek trebalo je prikupiti 7.000 kg čepova ali ne odustajemo jer oboljeli, liječnici i obitelj mora osjetiti da nisu sami. Od prihoda čepova pomažemo oboljelima i njihovim obiteljima u kupnji lijekova, terapije i rehabilitacije kada to ne financira HZZO djelomično ili u cijelosti. Udruga posjeduje 50 –ak različitih medicinskih kreveta za nastavak liječenja u kući koje vlastitim prijevozom distribuiramo potrebitima. Osim medicinskih kreveta u skladištu imamo invalidska kolica, hodalice, štake, antidekubitalne madrace, pelene za odrasle i druga pomagala.

„Pokažimo oboljelima da nisu sami“ Tim programom nastojimo pomoći oboljelima i to u kupnji lijekova, terapije ili terapije kada to ne financira HZZO djelomično ili u cjelini, uključujemo se u rehabilitaciju oboljelih nakon transplantacije ili liječenja, pomažemo obiteljima oboljelih u plaćanju troškova boravka u Zagrebu ili drugim gradovima gdje se liječi oboljeli. U vrijeme blagdana (Uskrs, Božić i Novu godinu) posjećujemo dječje odjele u Čakovcu, Varaždinu i Zagrebu te darujemo oboljele sa prigodnim poklonima svakog Božića preko 170 poklon paketa.

Svake godine u vrijeme blagdana pomognemo 12-tak obitelji socijalno niskog statusa u naravi poklon bonovima od 60 eura.  Zdravstvenom sustavu dajemo do znanja da smo spremni pomoći oboljelome jer naručujemo i kupujemo lijekove koje nema na našem tržištu odlazeći hitno po njih u inozemstvo vlastitim službenim vozilom.

„Crtanjem do zdravlja i Art terapija“ Aktivno se uključujemo u rehabilitaciju oboljelih nakon transplantacije ili liječenja od teških malignih bolesti uključivanjem oboljelih i njihovih obitelji u radionice kako bi se što ranije vratili u normalan život kakav je bio prije bolesti.

Brojne uspješne aktivnosti i projekti potiču nas da nastavimo s novim planovima, a sve s ciljem daljnjeg poboljšanja statusa oboljelih, kao i poticanjem na očuvanje zdravlja i okoliša u RH.

Nagrade i priznanja:

Volonterski pothvat godine – Udruga od Ureda predsjednika

Nagrada Zrinski – Emil Vibović od Međimurske županije

Plaketa-  Emil Vibović od Općine Mala Subotica

Županijska nagrada za volontiranje Međimurske županije- Emil Vibović

Godišnja nagrada za humanitarni rad- Emil Vibović od Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku

U nadi kako ćete prepoznati važnost djelovanja UOLL-a na području cijele Republike Hrvatske, nadamo se i daljnjoj suradnji u cilju pomoći oboljelima i jačanja zdravstvenog sustava. Vaš UOLL.

Emil Vibović, predsjednik

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja