medjimurjepress@gmail.com

Održana promocija knjige

U prostorima Matice hrvatske Čakovec jučer je održana promocija knjige “Hrvatsko Generali i Admirali 1991.-1999.” u organizaciji Udruge hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata HVIDRA Jug Čakovec. Suorganizatori promocije su Općina Selnica, Zrinska Garda Čakovec, Matica Hrvatska ogranak Čakovec.

Autori ovog publicističkog izadnja su dvojica generala Krešimir Kašpar i Marinko Krešić. Njima se u Čakovcu pridružio i general Ljubo Česić Rojs.

General bojnik Marinko Krešić, suautor knjige, rekao je kako je osam godina radio na ovom projektu te kako će ovom knjigom na jednom mjestu svaka kuća imati podatke tko su generali koji su donijeli slobodu hrvatskom narodu.

– Kada govorimo o Domovinskom ratu, netko je morao biti na čelu. Upravo su to ti generali koji su iznikli iz naroda, koji su pokazali svoje sposobnosti vođenja akcija, od Bljeska, Oluje, oslobađanja domovine. S tim da ovdje imamo i zanimljivu analitiku koliko je generala JNA došlo u Hrvatsku vojsku. Varaždin je bio najveća vojarna koja je nama pomogla u početku da bi zapravo poslije naoružanja krenuli. Tu je opisan jedan dio Domovinskog rata, generali koji nisu imali neka vojna znanja, ali su imali veliko srce – rekao je general bojnik Krešić te dodao da su upravo oni pobjednici Domovinskog rata.

Smatram da je jako dobro da je izašla jedna knjiga koja sadrži popis svih ljudi koji ili su bili u bivšoj JNA pa su prevedeni u činove generala, ili su bili obični vojnici koji su krenuli u rat. Svojim zaslugama u Domovinskom ratu dobili su činove generala. U knjizi je obrađeno jedno razdoblje hrvatske povijesti, razdoblje stvaranja hrvatske države. Imate podatke da je preko 25 generala Hrvata bilo u bivšoj JNA, a samo su tri prešla u Hrvatsku vojsku – rekao je Čošić Rojs te istaknuo kako je knjiga namijenjena svima i da smatra da bi je svaka hrvatska obitelj trebala imati u kući.

Prije same promocije položeni su vijenci  i zapaljene svijeće na Spomen obilježju međimurskih branitelja Domovinskog rata Međimurske županije.

(mp)

 

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*