Međimurje Press
Udruge

Veterani 54. samostalne pješačke bojne obišli lipičko- pakračko bojište

Predstavnici Krovne udruge veterana 54.spb.Međimurske županije, njih devetorica, obišli mjesta ratovanja i stradavanja svojih prijatelja na ovom bojištu. Od  Dereza, Omanovca, Batinjana Pakračkih, Malog Banovca, Tornja, Brekinske, Gaja, Kukunjevca, Kusonja, Pakraca  do Lipika.

Na  mjestima pogibije suboraca uredili su spomen obilježja i upalili svijeće te se prisjetili dana kada su na ovim prostorima branili  hrvatsku opstojnost. Održan je i kratak susret sa tajnikom Lipičkih veterana te posječen muzej Domovinskog rata u Pakracu. Posebno dojmljiv bio je slučajni susret u Kusonjama kod kuće u kojoj je 1992. bio smješten jedan vod  druge satnije.

Zapovjednik toga voda Dragutin Habjan, godinama je pokušavao naći vlasnike kuće  jer je sačuvao njihove obiteljske fotografije i  dokumente koje im je želio vratiti. Nakon trideset godina sreo je bračni par koji je tu živio prije rata i sada se ponovo vratio. Njihovo iznenađenje bilo je neskriveno, kao i uzbuđenje zbog ovoga događaja ali i zahvalnost  za povrat osobnih predmeta.

Realizaciju ovoga puta  omogućio je  Grad Čakovec financijskom potporom a veterane je predvodio predsjednik  Udruge Mladen Magdalenić.

Za KUV 54.SPB.MŽ-e : Mladen Magdalenić

Vinko Grgić
tajnik

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja