Međimurje Press
Kultura i obrazovanje

Završeno još jedno izdanje međunarodnog folklornog festivala FolkoFonija!

Habdelićev trg ovog se vikenda transformirao u glavnu pozornicu međunarodnog festivala FolkoFonija 2023. u organizaciji Centra tradicijske kulture Varaždin.

Festival je bio prava poslastica za ljubitelje tradicijske kulture te je ponudio glazbeni i plesni kušlec najljepši
poklon građanima. Pomalo bajkovita i intimna atmosfera trga pokaz ala se idealnom kulisom za takav događaj, dajući mu dodatnu čar. Prvu večer Folkofonije, “Glazbeni kušlec ””, obilježili su tradicionalni napjevi u izvedbi domaćina festivala i njihovih gostiju ženskog vokalnog ansambla Đurđevčice ””; iz Đurđevca, te Etno dua Goga i Željko. Za kraj prve večeri folklorni ansambl Kňahinka ””; iz Slovačke veselim plesnim koracima je najavio subotnji Plesni kušlec.

Drugog dana festivala Varaždinci su mogli uživati u različitim događanjima. Folklorna radionica plesa, izrada krpenih lutaka, sviranje tradicijskih glazbala, izrada kinča ukrasa od krep papira, izrada nakita i ručnih radova, samo su dio bogatog programa u kojima su mogli sudjelovati posjetitelji svih dobnih skupina. Istovremeno se u parku Vatroslava Jagića održavao tradicijski sajam gdje su se mogle razgledati i kupiti živopisne rukotvorine, domaći kolači, predmeti inspirirani hrvatskom baštinom.
Večer pak je bila rezervirana za uživanje u plesnom dijelu programa. Uz domaćine članove Centra tradicijske kulture Varaždin, na pozornici na Habdelićevom trgu predstavili su se njihovi dragi gosti KUD Hrvatskih željeznica iz Varaždina ””; KUD Anka Ošpuh ””; iz Ludbrega; KUD 7 Kaštela iz Kaštel Gomilice; Akademska folklorna skupina Študent ””; iz Maribora, Slovenija; te folklorni ansambl Kňahinka iz Čičave, Slovačka. Dvosatni program završen je uz ples i pjesmu za jedno sa mnogobrojnom publikom.

Trodnevni festival završio je plesnim radionicama hrvatskog folklora kojeg su vodili članovi
KUDa ” Šaltin ””; s otoka Hvara te članovi KUD a ”7 Kaštela”; iz Kaštel Gomilice te inozemnog folklora koju su vodili gosti iz Slovačke .

Vrlo bitan segment ovog festivala također su i druženja, stvaranje novih prijateljstava i uspomena koje će svi sudionici, ali i posjetitelji festivala doživotno pamtiti . Ljubav prema folkloru i tradiciji jedna je posebna povezanost i univerzalni jezik te se pokazalo da ovaj festival nije samo proslava prošlih vremena, već i podsjetnik na to kako tradicija i kultura mogu ostati žive i relevantne u suvremenom svijetu.

Helena Lalić

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja