Međimurje Press
Politika i društvo

Nova Povjerenica za informiranje: Malenici je pomogla prikriti stvarne autore izbornih jedinica

Gong upozorava kako je izbor Anite Markić za novu Povjerenicu za informiranje izuzetno problematičan jer je upravo ona bila izlika ministru Ivanu Malenici za skrivanje stvarnih autora jednog od najvažnijih zakona u Plenkovićevoj vladi – Zakona o izbornim jedinicama. Nakon Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, sada još jedna nezavisna institucija, Povjerenika za informiranje, također je zarobljena od vladajuće stranke.

Tajnim glasanjem u Saboru, dok je većina oporbe bila odsutna, Markić je “nadjačala” svoju protukandidatkinju Dubravku Bevandić, dosadašnju zamjenicu bivšeg povjerenika Zorana Pičuljana, koja se duže od desetljeća bavi pravom na pristup informacijama.

Za Anitu Markić, ravnateljicu Uprave za politički sustav i opću upravu u Ministarstvu pravosuđa i uprave, šira javnost Hrvatske doznala je u rujnu ove godine kad ju je ministar Ivan Malenica, nakon što je mjesecima odbijao odgovoriti tko su autori Zakona o izbornim jedinicama, predstavio kao jednu od troje navodnih autora i autorica. Dotadašnja tajnovitost oko tog podatka ukazivala je na to da je Zakon o izbornim jedinicama nastao u režiji političara vladajuće stranke, tzv. grupe MARŠ (Malenica, Anušić, Ressler i Šeks).

Gong smatra da je takva politička kompromitiranost izabrane kandidatkinje oprečna definiciji Povjerenice za informiranje kao samostalnog i neovisnog državnog tijela, koje štiti, prati i promiče Ustavom zajamčeno pravo na pristup informacijama.

Ministarstvo pravosuđa i ministar Malenica još od svibnja su odbijali odgovoriti Gongu na pitanje tko su autori novog modela izbornih jedinica. To je na jesen kulminiralo time da je ministru Malenici zaprijetila novčana kazna zbog nepoštivanja naloga tadašnjeg Povjerenika za informiranje da objavi imena autora novog izbornog modela.

Ministarstvo je iscijedilo imena nekoliko autora, među kojima i Markić, samo zahvaljujući inzistiranju Povjerenika Zorana Pičuljana. Zakon o izbornim jedinicama sporan je i po tome što je izrađen na netransparentan i isključiv način, bez ikakvih konzultacija sa stručnom javnosti, te što se model izbornih jedinica temelji na nevjerodostojnom registru birača.

Gong naglašava kako je izborom Anite Markić na mjesto Povjerenice za informiranje ugrožen
demokratski mehanizam prava građana i građanki na informiranje  u Hrvatskoj, čime se dodatno nagriza vladavina prava.

Svjetlana Knežević

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja