Međimurje Press
Gospodarstvo

Inovacija za održivu budućnost: Vetropack Straža postala dio virtualne elektrane KOER

Proizvođač staklene ambalaže Vetropack Straža tvornica stakla d.d. uključila se u rad KOER virtualne elektrane čime će aktivno pridonositi stabilnosti hrvatskoga elektroenergetskog sustava. Ova suradnja dodatna je potpora sustavu za priključivanje novih kapaciteta obnovljivih izvora energije i tranziciji na održiviju energetsku proizvodnju i potrošnju.  

„Vetropack grupa svjesna je svog okolišnog otiska, ali i mogućnosti kojima može pridonijeti ublažavanju klimatskih promjena. Stoga smo, nakon pridruživanja inicijativi Science Based Targets i programu Supplier Leadership on Climate Transition, odlučili dati dodatni doprinos održivosti pridruživanjem KOER virtualnoj elektrani. U Vetropack Straži iz dvije solarne elektrane postavljene na krovovima skladišta gotove robe godišnje proizvedemo 1 GWh električne energije koju koristimo u proizvodnji komprimiranog zraka. Proizvodnja stakla je energetski zahtjevan proces koji akumulira značajne količine energije. Fleksibilnost proizvodnog procesa stavili smo na raspolaganje za održavanje ravnoteže elektroenergetskog sustava u Hrvatskoj i time ujedno podržavamo zelenu tranziciju hrvatskoga gospodarstva prema održivijem energetskom sustavu, što je ključno za postizanje ciljeva održivog razvoja i smanjenje okolišnog utjecaja na nacionalnoj razini“, istaknuo je Mario Berc, direktor sektora tehnike Vetropack Straže.

Tehnološka tvrtka KOER specijalizirana je za inovativna energetska rješenja i razvila je infrastrukturu prve virtualne elektrane u Hrvatskoj. Njezinim pokretanjem ujedno je postala i prvi agregator te povezuje tržište električne energije s krajnjim korisnicima koji su dio virtualne elektrane. Ovo je platforma za poslovne modele koji će pospješiti ekonomsku održivost obnovljivih izvora energije i ubrzati izgradnju nove energetske infrastrukture. Njenu vrijednost potvrđuje i godišnja nagrada za inovacije u području energetike koju je Zaklada “Hrvoje Požar” Hrvatskog energetskog društva dodijelila tvrtki KOER za njezinu virtualnu elektranu. KOER operativno upravlja virtualnom elektranom, okrupnjuje kapacitete, prepoznaje njihove karakteristike koje može komercijalizirati na tržištima električne energije.

„Objedinjujemo proizvođače, potrošače, ali i spremnike električne energije koji se mogu nalaziti bilo gdje unutar hrvatskog elektroenergetskog sustava. Našoj se platformi pridružuju vodeći predstavnici različitih industrija i izrazito mi je drago da je najnoviji među njima Vetropack Straža, tvrtka s dugom tradicijom uspješnog i održivog poslovanja u staklarskoj industriji. Proizvodnja stakla povezana je s mnogim složenim procesima i velikom potrošnjom resursa koji će kroz našu platformu biti dodatno optimizirani. Virtualna elektrana KOER otvara mogućnosti višestruke dobrobiti – krajnjim korisnicima daje priliku da postanu aktivni sudionici tržišta električne energije te kroz to ostvaruju dodatne prihode, a Hrvatskom operatoru prijenosnog sustava pruža pomoćne usluge s ciljem optimalnog upravljanja i uravnoteženja elektroenergetskog sustava“, izjavio je Marko Lasić, direktor KOER-a.

Blaženka Leib

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja