Međimurje Press
Politika i društvo

Priopćenje vezano za javne natječaje po ministarstvima u izbornoj godini

Dok Hrvatska javnost na primjeru Turudića može uživo pratiti kakvu farsu od javnih natječaja radi HDZ kad svoje kadrove uoči parlamentarnih izbora nameće kao osigurač u slučaju gubitka izbora za sljedeće razdoblje, ispod radara može lako proći i desetak malih “Turudića”.

U posljednjih nekoliko mjeseci, Vlada je raspisala javne natječaje za ravnatelje pojedinih uprava u ministarstvima. Simptomatično je da su izbori pred vratima, a Vlada raspisuje javne natječaje na mandate od 4 godine za pozicije najbližih suradnika sadašnjih, a s obzirom na trajanje mandata tih ravnatelja, i budućih ministara. Na taj način uzurpira kulturno demokratsko pravilo da se to učini početkom novog razdoblja, pa ako HDZ pobijedi može to i tada legitimno provesti.

Naime, pravni temelj za navedeno postupanje je u Zakonu o sustavu državne uprave, po kojem sada uprave u ministarstvima vode službenici profesionalci koji su na tim mjestima zamijenili pomoćnike ministara koji su (za razliku od ravnatelja koji formalno nisu, a stvarno jesu) i formalno bili politička dužnost te su dolazili i odlazili s Vladom koja ih je izabrala.

Kada su u pitanju javni natječaji, HDZ-ov modus operandi svima je dobro poznat, posebno za privlačnije pozicije. Radi se o farsi kojom se ispunjava forma, jer se zna za koga su raspisani, samo nedostaje fotografija u prilogu natječaja, da ne bude zabune među naivnijima.

Dakle, nacrti rješenja o budućim imenovanjima se nalaze u ladicama Vlade i samo se čeka da proteknu rokovi te da se obave formalni razgovori kako bi sve bilo po zakonu. Takvim manevrom Plenkovićeve Vlade, u slučaju da HDZ izgubi vlast, i dalje će imati spone između kreatora javnih politika i provođenja istih, kao i veliki prostor za opstrukciju koja je HDZ-u, kada je u oporbi, prirođena.

Napominjem kako ne bih imao ništa protiv tih imenovanja da je sve transparentno i da se biraju pravi profesionalci po modelu meritokracije, ali živimo u HDZ-ovoj državi u kojoj cvjetaju klijentelizam i nepotizam. Na ovaj način, HDZ i kada nije na Vlasti, ne silazi s vlasti.

Potrebno je puno više hrabrosti da se prekine kriminalna hobotnica koja pipke proteže na svaki aspekt društva. Hrvatska je priliku imala dvaput, ali nije bilo dovoljno hrabrosti odlučno se obračunati sa svakim krakom hobotnice. Nadolazeći izbori treća su sreća za Hrvatsku, a gledajući odlazak mladih iz zemlje, možda i posljednja.

Ne smijemo i ovaj put podbaciti, dosta je HDZ-a i njihovog turudićevskog klijentelizma i korupcije.

U nastavku poveznice na natječaje.

https://mvep.gov.hr/UserDocsImages/2023/datoteke/JN%20%20tekst.pdf

https://narodne-novine.nn.hr/clanci/oglasi/o8362185.html

https://narodne-novine.nn.hr/clanci/oglasi/o8365261.html

https://narodne-novine.nn.hr/clanci/oglasi/o8368148.html

Damir Barbir

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja