Međimurje Press
UdrugeZanimljivosti

Izviđačko logorovanje Odreda izviđača „SIRIUS“

Nakon završetka nastave članovi Odreda izviđača “Sirius”, udruge koja radi na području Varaždina, Čakovca i Kotoribe, nisu mirovali, već su krenuli u novu ljetnu avanturu, tj. organiziranje devetodnevnog šumskog izviđačkog logorovanja

Logorovanje se održalo od 8. do 16. srpnja na livadama i šumama u podnožju Petrovog Vrha, u dijelu općine Sirač, selo Bijela, osam kilometara od grada Daruvara. Izviđači Siriusa su na ovoj lokaciji prvi puta logorovali 2016. godine, a zadnji puta 2019. godine, te je ove godine po četvrti puta organizirano logorovanje na ovim terenima.

Dva tjedna prije same višednevne aktivnosti prethodile su vrlo zahtjevne organizacijske i logističke pripreme kako bi samo logorovanje što bolje prošlo. Tako je ove godine u potpunosti obnovljena šumska kuhinja, jarbol,  umivalište te toaleti. Izviđački kamp je bio smješten s obje strane potoka Stančevac, čije su obale već prošlih godina izviđači spojili drvenim mostom koji je ove godine također doživio obnovu.

Na logorovanju je sudjelovalo pedeset članova Odreda izviđača “Sirius”, pretežno djeca osnovnoškolskog uzrastra iz Varaždina, Čakovca i Kotoribe te srednjoškolci kao volonteri i voditelji.

Tijekom boravka svi sudionici su preuzimali zaduženja, kao što su noćno dežuranje ili pomaganje u kuhinji te su time stjecali nova znanja i vještine te nezaboravna iskustva.

U sklopu šumskog logorovanja organizirana su i dva kraća jednodnevna izleta. Jedan izlet je bio uspon na Petrov Vrh, a drugi u Lipik na lipičke bazene.

Svaki dan logorovanja protekao je uz brojne programske sadržaje uz puno praktičnog rada što je dodatno doprinijelo zanimljivosti samog programa.

Izviđači su imali prilike polagati razne vještine i vještarstva kao npr. izviđački kurir, domaćin, plivač, higijeničar-bolničar, pionir, konačar i dr. Svladavani su osnovni izviđački sadržaji kao što su izrađivanje raznih logorskih objekata i lukova od drva i špage, osnove topografije, kuhanje u prirodi, pročišćavanje vode, sortiranje otpada, osnove prve pomoć i dr. Organizirane su izviđačke igre i natjecanja, a u večernjem dijelu programa uz logorsku vatru pjevanje, kviz znanja, razni skečevi, osnove astronomije i sl. Također je u večernjem dijelu programa organizirana filmska večer sa filmovima koje su izviđači radili proteklih godina na višednevnim aktivnostima, karaoke večer te Supertalent show.

DCIM100MEDIADJI_0073.JPG

Odred izviđača “Sirius” se zahvaljuje Varaždinskoj i Međimurskoj županiji, gradovima Varaždinu i Čakovcu, općini Kotoriba, općini Sirač i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji na uređenju šumskog pristupnog puta, lokalnim logističarima iz sela Bijela, Crvenom križu Grada Čakovca te donatoru ELKOM Nord GmbH na pomoći u realizaciji ovogodišnjeg izviđačkog logorovanja.

Početkom mjeseca rujna započet će nova školska godina, a time i mogućnost upisa u jednu od izviđačkih udruga koje djeluju na području naših gradova i županija. Više o izviđačima može se doznati na stranicama krovnog Saveza izviđača Hrvatske www.scouts.hr ili na web i FB stranicama naše udruge.

Roko Rameša
OI SIRIUS

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja