Međimurje Press
Zanimljivosti

Mesarić i Golub – Normandija je učionica na otvorenom!

Hodočasnički put Sv. Mihaela, Dan D i samostan Mont Saint Michel bile su okosnice putopisnog predavanja održanog 30. studenog u maloj dvorani MESAP-a u Nedelišću. Predavači su bili strastveni putnici, hodači, istraživači prirode i kulturne baštine, putopisci i fotografi, Mihaela Mesarić i Siniša Golub, oboje iz Šenkovca.

Dvoje putnika, dvije naprtnjače s obućom, odjećom, digitalnom mapom rute, anti-žulj čarapama, vodom i hranom, mentalnom mapom i čitačem krajolika, dva naoko različita, ali u srži slična viđenja krajobraza, donijeli su emotivnu priču o Normandiji te izrazitog francuskog ponosa i očuvanja povijesnih tekovina i prirodne baštine. Brojna publika upoznala je kroz više od sto živopisnih fotografija i živu riječ značaj živičnjaka, Normandiju kao učionicu na otvorenom bilo kroz kulturni, povijesni ili prirodni aspekt, oživljenu povijest kao odličnu metodu interpretacije, ulogu aviona DC-3 Dakota u Savezničkom iskrcavanju u II. svjetskom ratu tijekom lipnja 1944. godine te izazove hodočasničke hodnje od dvjesto trideset kilometara gdje ne postoji hodočasnička infrastruktura kao što je to primjerice na mnogo poznatijem hodočasničkom putu Camino de Santiago.

Premijernom predavanju nazočili su između ostalog Nikola Novak, načelnik Općine Nedelišće, te Petra Somek iz izdavačke kuće Meridijani koja je publiku počastila besplatnim primjercima časopisa Meridijani. Svi zainteresirani koji nisu mogli stići na nedelišćansko putopisno druženje moći će uskoro iskustva predavača s hodočasnikog puta Sv. Mihaela, pročitati upravo u jednom od novih izdanja časopisa Meridijani.

Predavanje je organizirala Turistička zajednica Općine Nedelišće, a povodom obilježavanja Mjeseca knjige u Hrvatskoj. Jasna Hajdinjak je u ime TZ Općine Nedelišće najavila kako je ovo putopisno druženje odličan putokaz za nastavak pripreme i organizacije sličnih programa u ovom ugodnom i za predavanja funkcionalnom prostoru. Hodači, ujedno i supružnici, Mihaela Mesarić i Siniša Golub, istakli su kako na ovakvim i sličnim putovanjima hodanje nije najteža stvar, jer često ima mnogo drugih neočekivanih izazova unatoč kvalitetnoj pripremi putovanja. Publiku su svojom iskrenom emocijom dotakli u srce, te zasigurno mnogo znatiželjnika potakli na nastavak vlastitih istraživačkih putovanja ili pak nekima dali dodatni signal samopouzdanja da se odvaže i krenu na svoje željene hodnje hrvatskim ili svjetskim stazama i područjima.

Roberta Radović

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja