Međimurje Press
Sport+

EP triatlon – Franko četvrti, EP kuglanje – Hrvatska osvojila 13 medalja

EP paratriatlon – Franko osvojio četvrto mjesto

MADRID – Hrvatski paraolimpijac Antonio Franko (30) osvojio je četvrto mjesto na Europskom prvenstvu u paratriatlonu u Madridu.

Od 2. do 4. lipnja u Madridu je održano Europsko prvenstvo u triatlonu i paratriatlonu na kojem je u svim katregorijama nastupilo više od 2.000 sportaša iz 30 zemalja.

U konkurenciji parasportaša hrvatske boje je branio najbolji hrvatski paratriatlonac Antonio Franko koji je u kategoriji PTS4 osvojio četvrto mjesto.

Zbog loše kvalitete vode otkazana je plivačka dionica, pa je umjesto triatlona održan duatlon. Prvo se trčalo 2.5 km, potom je na programu bilo 19 km biciklom, a umjesto plivanja je ubačeno još jedno trčanje od 2.5 km.

Franko je na koncu osvojio četvrto mjesto sa rezultatom 1:00:33. Zlato je osvojio paraolimpijski i svjetski prvak Francuz Alexis Hanquinquant s rezultatom 56:54, drugi je bio Španjolac Nil Riudavets Victory (58:00), a ispred Franka je bio i “brončani” Francuz Pierre-Antoine Baele (58:53).

“Zbog loše kvalitete vode u jezeru, otkazano je plivanje i ubačeno još jedno trčanje. Svojim nastupom na utrci sam zadovoljan jer sam sve odradio jako dobro, ali nisam zadovoljan plasmanom jer sam se nadao medalji, ali kako nije bilo plivanja četvrta pozicija je realna,” kazao je 30-godišnji triatlonac iz Kraljevice, član riječkog kluba Rival.

Franko je do sada osvojio dvije bronce na europskim prvenstvima. Prošle godine u poljskom Olsztynu, te 2019. u Valenciji.

“Nažalost, umjesto triatlona smo odradili duatlon. Iako duatlon nije idealna disciplina za Antonia jer obično stvori dobru prednost na segmentu plivanja, završio je na četvrtom mjestu. Napredak se vidi od prošle sezone tako da jedva čekamo iduću utrku,” dodala je Frankova trenerica Kristina Skroče.

Franko je jedini hrvatski paratriatlonac koji je nastupio na Paraolimpijskim igrama, osvojivši u Tokiju peto mjesto, a nada se i nastupu na POI u Parizu iduće godine.

“Od 1. srpnja počinje kvalifikacijski period za POI 2024. u Parizu, a iduće nastupe Franko će imati na Svjetskom kupu u A Coruni, te zatim na Svjetskoj seriji u Montrealu i Swanseau,” naglasila je Skroče.

EP kuglanje – Hrvatski kuglači osvojili 13 medalja

ZAGREB – Čak 13 medalja osvojili su hrvatski kuglači na 22. Europskom prvenstvu za slijepe i slabovidne koje je održano u rumunjskom gradu Targu Mures.

Na EP-u je nastupilo 10 hrvatskih kuglača i četiri kuglačice osvojivši ukupno 13 medalja.

Hrvatski reprezentativci osvojili su pritom sedam zlatnih, tri srebrne i tri brončane medalje, ali i šest četvrtih mjesta.

“Hrvatska je već tradicionalno bila vrlo uspješna. Možemo biti zadovoljni nastupom, međutim bilo je to za nas neobično prvenstvo jer smo osvojili čak šest četvrtih mjesta. Malo je nedostajalo sreće za još koju medalju, međutim ne možete uvijek osvojiti medalju, netko mora biti i četvrti,” kazala je izbornica Ruža Markešić koja je osvojila čak četiri medalje – tri zlata i srebro.

Markešić je osvojila dvije zlatne medalje u pojedinačnoj konkurenciji, te jednu u ekipnoj konkurenciji, dok je srebro osvojila u mix tandemu zajedno s Vedranom Dumenčićem koji je također osvojio četiri medalje – dva zlata i dva srebra.

Markešić je u kategoriji B3 osvojila zlato u kombinaciji (1.442) i singl disciplini (693), dok je Željka Peška osvojila broncu u “singlu” (675), te četvrto mjesto u kombinaciji (1.295). Nermina Mehulić je u kategoriji B2 osvojla četvrta mjesta u singlu (622) i kombinaciji (1.287).

U muškom dijelu natjecanja Vedran Dumenčić je u B3 bio najbolji i u singlu i u kombinaciji, dok je Duško Božić bio treći u singu, a srebro mu je “pobjeglo” za samo jedan čunj.

Dumenčić je ukupno tri puta bio najbolji na europskim prvenstvima, a zanimljivo i prethodna dva naslova (2004, 2018) je osvojio na kuglani u Targu Muresu.

Darko Sarapa je u B2 osvojio zlato u singlu (708), s dva čunja više od reprezentativnog kolege Ivice Ferenčića. Ferenčić je uzvratio osvojivši zlato u kombinaciji (1.403), dok je Sarapa bio treći (1372). Za Ferenčića je ovo treći uzastopni naslov u kombinaciji.

Podsjetimo, u ekipnom dijelu natjecanja hrvatske kuglačice osvojile su zlatnu, a kuglači srebrnu medalju.

Hrvatska ženska reprezentacija je osvojila prvo mjesto sa 1.846 srušenih čunjeva. Ruža Markešić je imala 749 srušenih čunjeva, Nermina Mehulić 665, a Iva Šola 432.

Drugo mjesto osvojila je Rumunjska sa 1.807 srušenih čunjeva, dok su treće bile Poljakinje (1.743).

U muškoj konkurenciji slavila je Slovenija sa 3.922 oborena čunja, dok je Hrvatska bila druga sa 3.791. Hrvatske boje branili su Ranko Milutinović (485), Stjepan Đunđek (539), Darko Sarapa (664), Ivica Ferenčić (697), Vedran Dumenčić (727) i Villiam Jelušić (679). Bronca je pripala Rumunjskoj (3.733).

Ovo je četvrti put kako je ovaj grad u Transilvaniji domaćin europskog prvenstva nakon 1999. 2004. i 2018. godine.

Kuglanje je IBSA sport od 1997. godine. Postoje ekipne i pojedinačne discipline po kategorijama, a igrači se natječu u tri kategorije prema klasifikaciji (B1, B2 i B3).

Denis Lugarić

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja