Međimurje Press
Ekologija

VIDEO: Luna i Pepsi u kampanji Ne pali tršćake!

Sedmogodišnja Luna Rob iz Murskog Središća i Zlatko Nedeljko Pepsi iz Miklavca glavni su akteri novog edukativnog videozapisa u realizaciji Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode. Tršćaci su ugrožena staništa. U cilju njihove zaštite Međimurska priroda je početkom 2023. godine pokrenula medijsku kampanju naziva „Ne pali tršćake!‟. U prvom videozapisu glavni glumac je bio profesor hrvatskog jezika i književnosti, profesor filozofije i novinar Ivan-Goran Herman.


Zabavljač, stand up komičar, glazbenik, skladatelj, aranžer i pjesnik Zlatko Nedeljko poznat pod nadimkom Pepsi kreativno nadahnuće nalazi u šetnjama uz Muru i vrlo dobro zna kako su upravo tršćaci nečiji dom, ali tršćake čovjek često namjerno pali i uništava. Poruku javnosti šalje sa Lunom koja je učenica prvog razreda OŠ Mursko Središće. Njezina majka Ivana kaže kako Luna obožava prirodu i voli životinje, uvijek ima sto pitanja za svijet oko sebe:

– Kad se u Murskom Središću organiziraju akcije čišćenja smeća Luna se uvijek voli uključiti. Brojne životinje su joj „zakon‟, od miša, pauka, skakavca i kod nas doma se ništa ne smije „zgaziti‟. Druga naša kćer Hana, učenica je osmog razreda, također voli prirodu i sretna je što je Luna pristala biti dio priče posvećene tršćacima. Kako u Murskom Središću gdje živimo imam cvjećarnicu i poklon galeriju Salix, često s kćerima odlazim u prirodu gdje skupljamo lišće, granje, šiblje i kroz takve šetnje upoznajemo prirodu i zavičaj.

Video je snimljen u okolici naselja Podturen. Pepsi je pri tome kazao:
– Svu prirodu moramo čuvati. Priroda nam je sve. Netko tko to zna prepoznati, tu ljepotu u prirodi, kao što su tršćaci, gacija, senokoše…taj zna to i čuvati. Mi smo samo putnici kroz prirodu. Moramo ju paziti. Jer priroda je kao žena, nikad je ne smijemo prestati voljeti.

Luna je uživala u snimanju i poručila javnosti neka čuvaju tršćake i prirodu. Snimatelj i montažer videa je Ivica Hozmec. Pogledajte ga:

https://youtu.be/RLZBNf-GI0g

Roberta Radović

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja