Međimurje Press
GospodarstvoPolitika i društvo

Održana Skupština Međimurje plina, na kojoj uprava tvrdi da je diskriminirana na tržištu!

Nakon niza pokušaja dioničara i proteka vremena da se održi Skupština Međimurje-plina, danas je u restoranu “Kristal” ona i održana. Naime peterostruko skuplji plin veliki je mamac lova na krivca, ali i razloge zašto jedinice lokalne samouprave plaćaju skup plin za svoje potrebe za tim energentom.

Naime, ogorčeni su na činjenicu da je Međimurje-plin jedini od svih hrvatskih distributera koji nije iskoristio pogodnost uredbe Vlade Republike Hrvatske koja omogućuje raskidanje prijašnjih ugovora o kupnji plina i sklapanje novih za kupnju plina po povlaštenoj cijeni od 41 eura po megavatsatu. Mogućnost da dječji vrtići, škole, sportski centri te druge neprofitne organizacije i institucije civilnog društva plaćaju povlaštenu cijenu plina iskoristilo je deset od 11 hrvatskih distributera. Taj jedan koji nije je Međimurje-plin – istaknuo je  Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Preloga.

Direktor Međimurje-plina Nenad Hranilović pravdao je to činjenicom da je mogućnost kupnje plina po povlaštenoj cijeni dobio je jedan jedini distributer, a to je tvrtka HEP Plin Osijek. Odluka da oni budu ti koji će prodavati plin od cijeni od 41 eura po megavatsatu je duboko diskriminirajuća. Mi smo se samo držali pravili i radili sve prema zakonu. Nažalost, stanje na tržištu je takvo da nam nije ostavljalo previše prostora za koje bismo se mogli uhvatiti. Rekao je kako nastankom energetske krize Međimurje-plin zaslužuje pohvale, a ne neargumentirane napade.

Dražen Srpak, gradonačelnik Murskog Središća, konstatirao je da se uprava ponaša kao da ste vi naši vlasnici, a ne mi vaši. Rekao je kako je neodgovorno da se gradove i općine, kao suvlasnike ništa nije pitalo, posebno kada je situacija na tržištu već počela biti delikatna. Tražili smo sjednicu Skupštine, a vi ste sve radili da do nje ne dođe. Umjesto toga slali ste nam anekse ugovora i u svakom za 100 posto dizali cijenu plina. Mi smo vlasnici Međimurje-plina i imamo pravo u svakom trenutku znati što rade direktor i Uprava te kako tvrtke posluje, a ne da nas dovodite pred gotov čin. Naglasio je da uprava Društva nikada nije kontaktirala saborske zastupnike i zatražila suport za rješavanje problema.

I načelnik Općine Selnica, Ervin Vičević, nije krio nezadovoljstvo dizanjem cijena plina što se onda odražava na sve ostale segmente života u općini. Takvo ponašanje Međimurje-plina nazvao je sramotnim i demonstrativno napustio sjednicu.

Na momente žučna rasprava koju je prekidala predsjedavajuća Ljerka Cividini, zapravo, dala je malo ili gotovo ništa odgovora. Oni koji su do sada plaćali veću cijenu, plaćati i dalje. Iznimka su tek dječji vrtići koji će plaćati 47 eura po megavatsatu, što je ipak više od povlaštene cijene od 41 eura, i to kako je rekao direktor Hranilović, od 1. veljače ove godine. A oni kojima pak izlaze ugovori s Međimurje-plinom, nove ugovore najvjerojatnije potpisat će s drugim distributerom.

Pri kraju Skupštine, Ljubomir Kolarek dotaknuo se Društvenog ugovora te predložio dopunjavanje Uprave Međimurje-plina novim članovima, a sve u cilju da vlasnici budu pravovremeno informirani o svemu pa i poslovnim rezultatima. Slijedeća Skupština trebala bi se održati kako je najavljeno sredinom godine u lipnju.

Održana Skupština ispunila je tako formu, a ostala su i dalje otvorena pitanja oko kojih će se čelništvo Međimurje-plina morati dobrano “naplivati” da u teškoj gospodarskoj situaciji svima podjednako ugodi.

Donosimo i poslovni rezultat Međimurke-plina za 2022.g.

3. Skraćeni račun dobiti i gubitka

Donosimo kompletan Izvještaj i stanju Društva Međimurje-plin na dan 20.11.2022.

3. Izvještaj o stanju Društva (1)

(Rajko Dobošić)

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja