Međimurje Press
Grad Čakovec

Koalicija Kina-Međimurje s namjerom povezivanja zelenih tehnologija i turizma!

U službenom posjetu Gradu Čakovcu i Međimurskoj županiji boravio je veleposlanik Narodne Republike Kine nj. e. Qi Qianjin. Za jedan od svojih prvih nastupnih posjeta gradovima i sredinama u Hrvatskoj odabrao je upravo Čakovec i Međimurje. Veleposlanika i suradnice su u Riznici Međimurja dočekali gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec te predsjednik Uprave tvrtke „Maring“ d.o.o. Dmitar Maravić, koja je bila inicijator posjeta.

 

Na radnom sastanku, na kojem su pored dužnosnika bili i ataše Odjela za političku suradnju veleposlanstva NR Kine u RH Yuyao Fu, druga tajnica veleposlanika, Gospodarski odjel veleposlanstva Ze Yujing, tajnica Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Čakovec Dijana Krnjak, pročelnik UO za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Međimurske županije Darko Radanović, pročelnik Službe gradonačelnice Grada Čakovca Svetislav Drakulić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Čakovca David Vugrinec, te predsjednik Uprave „Maring“ d.o.o. Čakovec Dmitar Maravić, sa suradnicima, razgovaralo se o mogućnostima gospodarske, turističke i kulturne suradnje između NR Kine, Grada Čakovca i Međimurske županije.
Kako je naglasio veleposlanik Qi, NR Kina završila je s mjerama uvedenim zbog Pandemije te joj je cilj vratiti gospodarsku razmjenu sa svijetom na predpandemijske brojke. Hrvatsku gledaju, bez obzira na nesrazmjer u veličini ekonomija, kao na ravnopravnog partnera. Nije im presudno da Kina bude ta koja ostvaruje trgovinski suficit, već smatraju da međusobno trgovanje te razmjena ideja i usluga, može koristiti objema stranama te cijelom svijetu. „U Kini živi približnu 100 milijuna ljudi koje možemo nazvati srednjom klasom, a upravo oni vrlo dobro prihvaćaju kvalitetne hrvatske proizvode, poput tunjevine, meda i vina. Također, na odličnom su glasu i naš namještaj te proizvodi od drva, a Hrvatska je prepoznatljiva i kao turistička zemlja prepuna prirodnih ljepota i kulturnog naslijeđa“, rekao je veleposlanik te pozvao međimursko gospodarstvo da se konkretnije predstavi kineskom tržištu.
„Čakovec je lani potpisao Povelju o prijateljstvu s kineskim gradom Yanchengom, želeći otvoriti mostove između dvaju naroda. Jedni od drugih možemo mnogo naučiti, ali i pokazati. Naravno da su Čakovec i Međimurje u globalnim okvirima mali, no zahvaljujući ljudima koji ovdje žive, njihovom poduzetništvu te otvorenosti prema novim i drugačijim idejama, vjerujem da od buduće suradnje možemo imati velike koristi“, rekla je gradonačelnica Cividini te dodala da je dobar primjer za to čakovečka tvrtka „Maring“ koja godinama uspješno posluje s Narodnom Republikom Kinom, te zahvaljujući kojoj smo se i povezali s kineskim prijateljima. „Zainteresirani smo za razmjenu iskustava i suradnju gospodarstvenika, posebno na području tzv. zelenih tehnologija, no Čakovec i Međimurje sigurno zanimljivi i kineskim turistima, koji će nakon Pandemije, ponovno krenuti na putovanja“, dodala je čakovečka gradonačelnica.
Zamjenik župana Grivec rekao je da je intenzivnija suradnja Međimurske županije i Narodne Republike Kine počela sad već davne 2008. godine te da se s vremenom produbljuje i povećava. Odličnu suradnju imali smo s prethodnim veleposlanicima, a s novim, nj.e. Qijem, ona može biti samo bolja. „Međimurje je kraj u kojem žive ljudi, koji su kroz povijest pokazali da su spremni boriti se za svoju slobodu, ali i da su otvoreni prema različitom te imaju razvijen poduzetnički duh. Upravo zato ovo je jedan od najrazvijenijih krajeva Hrvatske, prepoznatljiv po svojim proizvodima i gospodarstvenicima“, rekao je zamjenik župana. „Otvoreni smo za kineska ulaganja, imamo više područja na kojima je suradnja moguća te vjerujem da se ona brzo i kvalitetno realizirati“, završio je Grivec.
S Narodnom Republikom Kinom posluje 140 tvrtki s područja Međimurja. Kako je rekla tajnica HKG ŽK Čakovec Dijana Krnjak, 120 tvrtki uvozi iz Kine, a 20 izvozi na to najveće svjetsko tržište. Iako smo u ogromnom trgovinskim deficitu s kineskom stranom, mogućnosti za plasman naših proizvoda ima, pogotovo sada kada su prestala ograničenja.
Veleposlanik je posebno naglasio činjenicu da će od idućeg tjedna turističke agencije u Kini moći prodavati grupne aranžmane za posjet našoj zemlji, što nije slučajnost. Također, rekao je da primjeri poput lani otvorenog Pelješkog mosta ili Vjetroparka u Senju, pokazuju da iz gospodarske suradnje sve strane mogu imati koristi. Dodao je i da je Kina država na drugom kraju svijeta, no to ne znači da nije prijateljska te da ne postoje mogućnosti za suradnju, već naprotiv. Kako su Čakovec i Yancheng lani sklopili Sporazum o prijateljstvu putem Interneta, prenio je pozive gradonačelnika Yancenga čakovečkoj gradonačelnici da ih što prije posjeti uživo.
Veleposlanik je sa suradnicima razgledao i Riznicu Međimurja te se upoznao s našom poviješću i etnografskim nasljeđem. Prošetao je i središtem Čakovca, no obradovao je i učenike 2.A razreda II. osnovne škole Čakovec. Naime, taj razred pohađa Haoze Cheng, čiji roditelji rade u Čakovcu. Veoma je dobro prihvaćen, dobro je naučio naš jezik te svoje prijatelje iz razreda polako uči kineskoj kulturi. Veleposlanik je njegovim školskim kolegama poklonio igračke u obliku zeca, naglasivši da zec u Kini simbolizira brz korak prema naprijed. Također, pozvao ih je u posjet kineskom veleposlanstvu u Zagrebu. Kineskom izaslanstvu čakovečki su se osnovnoškolci zahvalili pjesmom.

(gč)(rd)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja