Međimurje Press
Grad Prelog

Aqua Adventures

U okviru projekta Aqua Adventures, grupa od 19 putnika iz Hrvatske i Mađarske upoznala se s turističkom ponudom u Mađarskoj i Austriji, odnosno u Željeznoj županiji te Štajerskoj. Prvog dana 9. veljače, putnici su posjetili najzapadniji mađarski gradić Szentgotthárd, formiran oko cistercitske opatije iz 12. stoljeća. Današnja gradska uprava smještena je u prostorijama nekadašnjeg samostana koji okružuju park i predivna cistercitska crkva. Direktor Bálint Papp upoznao je s radom agencije MURABA EGTC koja provodi programe u pograničnom području Mađarske i Slovenije.

U tom se dijelu Mađarske nalazi i Nacionalni parka Őrség na čijem je području niz naselja, od kojih je grupa posjetila dva – Magyarszombatfa i Nagyrákos. U prvom naselju postoji duga i razvijena lončarska tradicija koju na životu održava načelnik sa svojom obitelji, a u drugom etno kuća i kovačnica za koju se brine karizmatična načelnica koja se ujedno bavi i proizvodnjom kravljeg sira.

Drugog dana, odnosno 10. veljače, grupa je prešla austrijsku granicu i brzo se našla pred prirodnim ljepotama Istočnih Alpa. Putnici su istražili impozantnu špilju Lurgrotte koju krase brojni stalaktiti i stalagmiti te u kojoj je temperatura, za ovo doba godine ugodnih, 9 stupnjeva. Zucker kommt zuletzt, pa je grupa na povratku posjetila čokoladarnicu Zotter. Osebujni Josef Zotter započeo je s proizvodnjom čokolade 1999. godine, a danas proizvodi više od 300 različitih okusa. Uz čokoladarnicu nalazi se mali zoološki vrt te groblje čokolade.

Putnici su se kućama vratili obogaćeni novim iskustvom te odlučni da dobre turističke primjere kojima su svjedočili implementiraju i u svoje zajednice. Putovanje je sufinancirala Europska unija iz programa INTERREG V-A Mađarska-Hrvatska 2014.-2020., odnosno u sklopu projekta akronima AQUA ADVENTURES koji provode Grad Prelog i mađarska općina Kistolmács, a glavni mu je cilj unapređenje turističke ponude na jezerima uz Prelog i Kistolmács.

Sadržaj je isključiva odgovornost Grada Preloga i ni pod kojim uvjetima ne odražava stav Europske unije i/ili Upravljačkog tijela.

(žs)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja