Međimurje Press
Grad Prelog

Noć muzeja 2024. Prelog Muzej Croata insulanus

Otvorenje manifestacije predviđeno je u 18 sati!

KRATKI PROGRAM:

Izložba: Obrtništvo u Prelogu 

Povijest obrta možemo pratiti od postojanja ljudske civilizacije, a velika većina njih danas je nestala zbog pojave moderne industrije ili je prestala njihova djelotvornost. Prelog kao veliko trgovište, kasnije kotar, ističe se bogatom poviješću tradicionalnih zanata koji su nekada bili ključni za gospodarstvo i životnu sredinu. Izložba prati obrtništvo od prvog zabilježenog zanata u Prelogu, daleke 1588. godine, preko njihova kontinuiranog razvoja, pojave cehova, značajnih i među mještanima hvaljenih šoštara, kefara, cimermana, šopara, tišljara, kovača, mlinara, pekara, slastičara, ugostitelja, krojača, tkalaca, do pojave modernih tehnologija, time i fotografa, elektroničkih servisa, mehaničara, sve do industrijskih pogona. Uskočite u preloški vremeplov!

Izložba arheoloških nalaza iz Povijesne zbirke Preloga 

Međimurje je kraj koji je oduvijek privlačio ljude te je tako nastanjen još od prapovijesnog doba. Grad Prelog i njegova okolica danas privlači mnoge, a sudeći prema arheološkim nalazima, nije bilo ništa drugačije ni u prošlosti. Arheološki nalazi iz zbirke datiraju od 7. stoljeća prije Krista pa sve do 19. stoljeća te govore o bogatoj prošlosti ovoga kraja. Iako se radi o slučajnim nalazima, koji nam na žalost ne daju kontekst, ipak govore da su nekada ovim krajem koračali Kelti, Rimljani i rimski vojnici, a kasnije Avari. Dio arheoloških nalaza s ovoga područja upućuje na to da se nije radilo samo o vojnim pohodima, nego je bilo interesa i u mirno doba, o čemu svjedoči prsten koji je pripadao Isusovačkom redu. Muzeju je građu donirao Dragutin Naranđa, dok su stručni suradnici na istraživanju građe bili Darija Dunjko Manhard i Antonio Manhard.

Predstavljanje reprint izdanja Biblije iz 1630. godine

U sklopu programa Noći muzeja, Muzej Grada Preloga primiti će vrijednu donaciju. Župa sv. Jakoba ap.st. iz Preloga te dugogodišnji župnik iz Preloga, prečasni Antun Hoblaj darovat će reprint izdanje Biblije iz 1630. godine. Ova je Biblija pisana staronjemačkim jezikom, a ukrašena je radovima Matthäusa Meriana starijeg. Tekst Novog zavjeta, otisnut elegantnim fraktur pismom, ukrašen je sa 77 bakroreza u boji, koje povjesničari umjetnosti smatraju jednima od najfinijih ikad stvorenih. Pozlaćene stranice kodeksa sadržane su u tvrdom kožnom povezu sa zlatnim utiskom, metalnim kopčama i kutnim okovom. Djelo je to slavnog Matthäusa Meriana starijeg, koji je u umijeću graviranja možda čak i nadmašio velikog renesansnog majstora Albrechta Dürera. Podrijetlom iz Švicarske, Merian je učio svoj zanat u Zürichu i Francuskoj, a kasnije je osnovao cijelu dinastiju tiskara i gravera u Frankfurtu. Njegovih 77 živopisnih gravura u boji donosi promatraču brojne biblijske priče i odlikuju se svojom izvanrednom umjetnošću, kreativnošću i preciznošću. One su doista mala remek-djela barokne umjetnosti i, zajedno sa spektakularnom naslovnom stranicom bogato ukrašenom zlatom, čine ovu “Bakrenu Bibliju” posebno željnim primjerkom ranonovovjekovnog tiska. Merianovu Bibliju objavili su 1630. nasljednici Lazarusa Zetznera (1551.–1616.), koji je u Strasbourgu osnovao uglednu tiskaru.

Program u Knjižnici i čitaonici Grada Preloga: predstavljanje fantastične pripovijetke „Zrinski“ autorice Galie Zinko, 18:30 

Iz pera i uma autorice i ilustratorice Galie Zinko, rođene Moldavke, stanovnice Ukrajine, na privremenom boravku u Prelogu, dolazi nam oslikana fantastična novela naziva “Zrinski”. Nakladnik izdanja na hrvatskom jeziku je Grad Prelog, a novela je inspirirana lokalnim krajolikom dvorca Zrinski i njegovim povijesnim vladarima. Ovo je Galiin prvi književni uradak jer se prvenstveno bavi ilustracijama za koje redovito osvaja nagrade. Njezine knjige mogu se naći na ruskom i američkom tržištu, te su česte sudionice međunarodnih sajmova knjiga u Frankfurtu, Bologni i  Moskvi. Predstavljanje ovog djela održat će se u sklopu Noći muzeja 2024., u prostoru Knjižnice i čitaonice Grada Preloga, u petak 26. siječnja, s početkom u 18,30 sati. U glazbenom programu sudjelovat će članice Udruge Kalinka, Elizabeta Srpak i Tia Končec.

Glazbeni program: Danijel Oto, prof.

Gastro kutak: Srednja škola Prelog & Vinska kuća Dvanajščak – Kozol 

Program u Multimedijalnoj dvorani

Intervju s kazivačima, 19 – 20 sati

Program za djecu – Dječji klub SiMS, 18 – 20 sati

(žs)

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja