Međimurje Press
Grad Prelog

Obilježen Dan Grada Preloga, podijeljena javna priznanja za 2023. godinu

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća Grada Preloga, na kojoj su podijeljena javna priznanja Grada Preloga za 2023. godinu, obilježen je Dan Grada Preloga. Uoči svečane sjednice služena je sveta misa u Župnoj crkvi sv. Jakoba, upaljene su svijeće i položeno cvijeće na spomen ploču priločkim velikanima te kod spomenika prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, a prijavak Zrinske garde Čakovec predan je gradonačelniku Ljubomiru Kolareku.

Također, u jutarnjim satima položen je vijenac i upaljene su svijeće ispred centralnog križa na groblju u Prelogu. Svečanu sjednicu Gradskog vijeća Grada Preloga otvorio je Đuro Ujlaki, predsjednik Gradskog vijeća istaknuvši: „Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, najvažnija točka bila je donošenje Proračuna Grada Preloga za 2024. godinu. Prema donesenom Proračunu ukupni prihodi i primici Proračuna Grada Preloga za 2024. godinu planirani su u iznosu od 9.700 000,00 eura. Zahvaljujem svima  koji su sudjelovali u kreiranju Proračuna, izvješća i odluka. Gradskim dužnosnicima, pročelnicima, vijećnicima koji su podržali Proračun te onima koji će sudjelovati u njegovoj realizaciji. Kao što se vidi iz planiranog nastavljamo i dalje raditi na poboljšanju i podizanju kvalitete života ljudi koji žive i rade na ovom prostoru“.

Pozivu na svečanu sjednicu odazvali su se brojni gosti: predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, izaslanik predsjednika Sabora Republike Hrvatske, saborski zastupnik, ujedno i gradonačelnik Grada Mursko Središće, Dražen Srpak, Oleg Butković, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture, ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, saborski zastupnik i gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač, međimurski i varaždinski župani Matija Posavec i Anđelko Stričak, predsjednik Uprave HAMAG – BICRO Vjeran Vrbanec, predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini, gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić, brojni načelnici općina iz Međimurske i Varaždinske županije, direktori i ravnatelji ustanova i poduzeća s područja Grada Preloga i Međimurske županije, predstavnici Zrinske Garde Čakovec, Matice Hrvatske ogranak Čakovec, Družbe Braća hrvatskog Zmaja, predstavnici Občine Puconci iz Slovenije, mađarske općine Galambok, župnici iz Preloga i Draškovca prečasni Antun Hoblaj i Krunoslav Kefelja te župni vikar iz Preloga Dominik Cestar.

Gradonačelnik Kolarek u svom je obraćanju posebno istaknuo veliki ponos: „Ponosan sam što sam Priločanec. Ponosan sam na svako naselje našeg Preloga. Na naš Cirkovljan, Čehovec, Čukovec, Draškovec, Hemuševec, Oporovec, Otok, Prelog. Ponosan sam što smo vodeća sredina u Hrvatskoj što se tiče zbrinjavanja otpada. Ponosan sam što krećemo u gradnju zaobilaznice. Ponosan sam što su naši vrtići puni, što dograđujemo vrtić u Draškovcu. Ponosan sam što nam nedostaje mjesta za gradnju gradilišta. Ponosan sam što nam se bliži gradnja trgovačkog centra u Prelogu. Ponosan sam što u Prelogu radi i zarađuje za život gotovo pet tisuća ljudi. Ponosan sam što mogu izaći pred svakog čovjeka u Prelogu. Što, iako me zbog toga često kritiziraju, želim pomoći i saslušati probleme svakog čovjeka. Ne mogu uvijek svima pomoći, ali pokušavam koliko mogu. Ponosan sam na svoju obitelj, ponosan sam što se i ove godine obraćam kao gradonačelnik Grada Preloga. Za mene nema veće časti“. Odgledan je Priločki dnevnik, gdje su kroničari Preloga pobrojali brojna događanja na području Preloga u 2023. godini. Svim su se nazočnima obratili Marijan Varga, načelnik Općine Donja Dubrava, ispred susjednih međimurskih općina, župan Matija Posavec, izaslanik predsjednika Sabora Republike Hrvatske Dražen Srpak, video javljanjem Sunčana Glavak, zastupnica u Europskom parlamentu te na kraju predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

U posljednjem dijelu sjednice dodijeljena su javna priznanja za 2023. godinu. Priznanja su dodijelili predsjednik Gradskog vijeća Đuro Ujlaki, gradonačelnik Ljubomir Kolarek i njegov zamjenik Zdravko Kvakan. Plakete Grada Preloga tako su primili Diadema Croatia d.o.o. iz Preloga, Sportsko rekreacijski centar DG Sport & Hotel Panorama iz Preloga, Marko Štefičar iz Preloga, Zvonko Židov iz Cirkovljana te Zrinko Karlović iz Zagreba.

Grbom Grada Preloga pak su nagrađeni Ivica Beti iz Preloga, Damir Dominić iz Oporovca i Dražen Novak iz Preloga.

Plaketa Grada Preloga

Diadema Croatia d.o.o. iz Preloga, na prijedlog Povjerenstva za dodjelu javnih priznanja

Supružnici, Josip i Ljubica Mišić iz Preloga 1993. godine osnovali su poduzeće Diadema Croatia d.o.o. Prvih 10 godina bave se isključivo veleprodajom robe široke potrošnje. 2003 godine Diadema Croatia pokreće prvu proizvodnju elektronskih svijeća u Hrvatskoj. Iste godine prodano je svih 20.000 komada koje su proizveli. Bilo je teško objasniti budućim kupcima da prodaju lampion koji svijetli 300 dana te ih uvjeriti da je to budućnost ekološke potrošnje i da je njihov proizvod prvi te vrste koji će se tek morati probiti na tržištu. Već 2004. godine DIADEMA CROATIA sklapa prve ugovore sa velikim trgovačkim centrima, sa kojima veoma uspješno posluje sve do danas. Svih 30 godina poslovanja, poduzeće bilježi uspješne rezultate, a njihove svijeće postale su brand. Proizvodnja se svake godine povećava, tako da će ove jubilarne 2023. godine imati više od 400.000 komada prodanih proizvoda. Danas elektronske svijeće Diademe Croatie možete naći u svakom kutku Hrvatske i u Sloveniji. Ljubica i Josip ponosni su roditelji dviju kćeri, Irene i Margarete te djed i baka šestero unučadi. Od 2017. godine direktorsko mjesto, preuzela je starija kći Irena Mišić Fileš, koja uspješno vodi tvrtku u ovim izazovnim vremenima.

SRC DG Sport & Hotel Panorama iz Preloga, na prijedlog Povjerenstva za dodjelu javnih priznanja 

Imati viziju i hrabrosti upustiti se u izgradnju hotela u trenutku gospodarske krize, ali držati se svojih snova i ići tvrdoglavo dalje u ispunjavanju svojih dječjih želja. Tako je to krenulo, tako je Dražen vidio u svojim snovima viziju Grada Preloga.  Sportsko-rekreacijski centar DG Sport & Hotel Panorama otvorio je svoja vrata krajem travnja 2012. godine. Na početku bio je to hotel sa 3 zvjezdice koji je imao 20 soba, a 2022. godinu završili su sa četiri zvjezdice i 47 soba, no tu ne misle stati jer u planu imaju projekat za wellness centar od 700 kvadrata koji će sadržavati bazen i saune te dogradnju hotela. Hotel Panorama oduševit će svakog gosta svojom udobnošću i izgledom soba, tim više što svaka soba ima prekrasan pogled na najveće akumulacijsko jezero u Hrvatskoj. Kao posebnost naše ponude istakli bis mogućnost višednevnog boravka i sportskih priprema za ekipe i profesionalne sportaše. Ugostili su tako brojne sportske klubove, ekipe, reprezentacije hrvatskog rukometa i nogometa, nogometne klubove Rijeku, Istru, Šibenik, sportaše iz Kine, Izraela, što ih je opet potaknulo na jedan poduhvat – novu podlogu u sportskoj dvorani. Kako bi olakšali trening sportašima, staru podlogu u dvorani zamijenili su parketom. U novom dijelu hotela, također je osvanuo novi, puno veći fitness prostor sa svim potrebnim i modernim spravama.

Marko Štefičar iz Preloga, na prijedlog Povjerenstva za dodjelu javnih priznanja 

Marko Štefičar uspješan je mladi poduzetnik, jedan od onih na kojima počiva gospodarstvo Preloga. Nakon završene srednje škole započeo je s radom u tvrtki Gredurec LTD, West Sousex, Velika Britanija na poslovima montaže industrijskih postrojenja na području Europske unije te šire. Brzo napreduje u svom poslu te se dodatno usavršava i obrazuje. Kao inženjer sigurnosti i zaštite na radu  s položenim raznim specijalizacijama dobio je priliku voditi ured tvrtke Hidromont industrijska montaža d.o.o. 2017. godine osniva tvrtku Summa-con d.o.o. koja se u početku bavi savjetovanjem u implementaciji standarda te nadopuna u aspektu ljudskih resursi. Kroz period od dvije godine Summa-con d.o.o. zapošljava 40 djelatnika te se u istome počinje baviti uslugama zavarivanja i proizvodnjom u iznajmljenom prostoru. U međuvremenu također osniva tvrtku WSM service d.o.o. koja preuzima poslove certifikacije i počinje sa investicijskim aktivnostima. 2021. godine tvrtka WSM Service d.o.o. kreće u izgradnju vlastite proizvodne hale sa kojom obje tvrtke dobivaju vlastiti proizvodni te uredski prostor. Konstantnim rastom broja zaposlenih, ulaganjem u certifikaciju te akvizicijom ozbiljnijih poslova tvrtke Summa-con d.o.o. i WSM Service d.o.o. izgrađuju drugu proizvodnu halu koja će početkom 2024 godine biti u funkciji te trenutno zapošljavaju 65 djelatnika.

Zvonko Židov iz Cirkovljana, na prijedlog Povjerenstva za dodjelu javnih priznanja

 Zvonko Židov rođen je u Cirkovljanu te je proveo veći dio života u rodnoj kući koja se nalazi u samome centru Cirkovljana. Dio svojeg života posvetio je glazbi, a i danas se pamte vokalno instrumentalni sastavi Cezar i Amor. Možemo reći, cijeli njegov radni vijek, vezan je uz poljoprivredu. Krenuo je pomažući ocu Đuri na njegovom poljoprivrednom gospodarstvu, a 2003. godine osniva, sa suprugom Tatjanom, i svoje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo. Neprestano se educira i usavršava kako bi gospodarstvo bilo što prosperitetnije i konkurentnije. Tijekom cijelog životnog puta, najveću potporu i podršku pronalazi u supruzi Tatjani s kojom ima četvero predivne djece – Maju, Marka, Katarinu i Petra koji je i sam član Obiteljskog gospodarstva Židov Zvonko te nastavlja generacijsku tradiciju bavljenja poljoprivredom u obitelji Židov. Danas je Obiteljsko gospodarstvo OG Židov Zvonko jedno od rijetkih koje se, osim uzgoja uobičajenih kultura, bavi uzgojem šećerne repe te se može pohvaliti modernom mehanizacijom i velikim brojem partnera. Zvonko Židov pomaže rad udruga iz Cirkovljana, dugogodišnji je član Dobrovoljnog vatrogasnog društva Cirkovljan te Nogometnog kluba Naprijed iz Cirkovljana.

Dr. Zrinko Karlović iz Zagreba, na prijedlog Povjerenstva za dodjelu javnih priznanja    

Zrinko Karlović rođen je u Zagrebu gdje je završio osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje. Studij medicine završio je 1981. godine te je već pri upisu bio odlučan da će se baviti općom medicinom. Pripravnički staž obavio je u Zagrebu, u Institutu za medicinu i psihologiju prometa. Po povratku iz vojske zaposlio se u Medicinskom centru Pakrac kao liječnik opće medicine, no iz obiteljskih razloga ubrzo se vratio u Zagreb i pola godine radio u Istraživačkom institutu Plive. U Međimurje stiže 1985. godine i to prvo u Donji Vidovec, dok u Prelog dolazi 1987. godine te do ove godine neprekidno radi kao doktor obiteljske medicine u Prelogu. U Prelogu je, nakon što je uz pomoć kolegice dr Tanje Ferber preorganizirao kartoteku, uveo sustav izabranog liječnika godinu dana prije nego je to određeno na nivou države te je u svojoj ambulanti uveo sustav naručivanja. U to vrijeme u dva mandata bio je i voditelj međimurske sekcije obiteljske medicine Zbora liječnika Hrvatske. Član je KoHOMa (Koordinacije hrvatske obiteljske medicine) od osnivanjate od početka predsjednik Podružnice KoHOMa za Međimursku županiju. Tijekom pandemije kao predsjednik podružnice KoHOMa sudjelovao je u organizaciji provođenja cijepljenja, uključujući izradu rasporeda rada na punktovima organiziranjem ravnomjernog sudjelovanja kolega u postupcima. Navršivši 40 godina staža krajem srpnja 2023. ispunio je prvi, a navršivši 65 godina života 4. studenog 2023. ispunivši i drugi uvjet te je zatvorio svoju ordinaciju i otišao u mirovinu. Rad u zdravstvu ne ostavlja mnogo vremena za druge aktivnosti, pa je jedini možda zanimljiv podatak iz tog područja polaganje ispita za teniskog suca 1995 godine i od tad rad na teniskim turnirima.

Grb Grada Preloga

Ivica Beti iz Preloga, na prijedlog gospodina Ivana Hošnjaka

Ivica Beti prepoznatljivo je lice Preloga. Rodom iz Otoka, danas živi, zapravo piše u Prelogu. Surađivao je u gotovo svim izdanjima koja se odnose na udruge i uopće život u Prelogu posljednjih dvadesetak godina. Jedan je od kroničara našeg Preloga kroz uredništvo Priločkog lista, a glavni je i kako bi on rekao neodgovorni urednik Pikača, jednog od rijetkih humorističkih listova u Hrvatskoj. Svoj prilog povijesti Preloga dao je i ove godine uredivši knjižicu o tragediji na rijeci Dravi, prigodom sedamdesete obljetnice ove tragedije. Ivica Beti dugogodišnji je novinar Večernjeg lista, jednog od najčitanijih hrvatskih dnevnika, a u svojim kolumnama obrađuje brojne teme na sjajan i prepoznatljiv način, prikazujući svoje široko znanje o brojnim temama. Prvi članak u Večernjem listu objavljen mu je 1995., i to upravo o Prelogu, o planovima o izgradnji nove škole. Od tada do danas objavio je više od 10.000 tekstova. Novinarsko pero poput Ivice Betija itekako je zaslužno za dobar glas o Prelogu. Nadamo se da će dobre vijesti iz njegova pera o Prelogu stizati još dugo.

Damir Dominić iz Oporovca, na prijedlog Povjerenstva za dodjelu javnih priznanja 

Damir Dominić uspješni je gospodarstvenik i uspješni sportski djelatnik. Vlasnik je tri tvrtke koje broje četrdeset zaposlenih: Royal transport d.o.o., Royal otpremništvo d.o.o., AD vozila d.o.o. Dugi niz godina radio je na razvoju mjesta Oporovec kao predsjednik Mjesnog odbora. Osobno i sa svojim tvrtkama sponzor je mnogim sportskim i kulturnim udrugama. U dva je mandata bio član Poglavarstva Grada Preloga zadužen za gospodarstvo, bio je predsjednik Nadzornog odbora tvrtke Gospodarske zone Sjever kod osnivanja, u dva mandata predsjednik Upravnog vijeća Dječjeg vrtića Fijolica Prelog. Trenutno je predsjednik Nadzornog odbora Gradskog komunalnog poduzeća Pre-kom d.o.o. Prelog. Jedan je od osnivača Rotary cluba Prelog. Više od dvadeset godina trajala je njegova nogometna sportska karijera, a tridesetak godina je uspješan sportski djelatnik, kao predsjednik Nogometnog kluba Galeb iz Oporovca, dopredsjednik Međimurskog nogometnog saveza, član Skupštine Hrvatskog nogometnog saveza te komisija Hrvatskog nogometnog saveza.

Dražen Novak iz Preloga, na prijedlog Nautičkog kluba Labud iz Preloga

Dražen Novak svoj je soboslikarski obrt otvorio sada već davne 1993. godine te je ove godine proslavio trideset godina rada kao samostalni obrtnik. Tridesetak učenika odradilo je praktično naukovanje u njegovoj radionici te je velik dio njih danas i vlasnik samostalnih obrta. Danas je Dražen Novak predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije, a obnaša i dužnosti u Hrvatskoj obrtničkoj komori te u Zajednici tehničke kulture Međimurske županije. Aktivan je u društveno političkom životu Grada Preloga te je u četiri mandata časno obavljao dužnost vijećnika u Gradskom vijeću. Pridruženi je član Udruge Zrinska garda Čakovec. Posebno je ponosan na godine rada i zapravo stvaranja Nautičkog kluba Labud iz Preloga gdje je obnašao sve funkcije unutar kluba, a trenutno je i tajnik Nautičkog kluba Labud. Veliki je zaljubljenik u rijeku Dravu te gotovo sve svoje slobodno vrijeme, kojeg uz ovoliko obaveza zapravo i nema, provodi na jezeru i rukavcima, ostacima starog dravskog korita.

U glazbenom dijelu programa nastupio je Pjevački zbor Grada Preloga te suradnjom sa Koncertnim uredom Varaždin, pijanist Davor Brđanović i violinistica Ivana Šambar. Kroz program je vodio Željko Sokač dok je na početku čestitku Gradu Prelogu za rođendan uputilo Društvo Naša djeca Prelog. Pjesmu „Prilok, moj grod“ izveo je Matija Balaban, a stihove „Gradu za rođendan“ Leda Vuk, Abel Bogomolec i Tin Režek. Uoči same sjednice svečano su upaljene svijećice Adventske čarolije Turističke zajednice Grada Preloga na Trgu Slobode ispred Doma kulture.

(žs)

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja