Međimurje Press
Grad Prelog

Pregled tjednih događanja na području Grada Preloga od 10. do 17. siječnja 2024. godine

DOM KULTURE – FILMSKI PROGRAM

  • 13. i 14.1.2024., SUBOTA I NEDJELJA U 17 SATI

  • Medino Božićno čudo (Teddy’s Christmas)

Avantura; Uloge/Glasovi:

U ovoj dražesnoj božićnoj priči, medvjedić će naučiti kako pravo bogatstvo leži u našim srcima, a prava čarolija blagdana dolazi kroz ljubav i zajedništvo s prijateljima i obitelji. Snježne pahuljice, mirisni bademi i svjetlucava svjetla stvaraju savršenu atmosferu na Božićnom sajmu na kojem djevojčica Mariann otkriva nevjerojatnu tajnu: na gornjoj polici lutrijske kabine najslađi medo upravo je pomaknuo glavu i počeo njuškati. Osjećajući trenutnu povezanost, Mariann ne može smisliti bolju želju za Božić i pokušava ga osvojiti. Međutim, medo ima drugačije planove, sanja o bogatom vlasniku koji mu može pokazati sve što svijet nudi. No kada medu odvedu u drvarnicu, njegov novi najbolji prijatelj, jež Bolla, pomaže mu shvatiti što je zaista važno u životu…

  • 13. i 14.1.2024., SUBOTA I NEDJELJA U 19 SATI

  • Nešto je strašno u štali (There is Something in the Barn)

Horor; Uloge: Amrita Acharia, Townes Bunner, Claire Dore

Američka obitelj ispunjava svoj san o selidbi nakon što je naslijedila udaljenu kolibu u norveškim planinama. Nažalost, ovaj san dijele s jednim od lukavijih mitskih bića u nordijskom folkloru: zločestim vilenjakom iz štale. Patuljasti Djed Mraz pretvorit će život ove obitelji u pakao i muku. Kako bi preživjeli, pravila su jednostavna: bez jakog svjetla, bez glasnih zvukova i najvažnije od svega – uvijek moraju imati zdjelu kaše na Badnjak.

MUZEJ CROATA INSULANUS GRADA PRELOGA

  • DO 12.01.2024., IZLOŽBA „POETIKA DIVLJINE“ IVANA MLADENOVIĆA

U Muzeju Croata insulanus, može se do 12. siječnja 2024. godine, razgledati samostalna izložba skulptura Ivana Mladenovića pod nazivom „Poetika divljine“.

Ivan Mladenović rođen je u Varaždinu gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je 2015. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Slavomira Drinkovića, smjer kiparstvo. Tijekom i nakon studija sudjelovao je na trideset i pet grupnih i sedam samostalnih izložbi u Zagrebu, Klanjcu, Varaždinu i Čakovcu. Autor je nekoliko javnih skulptura i nagrada. Sudjelovao je na radionicama od drveta u Jarčevcu, Bjelovaru i Varaždinu, zatim radionica kamena u Vrsaru i Hvaru i četiri radionice leda u Varaždinu. Radi na dvije osnovne škole u Međimurju kao učitelj likovne kulture i dalje se bavi kiparstvom u formi kamena.

Ciklusom „Poetika divljine“ koji predstavlja na izložbi u Muzeju Grada Preloga kroz skulpturu izrazio je svoje viđenje životinja koje obitavaju na području od Varaždina do donjeg Međimurja, uz rijeku Dravu. Bez prethodne skice, u odgovarajućem kamenu prikazao je životinje, ptice, sisavce i gmazove. Cilj je bio, među ostalim, teksturom i bojom kamena dočarati životinjsko perje, dlaku, ljuske i kožu. Većina skulptura izrađena je od kamena dolomita manjih dimenzija, a tek jedna skulptura pod nazivom „Melankolija“ izrađena je u drvetu jablana, te predstavlja umjetnikov autoportret. Kako sam autor kaže: „Potreba za likovnim izrazom bila je u različitim susretima i doživljajima gledanja u prirodi.„

DOGAĐANJA

  • 13.01.2024., SUBOTA U 15 SATI, POLARNA KROS LIGA BICIKLISTIČKOG KLUBA PRELOG

U organizaciji Biciklističkog kluba Prelog, početkom mjeseca prosinca kreće ovogodišnje izdanje Polarne kros lige Prelog. Ove će se godine liga održati u devet kola, subotom u 15 sati, od 2. prosinca 2023. do 27. siječnja 2024. godine, uz proglašenje pobjednika i završno druženje 3. veljače 2024. Trkači mogu birati između dvije staze – kraće od 3,2 km ili duže od 10,8 km, a tu je i kategorija hodača na 3,2 km. Trči se uz akumulacijsko jezero HE Dubrava, naizmjenično jedno kolo po asfaltu na nasipu, a drugo po šljunku pored nasipa, a start i cilj je kod mostića na nasipu uz jezero HE Dubrava, preko puta DG Sporta.

Startnina iznosi 20 eura za cijelu ligu ili 4 eura jednokratno za utrku. I u ovoj ligi za okrijepu će se koristiti metalni lončići (8 eura) umjesto plastičnih čaša s ciljem očuvanja prirode, a donacije za okrijepu (1 euro) će ići Skloništu za životinje „Prijatelji“ u Čakovcu! iz Biciklističkog kluba Prelog odašilju poruku: “Ovo natjecanje je idealna prilika za održavanje i podizanje kondicije za sljedeću biciklističku ili trkačku sezonu!”.

DATUMI ODRŽAVANJA: 10 zimskih SUBOTA u prosincu 2023, siječnju i veljači 2024.

07. kolo – 13.01.2024.

08. kolo – 20.01.2024.

09. kolo – 27.01.2024.

10. kolo – 03.02.2024. *

* zadnje revijalno kolo + druženje + proglašenje (ne boduje se)

NAJAVE

  • 11.02.2024., NEDJELJA OD 14 SATI, FAŠNJAK U PRELOGU

Turistička zajednica Grada Preloga i ove godine poziva na Fašnjak u Prelogu. Ove će godine fašnička povorka Prelogom proći u nedjelju, 11. veljače te se pozivaju mjesni odbori s područja Preloga, udruge, grupe građana te svi koji žele promijeniti svoj izgled na jedan dan da se pridruže velikom fašničkom veselju u Gradu Prelogu. Maskirajte se, uredite i na taj način uljepšajte ovaj dan i uživajte u bogatoj ponudi uz čaj i slatke krafne za sve. Nakon fašničke povorke skupine će se predstaviti na Trgu Slobode ispred Doma kulture. Vrhunac manifestacije biti će suđenje Fašnjaku. Program počinje od 14.00 sati okupljanjem na Trgu Slobode kod Doma kulture Grada Preloga, a nastavlja se fašničkom povorkom ulicama Preloga.

Željko Sokač

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja