Međimurje Press
Grad Prelog

Pregled tjednih događanja na području Grada Preloga od 25. listopada do 1. studenog 2023. godine

DOM KULTURE – FILMSKI PROGRAM

 • 28. I 29.10. 2023., SUBOTA I NEDJELJA U 17 SATI

 • Trolovi 3: Bend na okupu (Trolls Band Together)

Animirani; Uloge/Glasovi:

Nakon dva filma o pravom prijateljstvu i neumoljivom flertu, Poppy i Branch sada su i službeno, konačno, par! Kako se zbližavaju, Poppy otkriva da Branch ima tajnu prošlost. Nekada je bio dio njezinog omiljenog fenomena boybanda, BroZone, sa svoja četiri brata. BroZone se raspao dok je Branch još bio beba, kao i obitelj, a Branch od tada nije vidio svoju braću. Ali kada Branchovog brata Floyda zbog njegovog glazbenog talenta otme par opakih zlikovaca pop zvijezda – Velvet i Veneer – Branch i Poppy kreću na teško i emotivno putovanje kako bi ponovno ujedinili drugu braću i spasili Floyda od sudbine puno gore od same opskurnosti pop-kulture.

 • 28. I 29.10.2023., SUBOTA I NEDJELJA U 19 SATI

 • Čovjek bez krivnje

Triler, drama; Uloge: Valentina Carnelutti, Branko Završan

Udovica Angela upoznaje muškarca odgovornog za smrt njezina muža. Kujući osvetu postaje njegova njegovateljica, no ubrzo se gubi u emocionalnom labirintu između istine i laži. Kada krvnik postane vlastita žrtva, osveta napokon može prerasti u oprost i otvoriti vrata novom početku.

MUZEJ CROATA INSULANUS GRADA PRELOGA

 • DO 6.11.2023., IZLOŽBA „UNUTARNJI PEJZAŽI“ LUCIJE MARIN

U prostoru Muzeja Croata insulanus Grada Preloga možete do 6. studenog, razgledati izložbu Lucije Marin “Unutarnji pejzaži“. U recentnom ciklusu „Unutarnji pejzaži“ magistra kiparstva Lucija Marin odmiče se od svog primarnog medija te oblikuje seriju slika nastalih tijekom 2023. godine pod utjecajem, kako sama kaže, apstraktnog ekspresionističkog stila prvenstveno vođena stvaralačkim postulatom fluxusa koji govori o međuovisnosti umjetnosti i života, autora i djela. Izraziti misao, stanje ili osjećaj putem teksta izvezenog koncem i vunom na površini platna čiju podlogu čini slučajnost vodene koloristične mrlje otvara prostor za kontemplaciju, ali i omogućava neposredni uvid u unutarnji svijet autorice. Ciklus se sastoji od slika većih dimenzija izvedenih na sirovom nerazapetom pamučnom slikarskom platnu te djela intimnijeg formata na akvarelnom papiru. Slike sadrže autorski tekst Lucije Marin sastavljen od vlastitih misli i poezije. Upravo odluka umjetnice da riječi ne ispisuje na površini platna/papira već ih utkiva u samu podlogu čini ih sastavnim dijelom slike pri čemu ona poprimaju reljefnu teksturu vidljivu na licu i naličju djela. Kako autorica ističe, polazište slika su uglavnom pjesme, a ponekad i sama slika prethodi riječima koje su na njoj izvezene.

Biografija umjetnice:

Lucija Marin rođena je 1995. godine u Zagrebu. Diplomirala je Kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu te se primarno izražava kroz kiparstvo. Glavne tematske preokupacije u njezinom umjetničkom radu su ready-made instalacije napravljene od otpada te poetičnost vodenih površina i prirodnog svijeta što prikazuje kroz razne medije. Kroz svoje radove, osobito one ready-made, propituje utjecaj konzumerizma na okoliš te problem odnosa između tradicije, kulture i zagađenja prirode. Izlagala je na više od 40 zajedničkih te na 6 samostalnih izložbi.

KNJIŽNICA I ČITAONICA GRADA PRELOGA

 • DO 15.11.2023., MJESEC HRVATSKE KNJIGE „KNJIŽEVNOST BEZ GRANICA“

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga se i u 2023. aktivno uključuje u obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige (MHK). Inspirirani ulaskom naše zemlje u schengenski prostor, odlučili smo kročiti u svijet „književnog Schengena“ i istražiti neistražene sfere „književnosti bez granica“. Posebna pozornost bit će usmjerena prema prevoditeljima – nevidljivim herojima književnosti. Želimo istaknuti važnost ovih jezičnih čarobnjaka i podsjetiti na neprocjenjivu vrijednost književnog prevođenja. Zahvaljujući njima, strani autori postaju poznati hrvatskoj publici, dok hrvatska književnost osvaja srca čitatelja širom svijeta.

Pod motom “Nek’ ti riječ ne bude strana(c)“, želimo naglasiti važnost premošćivanja jezičnih barijera i približavanja kultura. Uz to, 2023. je proglašena Europskom godinom vještina, te se prevođenje kao vještina savršeno uklapa u ovu tematiku. U Knjižnici i čitaonici Grada Preloga, sve ljubitelje knjige, čitanja, zabave, umjetnosti, književnosti pa čak i sporta od 15.10. – 15.11.2023. očekuje bogat, raznovrstan i primamljiv program.

PROGRAM MANIFESTACIJE:

13.10. 9:00 – 15:00 BESPLATNA ČLANARINA I OBNOVA ČLANSTVA

Iskoristite priliku i postanite član ili obnovite svoju članarinu potpuno besplatno!

23.10. – 29.10. GLOBAL MIL WEEK

Pridružite nam se u obilježavanju Globalnog tjedna medijske i informacijske pismenosti. Kroz različite radionice, predavanja i aktivnosti naglasak će biti na važnosti medijske pismenosti u suvremenom svijetu. Molimo sve zainteresirane za grupne posjete, nastavu ili radionice da se prethodno jave na mail knjiznica.prelog@gmail.com

25.10. 10:00 1. KONVENCIJA #MSKH (Zoom)

Pozivamo vas na prvu konvenciju posvećenu malim slobodnim knjižnicama i njihovim čuvarima. Sudjelujte u panel diskusijama, predavanjima i upoznajte se s novostima iz svijeta kućica za knjige.

30.10. 18:00 120. ROĐENDAN KIČ PRELOG I IZLOŽBA ZDENKA BAŠIĆA: „Dnevnik jednog sanjara“

Proslavite s nama 120. rođendan Knjižnice i čitaonice Grada Preloga! U sklopu proslave, očekuje vas otvaranje izložbe renomiranog umjetnika, autora, redatelja i pripovjedača Zdenka Bašića pod nazivom „Dnevnik jednog sanjara“.

06.11. 18:00 PUTOPIS: Hrvoje Jurić: Put sjevera- Nordkapp

Uplovite u svijet avantura s Hrvojem Jurićem te njegovim psima Maxom i Enom s kojima je biciklirao 45 dana na električnom biciklu od Osla do Nordkappa. Ena, Max i Hrvoje prešli su više od 2100 kilometara Norveške, po zimi!

07.11. 10:00 SENIOR TRIVIJA KVIZ

Pozivamo sve seniore da testiraju svoje znanje i zabave se kroz interaktivni kviz. Pokažite što znate i osvojite zanimljive nagrade!

08.11. 18:00 DND BAJKAONICA

Uronite u čarobni svijet bajki! Kroz interaktivnu bajkaonicu djeca će imati priliku slušati i sudjelovati u kreiranju čarobnih priča uz volonterke Društva Naša djeca iz Preloga.

15.11. 18:00 NAJČITAČI I POMAGAČI U 2023.

Dodjela priznanja najčitačima i pomagačima koji su obilježili 2023. godinu bit će obogaćena nastupom dramske skupine iz Osnovne škole Goričan koja će za sve prisutne odglumiti skeč iz djela Dnevnik Pauline P.

Grupne posjete knjižnici, nastava i radionice.

Ulaz na sve aktivnosti i događanja je slobodan.

DOGAĐANJA

 • 28.10.2023., SUBOTA, KESTENIJADA ROTARY CLUBA PRELOG

I ove godine, članovi Rotary cluba Prelog, posljednje subote u mjesecu listopadu pozivaju na tradicionalno druženje uz Kestenijadu. “Rotary je organizacija poslovnih i privatnih svjetsko povezanih ljudi koji pružaju humanitarnu uslugu, promiču visoke etičke standarde u svim aspektima i pomažu stvoriti dobru volju i mir u svijetu“. Humanitarnu notu u svom radu posebno ističu i članovi Rotary cluba Prelog, pomažući brojnim akcijama poput Kestenijade. Ovogodišnja će se Kestenijada održati u subotu prijepodne, 28. listopada, na prostoru Trga Slobode, ispred Doma kulture Grada Preloga. Slasni kesteni biti će pečeni u originalnoj, rotarijanskoj pečenjari, a sva sredstva prikupljena ovom akcijom koristit će se za klupske humanitarne projekte. U pripremi će sudjelovati članovi Rotary cluba Prelog, a sigurno neće nedostajati ni pomoć članova prijateljskih društava. Svi su građani pozvani doći, kušati slasno pečene kestene te sudjelovati u nečem zaista dobrom i plemenitom. U pomoći najpotrebitijima.

 • 28.10.2023., SUBOTA, PRILOČKI FOLKLORNI SUSRETI

Kulturna udruga „Seljačka sloga“ Prelog jedna je od najstarijih udruga koje djeluju na području Grada Preloga. Udruga je osnovana daleke 1927. godine sa ciljem očuvanja kulturne baštine našeg kraja. Sedamdesetak članova ove udruge djeluje u folklornoj, dramskoj, dječjoj i tamburaškoj sekciji. Dugogodišnji su domaćini i suorganizatori Festivala kazališnih amatera, dok već po tradiciji također organiziraju i susrete folkloraša koji će se ove godine održati dana 28.10.2023. godine pod nazivom „28. priločki folklorni susreti“.

Dolazak gostujućih kulturno umjetničkih društava u Prelog, očekuje se do 15:00 sati, nakon čega slijedi presvlačenje u Osnovnoj školi Prelog, odakle će krenuti mimohod u 17:00 sati. Mimohod svih sudionika krenut će od Osnovne škole Prelog, Sajmišnom ulicom do prekrasne crkve sv. Jakoba gdje će udruge primiti blagoslov. Sam program će se održati u Sportskoj dvorani Osnovne škole Prelog s početkom u 18,00 sati, a nakon programa slijedi večera i druženje za sudionike i uzvanike.

Ove godine u goste dolaze KUD Beletinec iz Beletinca, KUD Belica iz Belice, Udruga umirovljenika Prelog, KUD Laz iz Laza Bistričkog, KUD Zrin iz Legrada, Udruga „Tradicijom za budućnost“ iz Petlovca, KUD Strahoninec iz Strahoninca, dok će se domaće društvo, Kulturna udruga Seljačka sloga Prelog predstaviti sa dvije sekcije: dječjom, koja će izvesti međimurske pjesme i plesove i starijom, koja će izvesti spletove posavskih plesova i pjesama u posavskim nošnjama koje su u vlasništvu udruge.

 • 28.10.2023., SUBOTA, 2. OTVORENI DRAGON BOAT KUP GRADA PRELOGA

Nakon što je prošlogodišnji 1. Otvoreni dragon boat kup Grada Preloga oduševio kako natjecatelje, tako i posjetitelje, krajem listopada na Marini Prelog ponovno se sprema legendarni okršaj ekipa u veslanju „zmajskim čamcima“.

Tako će 28. listopada u dugim zmajskim čamcima, koji mogu primiti 14 članova posade, svoje snage odmjeriti ekipe iz cijele Hrvatske, a Prelog će ponovno posjetiti i Dragon boat klub Zadar. Oni će u sklopu natjecanja predstaviti i hvalevrijedan projekt PINK DRAGON koji je vezan uz tim žena koje su preboljele karcinom dojke te koje se bave veslanjem zmajskim čamcem kao dijelom svoje rehabilitacije.

Neobična i vesela atrakcija i sportska aktivnost započet će u 11 sati, a ekipe će nakon natjecanja obradovati prava preloška gostoljubivost uz ukusnu hranu i koju čašicu dobrog vina. Prilika je to i za odličan team building ili pak za zabavno druženje s ekipama iz cijele Hrvatske. Zabava je u svakom slučaju zagarantirana.

Što je to dragon boat? Dragon boat ili zmajski čamac je usko plovilo za veslanje dugačko do 12 metara. Ekipa za veslanje u dragon boatu može imati i do 22 člana od kojih jedan mora biti kormilar, a jedan bubnjar. Bubnjar na čelu dugačkog čamca ritmičnim udarcima u bubanj daje motivaciju i koordinaciju veslačima. Veslanje u dragon boatu nije nikakva novost – ta je aktivnost u svojim varijacijama poznata čovječanstvu više od 2000 godina.

Zanimljivo natjecanje u veslanju tim duguljastim čamcima provodit će se na jezeru HE Dubrava kod Preloga i to na stazi dugačkoj 250 metara, a kategorija je otvorena – svi mogu sudjelovati. Traže se timovi od 14 članova (maksimalno 12 veslača, 1 bubnjar ili bubnjarka i 1 kormilar koji je osiguran od strane organizatora). Timovi trebaju biti mješoviti, odnosno imati i muške i ženske članove, uz uvjet da su minimalno dvije osobe suprotnog spola. Natjecanje je koncipirano kao usporedno veslanje dvaju čamaca, a pobjednici svakog para (koji će se izvlačiti prije natjecanja, dakle u 10 sati) nastavljaju put do finala. Čamce, vesla, prsluke i kormilare te pomoć HGSS-a osigurat će organizator, a treninzi će biti organizirani nekoliko dana prije utrke, u poslijepodnevnim satima. Za prva tri mjesta osigurane su medalje i pehari, a za sve natjecatelje i promatrače dobra zabava. Organizatori natjecanja su Turistička zajednica Grada Preloga i Udruga sportske rekreacije Croatian Outdoors iz Oporovca, a tehničku podršku pružit će Kajakaški savez Zagreba. Natjecanje sufinancira Hrvatska turistička zajednica te Zajednica sportskih udruga Grada Preloga.

Upute za prijavu timova:

 • prijave se šalju na: Udruga sportske rekreacije Croatian Outdoors, Oporovec 162, na adresu elektroničke pošte croatian.outdoors01@gmail.com zaključno do 25. listopada u 13 sati;

 • prijava mora sadržavati: naziv tima, ime i prezime voditelja tima, kontakt broj voditelja (mobilni telefon), e-mail voditelja i potvrdu o uplati kotizacije za tim;

 • kotizacija za ekipu iznosi 80 € – prijava je pravovaljana nakon što voditelj tima dostavi potvrdu tehničkom organizatoru o provedenoj uplati kotizacije (PDF, JPEG ili slični format);

 • uplate kotizacije na IBAN: HR0724840081135220226 u sklopu koje članovi prijavljenih timova dobivaju majicu te kupon za okrjepu (obrok i piće);

 • pravila: svi članovi tima, za vrijeme natjecanja i treninga, obavezni su nositi prsluke za spašavanje, a sudjelovanje je na vlastitu odgovornost;

 • satnica natjecanja: subota, 28. listopada 2023. godine, s početkom u 10 sati sastanak voditelja timova u Marini Prelog, početak natjecanja u 11 sati, a podjela nagrada sat vremena nakon posljednjeg natjecanja na terasi Marine Prelog. Satnica je podložna promjeni o čemu će svi prijavljeni timovi biti obaviješteni.

2. otvoreni dragon boat kup Grada Preloga uključen je u projekt Turističke zajednice Grada Preloga „Razvoj i unapređenje turističkog proizvoda – Sportovi na vodi Grada Preloga“ koji je u većem dijelu financiran od strane Hrvatske turističke zajednice preko Fonda za turistički nerazvijena područja i kontinent. Cilj projekta je razviti i unaprijediti turistički proizvod „Sportovi na vodi Grada Preloga“, uključiti turistički proizvod u ponudu smještajnih objekata destinacije i turističkih agencija u obliku izleta ili turističkih aranžmana, povezati pružatelje aktivnosti i destinacijske menadžment organizacije te doprinijeti gospodarskom boljitku destinacije. Projekt se fokusira i na održivost destinacije, budući da je zahvat navedenih aktivnosti u okoliš minimalan.

 • 31.10.2023., UTORAK, OBILJEŽAVANJE BLAGDANA SVIH SVETIH

U kalendaru Katoličke crkve Svi sveti označeni su kao svetkovina, a ujedno su i neradni dan u Republici Hrvatskoj. Među narodom obično se ovaj blagdan povezuje s obilaskom groblja i uređivanjem grobova, pa tako i spomenom na mrtve. U Republici Hrvatskoj Svi sveti obilježavaju se kao državni blagdan od 8. svibnja 1996. pod tim imenom, dotad je praznik bio neradnim danom pod nazivom: Dan spomena na mrtve, a od 27. listopada 1989. do 25. ožujka 1991. Dan sjećanja na mrtve.

Predstavnici Grada Preloga, predstavnici mjesnih odbora, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, prigodom blagdana Svih svetih, položiti vijence i upaliti svijeće na centralne križeve na mjesnim grobljima. Okupljanje će biti, u utorak, 31. listopada 2023. godine u 15:30 sati u Gradskoj kavani Lovac Prelog, odakle će se krenuti prema mjesnim grobljima prema sljedećem rasporedu:

16:00 Groblje Draškovec

16:15 Groblje Cirkovljan

16:35 Groblje Sv. Juraj u Trnju

17:00 Groblje Prelog

Predstavnici Mjesnih odbora Draškovec, Čukovec, Oporovec i Hemuševec, pozivaju se da se okupe 31. listopada 2023. godine na mjesnom groblju u Draškovcu u 16,00 sati.

NAJAVE

 • 3.11.2023., PETAK U 19 SATI, „KAJ JE LJUBAV“ ADAMA KONČIĆA

U Domu kulture Grada Preloga možete pogledati, u petak 3. studenoga, s početkom u 19 sati, glazbeno poetski tekst, autorski projekt Adama Končića, pod nazivom „Kaj je ljubav“. Znajući da na to pitanje nema odgovora, da veličinu i dubinu ljubavi nikad nećemo moći ni dokučiti ni artikulirati, Adam se odlučuje na ono što nam jedino preostaje: da ju opjevamo.

Evo što o predstavi kaže Adam Končić: „Nošen iskustvom igranja u rijetkoj kazališnoj formi – kabareu, od onog debitantskog iz 2001. godine – Cabaret ITD, preko histrionsko opatovinskih, sve do dvaju u vlastitoj produkciji (Noćas ću… i Adam i ona), igrajući ih tijekom protekla dva desetljeća na zagrebačkim, ali i pozornicama širom Hrvatske, odlučio sam se na novi, suvremeni glazbeno-poetski uradak. Radnja predstave, za razliku od prvih dvaju gore spomenutih autorskih Kabarea, smještena je u današnje vrijeme. Urbani prostor Zagreba, Krapine, Varaždina… u kojem se još uvijek mogu osjetiti sramežljivi proplamsaji kajkavskog govora sa svim njegovim prilagodbama vremena u kojem, mada stidljivo, ali još uvijek ponovno živi!

Glazbene numere na kajkavskom jeziku od onih kojih su neke poznatije, a neke tek trebaju afirmaciju, potpisuju autori rođenjem kajkavci, većina ih moji dragi prijatelji. Ovdje naravno leži odgovor na pitanje zašto u naslovu predstave nema upitnika. Za ovu priliku pomno je odabran vrhunski kvartet mojih kolega glazbenika iz orkestra naše Komedije. Ova predstava vješto koketira s kabaretskom formom donoseći i živuće autore ljubavne poezije čije stihove dijelim s publikom dajući ponovno posvetu ljepšem spolu. Čut ćete i pokoji kajkavski ovovremeni „štiklec“ tematski također vezan uz vječno inspirativni i integrirani muško-ženski odnos“.

Adam Končić je akademski glumac i pjevač koji s ponosom ističe da je iz Hrvatskog Zagorja. Rođen je 28. veljače 1977. godine u Brestovcu Orehovičkom u općini Bedekovčina gdje je završio osnovnu školu, a potom opću gimnaziju u Zaboku. Akademiju dramskih umjetnosti završava 2001. godine u klasi prof. Joška Juvančića. Stalni je član Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija od prosinca 2001. godine. Kao glumac debitirao na zagrebačkoj Opatovini 1997. godine i od tada 17 godina suradnik Glumačke družine Histrion. Iza njega je nekoliko glumačkih nagrada. Glumi u domaćem filmu, televizijskim serijama i kazališnim predstavama matične kuće. Ali i ostalih zagrebačkih kazališta (HNK, ITD, SK Kerempuh) te onih diljem Hrvatske (INK Pula, GK Virovitica, GK Požega…). U vlastitoj produkciji tvrtke Adam scena već deset godina uprizoruje predstave s gostujućim glumcima, ali i one u kojima sam igra. Ovdje se posebno izdvajaju njegova monodrama Ni med cvetjem ni pravice, izbor od 16 Krležinih Balada Petrice Kerempuha ( Nagrada hrvatskog glumišta) i dva glazbeno-poetska kabarea – Noćas ću… i Adam i ona. 2008. godine pokreće GFUK – Glumački festival u Krapini koji od tada prerasta u zagorsko kulturno središte, te u Krapinu, ali i dvadesetak zagorskih općina i gradova, dovodi brojne priznate kazalište predstave i glumce. Čuvar je tradicije kajkavskog jezika kako u riječi tako i u pjesmi. Supokretač je Kvarteta Gubec koji je za svoj album prvijenac Ak sem ti Srčeko ranil nagrađen nagradom Porin. Svoju pjevačku karijeru i nastupe na festivalima okrunio je 2007. godine objavljivanjem vlastitog albuma Zagorje ja tvoj sem sin u izdanju Croatia Records na kojem se nalazi 16 pjesama i 3 recitacije na kajkavskom. Preko 15 godina surađuje sa zaprešićkim tamburaškim sastavom Savski valovi s kojima je ostvario brojne zapažene televizijske nastupe i koncerte na kojima se isprepliću kajkavske i starogradske pjesme te poznata poezija. Surađuje s Ansamblom LADO, Hrvatskom radio televizijom (dramski, glazbenim i popularno-znanstveni program, Radio Sljeme….) i Academijom Cravati-com. Režira sedam godina za redom (2010. – 2017.) Veliko Križevačko spravišče. Bio je vršitelj dužnosti ravnatelja ZGK Komedija 2016./17. godine. Živi sa suprugom i troje djece u Novom Zagrebu.

Cijena ulaznice: 7 eura

BROJ MJESTA OGRANIČEN!

PRETPRODAJA ULAZNICA:

OD 2. LISTOPADA, BLAGAJNA DOMA KULTURE: OD PONEDJELJKA DO PETKA OD 8 DO 11 SATI, SUBOTOM I NEDJELJOM OD 16 DO 20 SATI

(Željko Sokač)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja