Međimurje Press
Grad Prelog

Pregled tjednih događanja na području Grada Preloga od 31. svibnja do 7. lipnja 2023. godine

DOM KULTURE – FILMSKI PROGRAM

 • 3. I 4.6.2023., SUBOTA I NEDJELJA U 18 SATI

 • Spider Man: Putovanje kroz Spider svijet (Spider-Man: Across the Spider-Verse)

Animirani; Uloge/Glasovi:

Miles Morales vraća se za sljedeće poglavlje Oscarom nagrađivane Spider-svijet sage, Spider-Man: Putovanje kroz Spider svijet. Nakon ponovnog ujedinjenja s Gwen Stacy, Brooklynov prijateljski nastrojeni Spider-Man iz susjedstva katapultira se preko Multiverzuma, gdje susreće tim Spider-ljudi zaduženih za zaštitu njegovog postojanja. Ali kada se heroji sukobe oko toga kako se nositi s novom prijetnjom, Miles se nađe suprotstavljen drugim Spiderima i mora redefinirati što znači biti heroj kako bi mogao spasiti ljude koje najviše voli.

 • 3. I 4.6.2023., SUBOTA I NEDJELJA U 20,30 SATI

 • Boogeyman (The Boogeyman)

Horor; Uloge: Vin Diesel, Michelle Rodriguez, Tyrese Gibson, Chris “Ludacris” Bridges, Jason Momoa, Nathalie Emmanuel, Jordana Brewster, John Cena, Jason Statham, Sung Kang

Napeta adaptacija istoimene kratke priče slavnog Stephena Kinga koja će vam utjerati strah u kosti i zbog koje biste mogli provjeravati ima li čudovišta ispod kreveta ili se možda krije u ormaru?! Priča prati srednjoškolku Sadie i njezinu mlađu sestru Sawyer koje se oporavljaju od tragične smrti majke. Njihov otac radi kao terapeut i nastoji ne razmišljati o tragediji koja ih je zadesila. Kada se njegov očajni pacijent neočekivano pojavi u njihovom domu tražeći pomoć, za sobom ostavlja zastrašujući nadnaravni entitet koji radi plijen od obitelji i hrani se patnjom svojih žrtava. Sadie i Sawyer ubrzo shvate da ih opsjeda sadistička prisutnost u vlastitoj kući. Njih dvije borit će se da to dokažu ocu Willu bez čije pomoći bi moglo biti prekasno za spas.

KNJIŽNICA I ČITAONICA GRADA PRELOGA

 • DO 14.6.2023., LIKOVNI NATJEČAJ FESTIVALA LEGENDRA

Zadovoljstvo nam je najaviti likovni natječaj koji je namijenjen vrtićima, osnovnim i srednjim školama u sklopu našeg festivala mitova i bajki dravskog kraja – LegenDra, koji će se održati 18. lipnja u novouređenom dijelu Sportsko-rekreacijske zone Marina Prelog. Tema ovog natječaja je izrada strašila od prirodnih materijala.

Strašila su jedan od najpoznatijih simbola u folkloru i legendama, a imaju važnu ulogu u zaštiti usjeva od ptica i drugih štetnika. Za ovaj natječaj, želimo da upotrijebite maštu i kreativnost kako biste izradili strašila koja će oživjeti legende i priče iz vašeg područja.

Evo nekoliko smjernica za sudjelovanje u natječaju:

  • Materijali: Upotrijebite isključivo prirodne materijale za izradu strašila. Možete koristiti granje, slame, suho lišće, tkanine, kukuruzne klipove i druge slične materijale koje možete pronaći u prirodi.

  • Baza: konstrukcija križa s našiljenim podnožjem – za postavljanje u zemlju.

  • Tehnika: Možete koristiti različite tehnike u izradi strašila, kao što su pletenje, vezanje, korištenje ljepila i drugih prirodnih materijala. Slobodno eksperimentirajte s tehnikama kako biste stvorili jedinstvene i zanimljive strašila.

  • Veličina: Nema ograničenja u veličini strašila – jedini uvjet je da strašilo bude minimalne visine od 1,5 metara.

  • Predaja radova: Za svaki rad, napišite kratki opis inspiracije i priče koja se krije iza vašeg strašila te podatke o tvorcima (razred/skupina, škola/vrtić, kontakt email).

  • Rok za predaju: Radove treba predati najkasnije do srijede 14.6.2023.do 15:00 sati (Knjižnica i čitaonica Grada Preloga).

Nagrade će biti dodijeljene u nekoliko kategorija. Osim toga, svi sudionici će dobiti posebne certifikate. Vaši radovi će biti izloženi tijekom festivala, gdje će ih posjetitelji imati priliku vidjeti i diviti se vašoj kreativnosti.

Stoga, potrudite se dati sve od sebe i stvoriti strašila koja će oduševiti sve posjetitelje festivala. Imajte na umu da vaš rad može imati i praktičnu svrhu u zaštiti usjeva, stoga razmislite o tome kako osmisliti strašilo koje će biti učinkovito i korisno u tu svrhu. Ako imate bilo kakva pitanja u vezi s natječajem ili trebate dodatne informacije, slobodno se obratite organizatorima festivala ili vašim učiteljima/mentorima.

Želimo vam puno sreće, uživajte u stvaranju i izražavanju vaše umjetničke vizije!

Srdačan pozdrav, žele vam organizatori:

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga

Turistička zajednica Grada Preloga

Dječji klub Sims

Društvo Naša djeca Prelog

Muzej Croata insulanus Grada Preloga

MUZEJ CROATA INSULANUS GRADA PRELOGA

 • DO 26.6.2023., IZLOŽBA „PAPIRNATA ENERGIJA“ MARKA ZUBAKA

Pitanjem suvremenog vremena i čovjekove uloge u njemu bavi se akademski umjetnik Marko Zubak koji djeluje u više različitih umjetničkih područja kao što su slikarstvo i kiparstvo, ali i svijet igračaka od papira. Kao jedini predstavnik papertoysa u Hrvatskoj, Marko Zubak kroz medij papirnatih skulptura reflektira vrijeme u kojem živimo, psihološki sklop pojedinca te način funkcioniranja suvremenog svijeta. Marko Zubak rođen je 1979. u Zagrebu. Studij slikarstva na Likovnoj akademiji u Bologni (Accademia delle belle arti di Bologna) upisuje 1999. godine. Nakon završene treće godine studija odlazi u Barcelonu gdje je diplomirao umjetnost na Facultad de Bellas Artes de Barcelona 2006. godine. Živi i radi u Zagrebu i Rovinju.

Otvorenje samostalne izložbe Marka Zubaka održati će se u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga povodom Međunarodnog dana muzeja, u srijedu, 24. svibnja, a izložba će se u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga moći razgledati do 26. lipnja 2023. godine.

DOGAĐANJA

 • 2.6.2023., PETAK, DVADESETO IZDANJE FESTIVALA KRE MURE I DROVE

Već dvadeset godina bogatu međimursku glazbenu škrinjicu puni Festival autorske i narodne tamburaške glazbe Kre Mure i Drove u organizaciji radijske postaje Studio M. Prvo izdanje održano je, sada već daleke 2004. godine, a prvotni naziv festivala bio je Kre Mure i Drave. Nedugo zatim Drava je postala Drova, a festival tamburaške i autorske glazbe kajkavskog govornog područja u potpunosti je postao odskočna stepenica za novu glazbu koja čuva drogu rečku ‘kaj’. S godinama je prerastao u tradiciju i bez sumnje na nemjerljiv način obogatio kajkavsku glazbenu škrinjicu više od 400 novih pjesama. Najveće bogatstvo festivala je publika koja je njegovu vrijednost prepoznala od samog početka.

Jubilarno 20. izdanje festivala Kre Mure i Drove čeka nas u petak 2. lipnja ove godine. Biti će to retrospektivna večer Festivala Kre Mure i Drove te lijepa prilika da se pogleda što je sve spremljeno u prekrasnu škrinjicu uspomena. „Grličice mile, klinčeki črleni“, svi ste dobrodošli. Ovogodišnje izdanje Festivala Kre Mure i Drove održat će se na prostoru Trga Slobode ispred Doma kulture u Prelogu (u slučaju lošeg vremena program će se održati u dvorani Doma kulture).

 • 4.6.2023., NEDJELJA, SAJAM RABLJENE ROBE U PRELOGU

Početak mjeseca lipnja donosi novo druženje uz Sajam rabljene robe u Prelogu. Prije nekoliko godina, u Prelogu, na prostoru Tržnice Prelog, pokrenut je Sajam rabljene robe. Nakon duge pauze, Sajam rabljene robe se vratio na Tržnicu Prelog u prosincu 2022. godine. Sajam se održava kroz cijelu godinu svake prve nedjelje u mjesecu, u vremenu od 8 do 13 sati. Pridružite se, prodajući nešto od onoga što vam je višak u kućanstvu ili jednostavno dođite, pogledajte i kupite nešto korisno. Po povoljnim cijenama ovdje će se sigurno moći nabaviti dobro očuvana odjeća i obuća, kao i igračke, knjige, nakit i kućne potrepštine te brojne druge zanimljive i nekome sigurno potrebne stvari. Novo druženje na Tržnici Prelog, zakazano je za nedjelju, 4. lipnja 2023. godine.

NAJAVE

 • 8.6.2023., ČETVRTAK U 9,00 SATI, 2. KUP GRADA PRELOGA U GAĐANJU LETEĆIH META

Lovačko društvo Fazan Draškovec organizira, u četvrtak 8. lipnja, Kup Grada Preloga u gađanju letećih meta – glinenih golubova u disciplini trap. Natjecanje će se održati na streljani Lovačkog društva Fazan Draškovec, a sve će započeti od 9,00 sati. Kotizacija za pojedinca iznosi 20 eura, a za ekipu 60 eura. Prijave traju do 16. lipnja, u 8,30 sati. Sve informacije mogu se dobiti na brojeve telefona 099/883-6098 (Dino) ili 098/933-3007 (Darko). Ovo zanimljivo natjecanje moći će pogledati svi ljubitelji sporta i lovstva. Broj natjecatelja je ograničen na 96. Sve posjetitelje očekuje ugodno druženje uz domaće specijalitete i bogatu ugostiteljsku ponudu.

 • LJETNI GUŠT NA DRAVI UČINIT ĆE LJETO U MEĐIMURJU NEZABORAVNIM

Rijeka Drava nepresušni je izvor legendi, umjetničkih inspiracija, tradicionalnih i novih oblika bavljenja sportom i rekreacijom, ona svojim tokom utječe na krajolik, gospodarstvo i kulturu kraja kroz koji teče. Na jednom je dijelu zarobljena i mirna, na drugom divlja i nepredvidiva – ona je ogromni turistički potencijal Međimurja. Upravo su s namjerom razvoja i unapređenja turističkih proizvoda vezanih uz rijeku Dravu Turistička zajednica Grada Preloga, Općina Sveta Marija, Općina Donji Vidovec i Općina Donja Dubrava osmislile projekt naziva „Ljetni gušt na Dravi – Drava Summer Chill“. Projekt je to koji će promovirati tradicionalne i rado posjećene manifestacije povezane s rijekom Dravom: Dane zlata i starih zanata u Donjem Vidovcu, Lov na labuđe pero u Prelogu, Ljeto ribe uz Dravu u Svetoj Mariji te Dane Dobravskog ljuka i ekološke proizvodnje u Donjoj Dubravi. Tako će se unaprijediti četiri sfere zajedničkog turističkog proizvoda iz Sporazuma „Dravsko blago“ – baština, sport i rekreacija, enogastronomija i kultura. Posjetitelji su pozvani da iz prve ruke „kušaju“, „izrađuju“, „iskuse“ turističku ponudu i proizvode područja uz Dravu, bilo da se radi o enogastronomiji, starim zanatima ili pak sudjelovanju u tradicijskim igrama i rekreaciji na vodi.

Dani zlata i starih zanata, Donji Vidovec – 17. lipnja 2023.

Općina Donji Vidovec poznata je po vrlo starom zanatu koji se danas u svijetu rijetko može vidjeti i doživjeti, a to je ispiranje zlata iz rijeke Drave. Stoga se svake godine organizira tradicionalna manifestacija „Dani zlata i starih zanata“. Umijeće ispiranja zlata donjovidovskih zlatara prepoznala je i carica Marija Terezija te im je darovala posebnu povelju davne 1776. godine. Tom je poveljom ispiračima iz Donjeg Vidovca dodijeljeno pravo za ispiranje zlata na rijekama Dravi, Savi i Muri. Manifestacija „Dani zlata i starih zanata“ spoj je lokalne povijesti i turističke ponude gdje se na jednom mjestu mogu vidjeti i doživjeti zanati poput zlatarenja, košaraštva, medičarstva (s ukusnim napitkom spravljenim od fermetiranog meda – gvircom, ali i licitarskim srcima rađenima po starinskim kalupima), kušati domaća jela poput orehnjače, makovnjače, koružnjače te ponuda lokalnih poljoprivrednih gospodarstava te domaće rukotvorine. Za kulturni dio programa pobrinut će se Kulturno-umjetničko društvo Donji Vidovec s gostima iz susjedne Mađarske i Slovenije. Posjetiteljima manifestacije nudi se mogućnost panoramske vožnje kanalom „HE Dubrava“ gdje će se prezentirati ispiranje zlata, ponuditi degustacija crnog piva proizvedenog u Hotelu Golf iz Donjeg Vidovca i tradicionalnih jela kao što su „zlatarska juha“, „zlatarski žganci“ i „zlatarski kalamper“. Manifestacija „Dani zlata i starih zanata“ održat će se 17. lipnja 2023. godine u Donjem Vidovcu, odnosno na kanalu „HE Dubrava“.

Lov na labuđe pero, Sportsko-rekreacijska zona Marina Prelog – 30. lipnja do 2. srpnja 2023.

Već 23. godinu za redom Sportsko-rekreacijska zona Marina u Prelogu krajem lipnja i početkom srpnja postat će poprište vrlo popularnog natjecanja – „Lova na labuđe pero“. Nautički klub „Labud“ iz Preloga provoditelj je ovog natjecanja u veslanju tradicionalnim plitkim dravskim čamcima, odnosno „dravskim čonima“. Tradicionalni drveni čamci ili “čoni” tradicija je koju Nautički klub Labud, uz podršku Turističke zajednice Grada Preloga i Grada Preloga, želi očuvati od zaborava i kroz svoje aktivnosti revitalizirati njegovu upotrebu. Cilj manifestacije je i motivirati mlađe naraštaje na čuvanje tradicije vezane uz rijeku Dravu, ali i bavljenje sportovima na vodi. Manifestacija „Lov na labuđe pero“ trajat će tri dana i održavat će se na prostoru Sportsko-rekreacijske zone Marina u Prelogu, na najvećem akumulacijskom jezeru u Hrvatskoj.

30. lipnja, u sklopu „Lova na labuđe pero“ na prostoru Sportsko-rekreacijske zone Marina Prelog održat će se kazališna predstava „Beba“ na otvorenom u večernjim satima u izvedbi Kerekesh teatra, a pozornica će biti smještena tik uz obalu jezera. Uz kazališnu predstavu održat će se i „Vinski piknik“, popratni događaj s degustacijama međimurskih vina i delicija od dravske ribe.

1. srpnja, drugog dana „Lova na labuđe pero“ nastavit će se turnirom u odbojci na vodi koji se proteklih nekoliko godina pokazao vrlo popularnim među mladima. Odbojkaše će pratiti dobra atmosfera za koju će biti zadužen DJ i odlična gastro ponuda.

2. srpnja, trećeg dana manifestacije obilježit će sam „Lov na labuđe pero“, odnosno natjecanje u veslanju tradicionalnim čamcima na Jezeru HE Dubrava, ili na „Priločkom moru“, kako ga od milja naziva lokalno stanovništvo. Sam događaj počinje u prijepodnevnim satima okupljanjem ekipa (dva člana po čamcu) koje dolaze iz Preloga, ali i okolnih općina i gradova. Sam početak utrke označava paljba iz topa Udruge građana „Zrinska garda Čakovec“. Pobjednik je ekipa koja prva uspije odveslati cijelu etapu na jezeru i proći kroz cilj.

Nakon natjecanja i podjela nagrada, posjetitelji će sami moći sudjelovati u natjecanju u veslanju kajakom za parove te tradicionalnom praćkanju, odnosno gađanju mete praćkom. Tijekom cijele manifestacije neće nedostajati ni glazbene zabave i gastronomske ponude, a pravu poslasticu posjetitelji će moći doživjeti nakon natjecanja – Nautički klub „Labud“ Prelog nudit će besplatne vožnje jezerom zainteresiranima.

Ljeto ribe uz Dravu, Sveta Marija – 5. i 6. kolovoza 2023.

Općina Sveta Marija, uz blagdan Velike Gospe 15. kolovoza, slavi i svoje dane. Jedan od najvećih i najviše prepoznatljivih događaja toga kraja je „Ljeto ribe uz Dravu“. Riječ je o turističkoj, sportskoj i kulturno-tradicijskoj manifestaciji koja iz godine u godinu privlači mnogobrojne posjetitelje. Tradicionalno se manifestacija održava tijekom dva dana uz Derivacijski kanal „HE Dubrava“, u koji utječe zarobljena Drava iz Jezera „HE Dubrava“. Pod organizacijskom palicom Općine Sveta Marija te Športsko-ribolovnog društva „Klen“ iz Svete Marije, druženje i natjecanja u ribolovu održavaju se kod ribičkog doma Klen više od 20 godina. Posjetitelji manifestacije uživat će u bogatoj enogastronomskoj ponudi, šaranu na rašljama i drugim ribljim specijalitetima, a mnogobrojni ribolovci i majstori okušat će se u spravljanju fiš paprikaša. Svojim nastupom članovi KUD-a „Ivan Mustač-Kantor“ iz Svete Marije proteklih su godina upotpunili ugodnu atmosferu i ugođaj, a tako će biti i ove godine. Predstavljanjem djela iz svoje etno zbirke, članice Udruge „Svetomarska čipka“ i Udruge žena „Amalija Kranjec“ izložbom rukotvorina prikazat će tradiciju ručnih radova destinacije, od kojih upravo svetomarska čipka, uvrštena na popis nematerijalnih kulturnih dobara Hrvatske, oduzima dah svojim zamršenim uzorcima. Također će biti izložene i slike poznatih svetomarskih slikara Ivana Varge i Franje Mustača Medarovog. Cijeli će događaj biti popraćen bogatom gastronomskom ponudom i glazbenom zabavom.

Manifestacija će se održati 5. i 6. kolovoza 2023. godine uz Derivacijski kanal „HE Dubrava“, odnosno u prostorijama ŠRD-a „Klen“ Sveta Marija.

Dani Dobravskog ljuka i ekološke proizvodnje, Donja Dubrava – 26. i 27. kolovoza 2023.

Općina Donja Dubrava tradicionalno provodi manifestaciju „Dani Dobravskog ljuka i ekološke proizvodnje“ koja se održava posljednjeg vikenda u mjesecu kolovozu. Fokus manifestacije stavljen je na “dobravski” crveni luk i ekološku proizvodnju. „Dobravski crveni ljuk“ autohtona je sorta koja se na ovim prostorima uzgaja više od pola stoljeća. Vrijednost ove sorte dokazuje se uvrštavanjem “Dobravskog crvenog ljuka” na sortnu listu Republike Hrvatske kao zaštićene sorte te upisom na sortnu listu Europske unije. Na manifestaciji posjetitelji mogu kupiti ekološke proizvode i kušati jela od luka kao i druga tradicionalna jela. Manifestacija promovira tradicionalnu proizvodnju luka te ekološku proizvodnju hrane. Okuplja ekološke proizvođače s područja Međimurja, Podravine i ostalih dijelova Republike Hrvatske koji izlažu svoje eko proizvode, a na sajmu su prisutni i izlagači tradicijskih obrta. Manifestacija predstavlja odličnu priliku za promociju međimurske popevke, tradicionalnog oblika pjevanja sjeverozapadne Hrvatske, koja je uvrštena na UNESCO-ovu reprezentativnu listu nematerijalnih kulturnih dobara čovječanstva, zahvaljujući generacijama ljudi i talentiranim pojedincima poput Tete Lize (koja je živjela i djelovala u Donjoj Dubravi) koji su pjevajući pjesme uspjeli sačuvati ovaj tradicijski glazbeni izričaj od zaborava. Manifestacija „Dani Dobravskog ljuka i ekološke proizvodnje“ održat će se 26. i 27. kolovoza 2023. godine u Donjoj Dubravi.

Željko Sokač

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja