Međimurje Press
Grad Prelog

Pregled tjednih događanja na području Grada Preloga od 9. do 16. kolovoza 2023. godine

DOM KULTURE – FILMSKI PROGRAM

 • 12. I 13.8.2023., SUBOTA I NEDJELJA U 19 SATI

 • Nindža kornjače: Makljaža s mutantima (Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem)

Animirani; Uloge/Glasovi: Lovro Juraga, Tin Rožman, Marko Ožbolt, Jan Kovačić, Lana Blaće, Domagoj Janković, Radovan Ruždjak, Jadranka Krištof, Filip Riđički, Daniel Dizdar, Ivan Šarić

Najpoznatije kornjače na svijetu, ovoga će ljeta pod vodstvom učitelja Splintera ponovo uzeti pravdu u svoje ruke i upustiti se u borbu protiv najopasnijih kriminalaca! Nakon što su se godinama krili od ljudi, kreću osvojiti New York. Njihova nova prijateljica April O’Neil pomaže im u borbi s misterioznim zločinačkim udruženjem, ali ubrzo će imati pune ruke posla kada na njih puste vojsku mutanata.

 • 12. I 13.8.2023., SUBOTA I NEDJELJA U 21 SAT

 • Meg 2: Put u dubinu (The meg 2: The Trench)

Akcija, avantura; Uloge: Jason Statham, Cliff Curtis, Sienna Guillory

Nastavak filma iz 2018. godine. Jason Statham i njegov tim vraćaju se u daljnje istraživanje Marijanske brazde gdje će se suočiti s novim, još većim zastrašujućim stvorenjima. Zaronite u neistražene vode s Jasonom Stathamom i globalnom akcijskom ikonom Wu Jingom dok vode odvažni istraživački tim ronioca u najveće dubine oceana. Njihovo putovanje ubrzo postaje kaos kada zlonamjerna rudarska kompanija zaprijeti njihovoj misiji i natjera ih na bitku za preživljavanje s visokim ulozima. Suprotstavljeni kolosalnim morskim psima megalodonima s jedne strane, te nemilosrdnim otimačima s druge, naši heroji moraju nadmudriti te nemilosrdne predatore u utrci s vremenom.

KNJIŽNICA I ČITAONICA GRADA PRELOGA

 • DO 01.09.2023., LJETO U KNJIŽNICI I ČITAONICI GRADA PRELOGA

Ljeto u Knjižnici Prelog donosi zanimljive i zabavne te ležerne aktivnosti za sve članove, korisnike i sugrađane! Sve su aktivnosti slobodnog karaktera i na njima se može sudjelovati bez najave za vrijeme radnog vremena Knjižnice. Za sve male ljubitelje knjiga i izazova, Knjižnica je pripremila ljetni čitateljski izazov. Postavljeni su ciljeve čitanja koje je moguće dostići tijekom ljeta, a sudionici koji uspješno završe izazov bit će nagrađeni posebnim priznanjima i nagradama.

Iz Knjižnice i čitaonice Grada Preloga poručuju i sljedeće: „Potičemo vas da istražite nove autore, žanrove i književne svjetove kako biste otkrili svoje nove omiljene naslove. Još jedna od aktivnosti koje smo pripremili za posjetitelje je mega bojanka koja će vas uroniti u čarobni svijet mora te će kasnije krasiti zidove naše knjižnice. Uz to organiziramo interaktivnu igru s AR kućnim ljubimcem za djecu i mlade. Zahvaljujući progresivnoj tehnologiji proširene stvarnosti, djeca će moći istraživati virtualnog kućnog ljubimca kroz knjižnične prostore, rješavati zadatke i pronaći skrivene nagrade. I to nije sve! U našoj knjižnici ćete pronaći obilje sjajnih novih knjiga za sve uzraste. Bez obzira jeste li ljubitelj avantura, romana, fantastike ili poezije, sigurno ćete pronaći nešto što će vas oduševiti. Posudba knjiga je neograničena, a rok za povrat je produljen na 60 dana – kako biste imali dovoljno vremena da uživate u svojim omiljenim djelima. Ako tražite više interakcije i druženja, naša terasa je mjesto na kojem ćete pronaći pregršt društvenih igara. Bilo da ste zaljubljenik u klasične igre ili ste spremni istražiti nove izazove, terasa knjižnice će biti mjesto gdje se možete zabaviti u društvu svojih prijatelja. Ne propustite priliku da otkrijete sve što Knjižnica i čitaonica Grada Preloga nudi tijekom ovog ljeta. Pozivamo vas da se pridružite našoj vrućoj ljetnoj avanturi i stvorite nezaboravne uspomene. Za dodatne informacije o rasporedu aktivnosti, posjetite našu web stranicu ili nas pratite na društvenim mrežama“.

 • 8. DO 11.8..2023., PRIČAONICE UZ KUĆICE KIČ PRELOG

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga poziva na Pričaonice uz kućice.  Pričaonice se odvijaju u sklopu projekta #MSKH (Male slobodne knjižnice Hrvatske), traju 45 minuta te obrađuju tematsku publikaciju. Organizator zadržava pravo otkazivanja aktivnosti zbog vremenskih neprilika. „Pričaonice uz kućice odvijaju se na otvorenom, prigodne su za dječji uzrast od 5. – 15 godina te su besplatne. Pozivamo sve zainteresirane na priču, lov na blago i zabavne dodatne aktivnosti uz priču koje će odraditi volonteri i partneri projekta. Najava dolaska nije potrebna. Vidimo se i veselimo se druženju uz kućice za knjige – Male slobodne knjižnice u Prelogu, Draškovcu, Čehovcu i Oporovcu“, poručuju iz Knjižnice i čitaonice Grada Preloga. Organizatori su Knjižnica i čitaonica Grada Preloga, Društvo Naša djeca Prelog i Dječji forum Prelog te Dječji klub SIMS. Pokrovitelji programa su Grad Prelog i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

DOGAĐANJA

 • OD 09.06. DO 11.08.2023., LJETNA KROS LIGA PRELOG

I ove godine, 9. lipnja 2023. godine starta „Ljetna kros liga Prelog“, 16. po redu, najstarija trkačka liga u Međimurju! Trči i staro i mlado, godine ili forma nisu problem, možete se okušati u hodanju ili trčanju,samo se trebate pokrenuti i pridružiti se članovima Biciklističkog kluba Prelog, organizatora ove lige. Kroz deset klimatskih i natjecateljskih, ovoga puta „vrelih kola“, vodi vas dakle Biciklistički klub Prelog, trči se deset kola, od toga devet natjecateljskih, dok je posljednje kolo rezervirano za proglašenje pobjednika i druženje. Sve informacije možete potražiti i na poveznici: LJETNA KROS LIGA PRELOG 2023.

DATUMI ODRŽAVANJA:

 • kolo 11.08.2023. – proglašenje pobjednika i druženje

SATNICA:

 • revijalno 10. kolo i proglašenje počinje od 18:00 sati

 • ČETVRTAK, 10.8.2023., LOVREČE U CIRKOVLJANU

Jedno od najpopularnijih mjesnih proštenja u našem kraju je sigurno ono u Cirkovljanu. „Svako mjesto ima svoje proštenje, jedino Cirkovljan ima Lovreče“, izreka je, koja se veže uz Cirkovljan. Cirkovljan kao mjesto postoji od davnina, a crkva se u prvim kanonskim spisima spominje već 1334. godine. Najvjerojatnije je ona kroz nekoliko stoljeća bila i župna crkva; možda za cijeli ovaj dio Međimurja oko Preloga. Oko crkve, kao i svugdje ta stara vremena, postojao je i trg koji je najčešće bio i mjesto trgovanja oko kojega su se onda naselja razvijala i napredovala.  Crkva je najznačajniji vjerski i kulturni spomenik. Ona je sa svojim tornjem sigurni orijentir i iz bliza i iz daleka. Kada god bi ljudi se vraćali, bilo iz bliza, a pogotovo iz daleka, umorni ili opterećeni svakidašnjicom, taj simbol ih je uvijek dočekivao i budio u njima radost i veselje. Mjesto Cirkovljan se spominje već u prvom popisu župa Zagrebačke biskupije 1334. godine, a kapela sv. Lovre je najstariji objekt srednjovjekovne arhitekture u preloškom kraju očuvan do danas.

I ove godine Cirkovljan će posebno proslaviti svoj mjesni blagdan, Lovreče, blagdan svetog Lovre. Misna će se slavlja u Cirkovljanu održati u četvrtak, 10. kolovoza, u 8,00 sati, zatim centralno misno slavlje u 10,30, a sve će završiti večernjom misom u 16,00 sati. Uoči blagdana sv. Lovre, trodnevnicu će, od ponedjeljka do srijeda, svakoga dana u 18 sati, predvoditi prečasni Stjepan Najman, župnik Župe sv. Nikole biskupa u Varaždinu, dekan Istočnovaraždinskog dekanata. Centralno misno slavlje, poldanjicu na blagdan sv. Lovre, predvodit će monsinjor dr. Juraj Batelja, zagrebački kanonik i postulator kauze za proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca.

 • NEDJELJA, 13.8.2023., UTRKA „ROKOVIM STEZAMA“ U DRAŠKOVCU

Povodom otvorenja višednevne vjersko-kulturne manifestacije „Rokovo u Međimurju 2023.“, koja će se održati 13. kolovoza u 16.30 sati u sportskoj dvorani Osnovne škole Draškovec, sportska platforma „Run, man, run“ organizira utrke za odrasle i djecu pod zajedničkim nazivom 1. utrka „Rokovim stezama“. Atletska cestovna utrka za odrasle dužine 3 kilometara po naselju Draškovec zaintrigirat će i rekreativce i prave sportaše – svi su dobrodošli. Start i cilj utrke za odrasle bit će kod crkve sv. Roka u Draškovcu, a početak je u 17 sati. Startnina za odrasle je 10 €, a prijave se primaju preko online obrasca https://forms.gle/FgYGTpCBRgpkdHk76 . Startni brojevi mogu se podići u 16 sati. Uplatom startnine, za sve natjecatelje osiguran je startni broj, mjerenje vremena, finisher medalja, okrjepa nakon utrke te nagrade za najbrže u apsolutnoj kategoriji. Dječje utrke su besplatne i prijavljuju se na licu mjesta. Duljina staze bit će prilagođena uzrastu, a djeca će trčati u dvije starosne kategorije: godišta 2013.-2016. i godišta 2017.-2021. Cijeli će događaj popratiti i aktivnosti za najmlađe u organizaciji Dječjeg kluba „SiMS“ od 16 do 19 sati.

 • SRIJEDA, 16.8.2023., „ROKOVO U MEĐIMURJU“ U DRAŠKOVCU

U Draškovcu se 16. kolovoza tradicionalno slavi Rokovo – blagdan posvećen svetom Roku. Tradicija proslave tog sveca u Draškovcu vrlo je duga i začetak joj se nalazi u 18. stoljeću kada je Međimurjem vladala stočna kuga koja je uvelike osiromašila stanovništvo i uzrokovala glad. Tadašnji međimurski gospodar, Mihael Ivan Althan III., svojem je opunomoćeniku Jurju pl. Osterhuberu dao zadatak da potpiše nalog o utemeljenju crkve sv. Roka, kao zavjet Bogu i sv. Roku, zaštitniku od zaraznih bolesti, za izbavljenje Međimurja od stočne kuge. Nalog je potpisan 27. svibnja 1760. godine, a crkva se gradila od 1774. do 1779. godine. Sama župa osnovana je 1789. godine, a ove se godine u Župi sv. Roka Draškovec slavi 263. godišnjica zavjeta svetom Roku, 244. godišnjica izgradnje župne crkve i 234. godišnjica osnutka Župe sv. Roka. Tradiciju hodočašća u zavjetnu crkvu sv. Roka i davanje vlastitog zavjeta sv. Roku i Bogu njeguju brojni stanovnici međimurskih župa, pa će tako i ove godine međimurske ceste 16. kolovoza pohoditi vjernici na putu prema Draškovcu.

Župa sv. Roka i Udruga „Prijatelji svetog Roka“ iz Draškovca, uz pokroviteljstvo Grada Preloga i Turističke zajednice Grada Preloga, kao organizatori „Rokova u Međimurju“ pripremili su za vjernike i posjetitelje zanimljiv vjersko-kulturni program. Početak programa obilježit će otvorenje vjersko-kulturne manifestacije „Rokovo u Međimurju“ s početkom u 16.30 sati u sportskoj dvorani Osnovne škole Draškovec.

Rokovo u Međimurju 2023.

Raspored događanja – Trodnevnica u čast sv. Roku

13. kolovoza, nedjelja

  • 16.30 otvorenje vjersko-kulturne manifestacije „Rokovo u Međimurju“

  • 17-20 h Izložbe u sportskoj dvorani Osnovne škole Draškovec

   • Ivan Mirić – izložba starih predmeta, oruđa i potrepština

   • Franjo Mustač Medarov – izložba slika

   • Branko Srpak – izložba maketa „Moji brodovi“

  • 17 h Utrka „Rokovim stezama“ (dječje utrke i utrke za odrasle, od 16 do 19 sati SiMS radionice za najmlađe)

  • 19 h Sveta misa (prije mise krunica sv. Roka i litanije sv. Roka)

  • 20 h Koncert Martine Sabljak i Krunoslava Lajtmana „Ususret Rokovu“ u sportskoj dvorani OŠ Draškovec

14. kolovoza, ponedjeljak

  • 18-21 h Izložbe u sportskoj dvorani Osnovne škole Draškovec

   • Ivan Mirić – izložba starih predmeta, oruđa i potrepština

   • Franjo Mustač Medarov – izložba slika

   • Branko Srpak – izložba maketa „Moji brodovi“

  • 19 h Sveta misa (prije mise krunica sv. Roka i litanije sv. Roka)

15. kolovoza, utorak

  • 18-21 h Izložbe u sportskoj dvorani Osnovne škole Draškovec

   • Ivan Mirić – izložba starih predmeta, oruđa i potrepština

   • Franjo Mustač Medarov – izložba slika

   • Branko Srpak – izložba maketa „Moji brodovi“

  • 19 h Sveta misa (prije mise krunica sv. Roka i litanije sv. Roka)

16. kolovoza, srijeda – Rokovo

  • 7.30 h Sveta misa

  • 9 h Sveta misa za bolesnike uz blagoslov bolesnika

  • 10.30 h Zavjetna hodočasnička procesija s kipom svetog Roka

  • 11 h Hodočasnička Sveta misa

  • 14 h Draškovski sejem – rukotvorine, cvijeće, suveniri, proizvodi OPG-ova

  • 12-18 h Izložbe u sportskoj dvorani Osnovne škole Draškovec

   • Ivan Mirić – izložba starih predmeta, oruđa i potrepština

   • Franjo Mustač Medarov – izložba slika

   • Branko Srpak – izložba maketa „Moji brodovi“

  • 17 h Večernjica

Pridružite se Župi sv. Roka i Udruzi „Prijatelji svetog Roka“ u proslavi blagdana svetog Roka i budite dijelom prelijepog vjersko-kulturnog događanja. “Sve je moguće onomu, koji vjeruje.” (Mk 9,23)

TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA PRELOGA

 • 13.08.2023., NEDJELJA OD 14 DO 18 SATI, DANI OTVORENIH VRATA SPORTOVA NA VODI

Najavljivani Dani otvorenih vrata sportova na vodi zajedno s novim kolom Lige sportova na vodi, koji su se trebali održati 6. kolovoza, prebacuju se zbog najave lošeg vremena na 13. kolovoza u istom terminu – 14 do 18 sati. Organizatori Turistička zajednica Grada Preloga i Udruga sportske rekreacije „Croatian Outdoors“ mole posjetitelje za razumijevanje i strpljenje.

Dani otvorenih vrata sportova na vodi odvijaju se u nekoliko termina tijekom ljetnih mjeseci, a sljedeći termini su 13. kolovoza (prebačeno sa 6. kolovoza zbog lošeg vremena), 20. kolovoza i 2. rujna – uvijek u istoj satnici, od 14 do 18 sati. Dovoljno je ponijeti opremu za kupanje, a za sigurnosne prsluke i plovila (kajak, kanu, rafting čamac, SUP) pobrinut će se udruga „Croatian Outdoors“.

Dani otvorenih vrata sportova na vodi uključeni su u projekt „Razvoj i unapređenje turističkog proizvoda – Sportovi na vodi Grada Preloga“ koji je u velikom dijelu sufinanciran iz Fonda za turistički nerazvijena područja i kontinent, odnosno Hrvatske turističke zajednice. Cilj projekta je razviti i unaprijediti turistički proizvod „Sportovi na vodi Grada Preloga“, uključiti turistički proizvod u ponudu smještajnih objekata destinacije i turističkih agencija u obliku izleta ili turističkih aranžmana, povezati pružatelje aktivnosti i destinacijske menadžment organizacije te doprinijeti gospodarskom boljitku destinacije. Projekt se fokusira i na održivost destinacije, budući da je zahvat navedenih aktivnosti u okoliš minimalan.

Prve aktivnosti projekta već su započele u travnju nizom edukacija potencijalnih skipera o sigurnosti na vodi kako bi se dodatno usavršile osobe koje već prakticiraju sportove na vodi u vlastite svrhe te imaju najmanje dvije godine iskustva u plovidbi i upravljanju plovilima na vesla. Interes skipera, posebice mladih osoba za sudjelovanje u projektu je vrlo velik što dodatno potvrđuje atraktivnost projekta te se organizatori nadaju da će uspjeti motivirati mlade buduće poduzetnike da otvore vlastite obrte ili tvrtke za najam i servis opreme za rekreaciju na jezeru ili pak školu sportova na vodi.

NAJAVE

 • 20.8.2023., NEDJELJA U 10 SATI, TRINAESTI DIVLJI TRIATLON

Mnogima brojka 13 predstavlja loš znak i nesreću, no ove godine 13. Divlji triatlon u Prelogu najizdržljivijem i najspretnijem natjecatelju donijet će sreću! Otvorene su prijave za 13. Divlji triatlon Prelog, popularno natjecanje na kojem mnogi sportaši, ali i rekreativci dokazuju svoju izdržljivost, snagu, ustrajnost i kondiciju. Triatlon će se ove godine održati u nedjelju, 20. kolovoza. Kao i svake godine, utrka će biti ograničena na 120 natjecatelja, a kako Divlji triatlon iznova privlači sve veći broj sportaša, valja požuriti s prijavama kako ne biste ostali kratkih rukava. Prošli triatlon je bio rasprodan tako da požurite s prijavom! Kao i svake godine svi natjecatelji, osim majice, ručka, pića po želji, voća i napitaka na stanici za okrepu, dobivaju i unikatnu finišer medalju. Najbolji po kategorijama bit će nagrađeni brojnim nagradama sponzora te medaljama, a najbolji u ukupnom poretku dodatnim nagradama. Za sigurnost natjecatelja brinut će se HGSS stanica Čakovec i Crveni križ Čakovec. Cesta uz jezero zatvorit će se za promet za dodatnu sigurnost natjecatelja i publike. Nakon utrke zagarantirana je zabava i opuštanje uz dobru glazbu i sportove na vodi, poput veslanja kajakom, kanuom ili pak na dasci za surfanje, na Marini Prelog! Ukoliko se želite prijaviti i okušati svoju snagu, to možete učiniti ispunjavanjem online obrasca na https://bit.ly/divljitriatlon13 te obveznom uplatom startnine na račun organizatora, Društva športske rekreacije „Sportikus“ ili pak na recepciji hotela Panorama Prelog. Do 31. srpnja startnina iznosi 20 eura, a od 1. kolovoza do ispunjenja mjesta 25 eura.Sve dodatne informacije o Divljem triatlonu mogu se dobiti na sljedećoj poveznici: https://www.facebook.com/events/646829103951301/?active_tab=discussion

Uplate se mogu izvršiti na račun:

Društvo športske rekreacije “Sportikus”, Kralja Petra Krešimira IV 30, 40323 Prelog

Broj računa: HR7823400091110844377

Model plaćanja: HR00 Poziv na broj: OIB natjecatelja

Opis plaćanja: 13. DT2023. , ime i prezime natjecatelja i broj mobitela

PRIJAVE:

On-line putem obrasca :

https://bit.ly/divljitriatlon13

Svi koji se prijave do 7. kolovoza 2023. imaju osigurani start paket!

Ponosni pokrovitelji 13. Divljeg triatlona Prelog su:

 • Turistička zajednica Grada Preloga

 • Grad Prelog

 • Zajednica sportskih udruga Grada Preloga

 • Turistička zajednica Međimurske županije

 • Zajednica sportskih udruga i saveza Međimurske županije

Željko Sokač

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja