Međimurje Press
Grad Prelog

Prvim predavanjima sa radom krenulo Pučko otvoreno učilište Prelog

Prije nekoliko dana, sa radom je započelo Pučko otvoreno učilište Prelog. Prilikom osnivanja ove institucije istaknuto je da je cilj osnivanja Pučkog otvorenog učilišta Prelog je prvenstveno cjeloživotno učenje, tj. obrazovanje odraslih osoba. Pučko otvoreno učilište Prelog biti će potporna institucija preloškom i donjomeđimurskom gospodarstvu radi unapređenja daljnjeg razvoja gospodarstva. Na tržištu radne snage postoje potrebita zanimanja za koje je potrebna prekvalifikacija radnika. Osim postojeće nekvalificirane radne snage na burzi rada veliki izazov gospodarstvenicima predstavljanju imigrirani radnici za koje postoji potreba dodatnog usavršavanja struke, ali i usavršavanja jezika. Osim navedenog Pučko otvoreno učilište Prelog je druga potporna institucija u Poduzetničkom centru i time se zadovoljavaju ciljevi opravdavanja i postignutih ciljeva projekta Izgradnja poslovne infrastrukture i osnivanje Poduzetničkog centra. 

Prvo organizirano predavanje bilo je predavanje iz informatike za odrasle, točnije umirovljenike iz Udruge umirovljenika Prelog, za koje je zahvaljujući Gradu Prelogu ovaj tečaj besplatan. Predavanje uključuje služenje laptopom, Windowsima i Microsoft Officeom s naglaskom na Word.

Predavanja iz informatike, organiziraju se i za zaposlenike tvrtke Hilding Anders, a vode ih stručni, dugogodišnji profesori iz Tehničke škole Čakovec Valerija Poljanec i Marko Ljubek. Umirovljenike je na njihovom prvom satu pozdravio gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Prelog Mladen Križaić te andragoška voditeljica Sandra Herman.

„Aplicirali smo 23 programa prema Agenciji za strukovno obrazovanje iz različitih sektora, od informatike, proizvodnje, drvne industrije, strojarstva do socijalnog dijela, odgoja itd. Dobili smo dosad 15 pozitivnih mišljenja, čekamo još 9 i nakon toga ćemo kompletirati dokumentaciju s nastavnicima prema nadležnom ministarstvu te tako dobiti rješenja da možemo izvoditi pojedine programe nastave. Godina 2024. bit će godina u kojoj će se iskristalizirati programi i vidjeti za što postoji interes na ovom području“, istakao je ravnatelj Križaić.

Gradonačelnik Ljubomir Kolarek je istaknuo: „Otvoriti Pučko otvoreno učilište nije jednostavno, a drago mi je da smo danas došli do trenutka da je krenulo i prvo predavanje. Interesa ima, pogotovo iz preloškog gospodarstva, od metaloprerađivačke industrije, industrije elektronike, pa da deficitarnih grana kao što su primjerice njegovatelj/ica. Želim vam uspješan rad, a nadam se da će, s obzirom na vaučere, svatko bez većih troškova moći napraviti iskorak u svom znanju bitan za pronalaženje posla“.

Željko Sokač

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja