Međimurje Press
Grad Prelog

Sajam cvijeća ugostio Zrinsku gardu Čakovec

Prigodnim mimohodom i prijavkom nadzapovjedniku Alojziju Šestanu, Zrinska garda Čakovec obilježila je dvadeset godina od svog prvog postrojavanja. Naime, prvo postrojavanje Zrinska garda Čakovec imala je u Prelogu, 25. travnja 2023. godine. Svečanosti, koja je bila dio Sajma cvijeća nazočili su i gradonačelnik Ljubomir Kolarek, međimurski dožupan Josip Grivec, predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga Đuro Ujlaki, akademik Dragutin Feletar, župnik Župe sv. Jakoba iz Preloga Antun Hoblaj te brojni članovi Zrinske garde Čakovec, predvođeni predsjednikom Đurom Belom, koji se i zahvalio Gradu Prelogu na suradnji te podsjetio na datume osnivanja Zrinske garde Čakovec prije dvadeset godina.

Udruga građana “Zrinska garda Čakovec” osnovana je 30. travnja 2001. s ciljem očuvanja i promocije baštine slavne hrvatske plemićke obitelji Zrinski, koja je u Čakovcu stolovala od 1546. do 1670. godine. Želja je osnivača Udruge da se ne zatre spomen na članove obitelji Zrinski, već da i budući naraštaji u njihovoj domovini i izvan nje časte njihova djela i uče kako se njeguje čovjekoljublje, poštuje obitelj i brani dom te čuva domoljublje i Bogoljublje. Svojim aktivnostima Udruga želi promovirati i turistički afirmirati Čakovec kao grad Zrinskih i Međimurje kao županiju Zrinskih. U sklopu Udruge djeluje povijesna postrojba s gardistima, topnikom i bubnjarskim orkestrom u povijesnim odorama iz vremena Zrinskih. Zrinska garda Čakovec iza sebe ima stotine nastupa u Hrvatskoj, Mađarskoj, Slovačkoj, Poljskoj, Austriji, Francuskoj, Italiji i Vatikanu.

U prigodnom programu, nakon mimohoda Zrinske garde ulicama Preloga te prijavka nadzapovjedniku Šestanu, na pozornici Sajma cvijeća predstavili su glazbeni gosti Zrinske garde, Sajma cvijeća i Grada Preloga Ansambl Pučpuljike i Dixieland band Čakovec.

(žs)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja