Međimurje Press
Grad Prelog

Studijsko putovanje GKP Pre-kom uz odavanje počasti hrvatskim junacima Zrinskom i Frankopanu

Predstavnici četrnaest jedinica lokalnih samouprava, okupljenih unutar Gradskog komunalnog poduzeća Pre-kom d.o.o., kao i ekipa za gospodarenje otpadom GKP Pre-kom d.o.o. predvođena direktorom Sinišom Radikovićem, proteklog su vikenda u sklopu studijskog putovanja posjetili reciklažni centar u Bečkom Novom mjestu, austrijskom gradu smještenom 50 kilometara južno od Beča.

Komunalcima iz Pre-koma pridružili su se i djelatnici komunalnog poduzeća iz Novalje. U sklopu posjeta, upoznali su se sa bioplinskim postrojenjem za izvlačenje metana iz biootpada za proizvodnju struje, gdje se toplinska energija koristi za sušenje miješanog otpada (MKO) te se tako težina MKO smanjuje za cca 25%. Također su se upoznali sa radom pogona za sušenje miješanog otpada kao i sortirnice miješanog otpada. Želja je nešto slično preslikati i u pogone Gradskog komunalnog poduzeća Pre-kom d.o.o., koristeći novac iz fondova Europske unije i nadležnih institucija.

Grad Prelog na ovom su putovanju predstavljali predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga Đuro Ujlaki te pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i financije Grada Preloga Željko Poredoš, koji su, uz predstavnike ostalih jedinica lokalne samouprave okupljenih u GKP Pre-kom d.o.o., kao i predstavnike komunalnog poduzeća iz Preloga položili vijence i upalili svijeće ispred spomenika Petru Zrinskom i Franu Krsti Frankopanu, koji su 30. travnja 1671. godine zalažući se za pravdu i slobodu hrvatskog naroda pogubljeni “kao urotnici protiv cara i monarhije”.

(žs)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja