Međimurje Press
Hrvatska

DZNAP dijeli novinarima naknade od autorskih prava, prvi put rangirani najprodavaniji radio i TV novinari

Najprodavanija autorica u 2022. godini je novinarka Novog lista Jagoda Marić, a među radio i TV novinarima Silvija Bionda Njikoš s Hrvatskog radija. Izabrana su dva nova člana Predsjedništva: novinar Goran Penić i fotoreporter Tomislav Krišto

Zagreb, 6. lipnja 2023. – Skupština Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP), održana 1. lipnja u Novinarskom domu u Zagrebu, usvojila je odluku o raspodjeli naknada novinarima i fotoreporterima od autorskih prava za 2022. godinu, prvi put za proširenu listu od 200 najprodavanijih autora tiskanih i web izdanja umjesto dosadašnjih 150 te dodatnu listu od 40 najprodavanijih autorskih djela radio i TV novinara. Najprodavanija je autorica u 2022. godini novinarka Novog lista Jagoda Marić, a među radio i TV novinarima Silvija Bionda Njikoš s Hrvatskog radija.

– Cilj nam je biti što participativniji i uključiti u raspodjelu što više kolega. Sad smo listu proširili za više od 60 posto autora, ali i svi ostali članovi DZNAP-a, koji nisu na listi najprodavanijih, dobivaju iznos “glavarine” koji dijelimo svima u jednakom iznosu – ističe predsjednica DZNAP-a Valentina Wiesner.

Fotoreporteri još svoju cjelokupnu naknadu dijele na jednake dijelove zbog nepostojanja potpunih podataka o prodaji njihovih fotografija koje bi press clipping agencije, sukladno ugovoru, u sljedećim godinama trebale u potpunosti isporučivati.

Popis najprodavanijih 200 autora tiskanih i web izdanja možete preuzeti ovdje (PDF), a popis 40 najprodavanijih radio i TV novinara ovdje (PDF).

Ukupni su prihodi DZNAP-a od autorskih naknada u 2022. iznosili 388.009,64 eura/2.923.458,62 kn i rasli su za gotovo pola milijuna kuna u odnosu na prethodnu godinu. U sklopu Odluke o raspodjeli naknada usvojeno je i rješenje za isplatu razlika u naknadi, nakon što su utvrđene pogreške na listama za 2020. i 2021. godinu. Iz Fonda za žalbe ove će se godine isplatiti razlika za pogreške u 2020. godini autorima koji su dobili iznose manje od onih koji su im trebali pripasti, dok je isplata razlike za 2021. godinu u planu sljedeće godine. Kako bi se izbjeglo ponavljanje pogrešaka donesena je odluka da se taj posao ubuduće povjeri HDS ZAMP-u koji za to ima tehničke mogućnosti, uz operativnu podršku DZNAP-a. HDS ZAMP za to neće naplaćivati dodatnu naknadu.

S razlozima nastanka problema i predloženim, a onda i usvojenim rješenjima, upoznati su svi članovi koji su prisustvovati Skupštini.

Na Skupštini su izabrana dva nova člana Predsjedništva DZNAP-a koji će zamijeniti oni koji su napustili Predsjedništvo: novinar Goran Penić i fotoreporter Tomislav Krišto. Usvojen je i izmijenjeni Statut u kojem je definirano da će se zastupljenost novinara i fotoreportera u tijelima Društva utvrđivati razmjerno njihovu udjelu u naknadama ostvarenim u prethodnom četverogodišnjem razdoblju, a u pravilnicima o članstvu ojačane su odredbe koje pravo na isplatu naknada uvjetuju novinarstvom i fotoreporterstvom kao primarnim zanimanjem te objavom i prodajom novinarskih autorskih djela.

– Želimo zaštititi Društvo od predatorskih pokušaja učlanjenja i prisvajanja naknada tamo gdje ne postoje pretpostavke novinarskog i autorskog djelovanja koje bi to opravdale. Svjesni smo da smo s rastom prihoda sve zanimljiviji i naše članstvo konstantno raste, no ove smo godine proveli i temeljitu reviziju članova koji više za to ne ispunjavaju zakonske pretpostavke i nisu u suglasnosti s pravilnicima DZNAP-a te smo iz članstva izbrisali 68 osoba – komentirala je predsjednica Društva te dodala da će prihodi dodatno rasti u budućnosti po osnovi udjela u nakladničkim naknadama od distribucije autorskih djela na internetu.

Uz to, DZNAP se početkom godine obratio Ministarstvu kulture i medija sa zahtjevom za sastanak oko participiranja vezanog u kolektivnu zaštitu javne posudbe u knjižnicama na koje također ostvaruje pravo, posebno s obzirom na to da je u Nacionalnom planu razvoja kulture i medija najavljeno povećanje naknada po toj osnovi. DZNAP je neugodno iznenađen činjenicom da su nakladnici otvorili pregovore s Googleom bez uključivanja autora koji, prema Zakonu o autorskom pravu i srodnim pravima, ostvaruju pravo na udio u njihovoj naknadi.

– Očekuju nas i pregovori oko raspodjele te naknade i naš je stav da je trebamo dijeliti 50:50, kao što dijelimo s nakladnicima i ove naknade koje mi prikupljamo od press clipping agencija – ističu u DZNAP-u.

DZNAP podsjeća da je i dalje, do 1. studenoga, otvoren Poziv za prijavu projekata za poticanje novinarskih autorskih prava u Hrvatskoj, u sklopu kojeg je autorima ove godine na raspolaganju ukupno 15.000 eura, a pojedinačni projekti financiraju se u iznosu od 400 do 3000 eura.

Foto: Saša Ćetković

Valentina Wiesner
predsjednica DZNAP-a

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja