Međimurje Press
Vijesti

Međimurski vinari obišli božićne jaslice u Stepinčevom kraju

ČLANOVI UDRUGE “VINOLJUB” IZ NEDELIŠĆA BORAVILI NA PLEŠIVIČKOM VINOGORJU, A U KRAŠIĆU POSJETILI SPOMEN DOM KARDINALA I MUČENIKA ALOJZIJA STEPINCA

U ovo predbožićno vrijeme lijepo je prisjetiti se svetih mjesta, kojih u Hrvatskoj ima zaista puno. Osim u marijanska svetišta, vjernici i putnici namjernici dolaze i u mjesta koja imaju značajna vjerska obilježja. Takav je i Krašić, nedaleko Jastrebarskog, gdje je svoje zadnje godine u izolaciji proveo kardinal Alojzije Stepinac.

Nadbiskup Stepinac je nakon 1.864 dana provedenih u lepoglavskoj kaznionici bio prebačen i zatočen u Krašiću. Tako mu je odredio komunistički suda poslije Drugog svjetskog rata. Od 1951. godine stanovao je u Župnom dvoru gdje mu je domaćin bio tadašnji župnik Josip Vraneković.

Tu je proveo ostatak života (2.990 dana) sve do svoje smrti 10. veljače 1960. godine. Danas je tu, uz Župnu crkvu Presvetog Trojstva, u prostorijama na katu, gdje je proveo svoje patničke godine i gdje je na kraju umro u zatočeništvu, uređen Spomen dom. U njemu se nalazi zbirka predmeta i svih osobnih stvari koje je koristio blaženik zajedno sa krletkom. Naime, kardinal Stepinac u kutu sobe imao je krletku s kanarincom, a svjedoci govore da je često svoje zatočeništvo uspoređivao sa zatočenim pticama. Čitav prostor zrači toplinom, svjedoči uspomenom i prenosi duboku vjeru i poruku iz mučeničkih Stepinčevih dana. Prostor je stalno otvoren za javnost i rado posjećen od svih štovatelja blaženog Alojzija Stepinca.

DOLINOM KARDINALA DO DOBROG VINA

I vrijedni članovi udruge “Vinoljub” iz Nedelišća, predvođeni predsjednikom Milovojem Kossijem, svojevremeno su organizirali jednodnevni stručni izlet u plešivičko vinogorje kod Jastrebarskog. Obišli su podrume i degustirali vina triju poznatih vinarskih obitelji: Korak i Režek u Plešivici, te Kolarić u Hrastju Plešivičkom. Kušali su brojna vina i mnogo toga naučili o neuburgeru, portugiscu, graševini, sivom pinotu, crnom pinotu, chardonnayu… Tamošnja vina se odlikuju karakterističnom voćnosti, ali i izuzetno visokim alkoholima, koji ponegdje prelaze i 15 posto.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

No, sve izletinike posebno se dojmio posjet Krašiću, Župnoj crkvi Presvetog Trojstva i župnom dvoru u kojima je, pod kontrolom ondašnjim komunističkih vlasti, živio i radio kardinal Alojzije Stepinac, zagrebački nadbiskup, mučenik i blaženik. S radošću su razgledali i božićne jaslice, koje su, kao i svi likovi i životinje, izrezbarene na jednostavan način u drvetu. Marija, Josip,Tri kralja, mali Isus… napravljerni su u prirodnoj veličini. Uz jaslice se nalazi i statua samog Alojzija Stepinca. Sve to, napravljeno grubom umjetničkom rukom, zrači izuzetnom ljepotom.

U pitomoj krašićkoj dolini, na razdaljini od samo nekoliko stotina metara, rođena su čak četiri hrvatska kardinala: Alojzije Stepinac, Franjo Kuharić, Josip Jezerinac i Josip Mrzljak. Zato i čitav kraj zovu “Dolina kardinala”.

Tekst i foto

Ivica JURGEC

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja