Međimurje Press
Vijesti

Nabava informatičke opreme u sklopu EU projekta i analiza protupožarne sezone 2023.

U prostorijama Hrvatske vatrogasne zajednice u Zagrebu danas je održana konferencija za medije na temu analize ovogodišnje protupožarne sezone i nabave informatičke opreme u sklopu EU projekta “Jačanje znanja i vještina pripadnika vatrogasnih organizacija u RH – eHVZ”, vrijednog 1.314.173,18 EUR-a, o čemu su govorili glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković i voditelj projekta Dalibor Rihtarić. 

TUCAKOVIĆ: Najmanje požara tijekom glavnog napora požarne sezone u posljednjih 12 godina

Na početku izlaganja glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković uputio je pozdrave i zahvale svome pomoćniku za priobalje Jošku Grančiću, načelniku Sektora za potporu, pripremu i programe Siniši Petkovičeku, koji je zadužen za Program aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku te Daliboru Rihtariću, voditelju projekta eHvz i njegovu timu.

„Od početka požarne sezone do 15. studenoga imali smo tri velika požara na priobalju i jedan na području Grada Osijeka. Prvi od tih, požar na Grebaštici, trajao je dva dana i napravio štetu na nekoliko kuća, vozila i maslinika. Bilo je potrebno 490 bacanja vode iz zraka kako bi se doveo u nadzor te je pet vatrogasaca bilo ozlijeđeno. Požar na području Župe dubrovačke bio je vrlo zahtjevan, nošen vjetrom, na vrlo zahtjevnom terenu uz granicu s Bosnom i Hercegovinom. Na tom požaru su dubrovački vatrogasci imali pomoć vatrogasaca iz Splitsko-dalmatinske i Zadarske županije te je izvršeno sveukupno 228 bacanja vode iz zraka. Nije bilo stradalih na ovome požaru. Treći zahtjevniji požar u priobalju dogodio se na Otoku Čiovu, na teškom i nepristupačnom terenu. Za njegovo stavljanje pod nazor bila su potrebna 544 bacanja vode iz zraka. Nije bilo izgorjelih objekata. Zadnji veći požar se dogodio na kontinentu, u prostoru poduzeća Drava International – Osijek. Jedan je vatrogasac teže stradao i oporavlja se, a mnogobrojni vatrogasci su poslani na preventivne zdravstvene preglede. Na sanaciji požara sudjelovao je prvi put i robot za gašenje požara“, objasnio je zapovjednik Tucaković.

Dodao je i kako smo u provedbi Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku ove godine imali 56 subjekata, što je veliki napredak i odmak od 13 subjekata koliko ih je bilo na početku Programa prije nekoliko godina. „U odnosu na prošlu godinu, bilo je daleko manje požara, ponajprije zbog iznadprosječne količine padalina, no zbog toga su vatrogasci imali veliki broj intervencija u borbi s poplavama i olujnim nevremenom. Valja napomenuti kako je ove godine, u Supetru na Braču, prvi puta otvorena dislokacija koju su odrađivale isključivo vatrogaskinje. To je bio pilot projekt za Hrvatsku vatrogasnu zajednicu koji se pokazao izuzetno uspješnim i nastavit će se u narednim godinama.“, kazao je Tucaković.

Predstavljena informatička oprema nabavljena u sklopu EU projekta

Osim pregleda požarne sezone, predstavljena je i informatička oprema nabavljena putem eHVZ EU projekta „Jačanje znanja i vještina pripadnika vatrogasnih organizacija u Republici Hrvatskoj“, koji traje od 2017. godine. Ugovor o financiranju i provedbi EU projekta potpisan je između Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te Hrvatske vatrogasne zajednice. Cilj projekta je provođenje sistematiziranih edukacija profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca na području cijele Republike Hrvatske o načinu korištenja te primjeni aplikacija u vlasništvu Hrvatske vatrogasne zajednice, kao i podizanje informatizacije u sustavu vatrogastva kroz opremanje vatrogasnih organizacija. Upravo u tu je svrhu opremanja i digitalizacije nabavljena informatička oprema vrijedna 295.350,00 €. U paketu opreme se nalazi 59 interaktivnih panela, 50 stolnih računala, 100 računalnih zaslona te 50 TV uređaja. Opremu će dobiti Državni operativni vatrogasni centri u Zagrebu i Divuljama, županijski operativni centri, operativna vatrogasna zapovjedništva te Državna vatrogasna škola u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku.

Dalibor Rihtarić je predstavio mogućnosti interaktivnog panela te jedan od načina kako će oni pomoći vatrogasnim zapovjednicima u donošenju strateških operativnih odluka za izradu i planova tijekom intervencija. Osim njih, piloti protupožarnih zrakoplova će dobiti u realnom vremenu fotografije terena na tablete s interaktivnih panela na kojima su razrađeni planovi intervencije. „Cjelokupna razmjena podataka će se moći odvijati preko jednostavnog QR koda. Komunikacija neće biti jednosmjerna jer i piloti protupožarnih aviona mogu slati u stožer svoje fotografije s terena te u realnom vremenu davati povratne informacije. Time se olakšava rad i ubrzava se postupak donošenja odluka tijekom intervencije.“, objasnio je Rihtarić.

Osim informatičke opreme, vatrogasci su dobili i XVR simulator kroz čije će se scenarije educirati vatrogasci za rad na intervencijama. Edukacije će provoditi instruktori iz operativnog centra u Divuljama, u Nastavnom regionalnom središtu za osposobljavanje operativnih snaga sustava vatrogastva u Vučevici te u Državnoj vatrogasnoj školi.

Nina Francetić

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja