Međimurje Press
Najave

Pregled tjednih događanja na području Grada Preloga od 14. do 21. veljače 2024. godine

DOM KULTURE – FILMSKI PROGRAM

  • 17. I 18.2.2024., SUBOTA I NEDJELJA U 17 SATI

  • Škola čarobnih životinja 2 (Die Schule der magischen Tiere 2)

Fantazija, obiteljski; Uloge/Glasovi: Rina Radmilov, Marta Simikić, Lora Simikić, Jan Kovačić, Goran Malus, Noa Zelenko, Dražen Bratulić, Lana Blaće, Jadranka Krištof, Goran Vrbanić, Darko Janeš, Ana Ćapalija, Kristina Habuš, Nikola Nedić, Emina Pršić

Ida i Benni pohađaju školu Winterstein, koja nije obično mjesto, i moraju se udružiti sa svojim čarobnim životinjskim prijateljima kako bi riješili zagonetku tajanstvenih rupa koje se pojavljuju na školskom imanju. Kazališne probe za veliku obljetnicu škole: Za redateljicu Idu dodjela uloga postaje tour de force jer vođa bande Helene preuzima glavnu ulogu za sebe, iako je sramežljiva Anna-Lena je skriveni talent – ​​kojeg ona skriva kako bi izbjegla rizik svojeg prijateljstva s Helene. Njezina čarobna životinja Caspar pomaže joj s trikom i sada se Anna-Lena mora natjecati protiv svoje prijateljice. Štoviše, Ida se također bori s Helene zbog Joa – Joina čarobna životinja, drski pingvin Juri, stvara još veći kaos. Kad se predstava uskoro otkaže jer se u školskom dvorištu pojave čudne rupe, čarobna zajednica mora ostati zajedno.

  • 17. I 18.2.2024., SUBOTA I NEDJELJA U 19 SATI

  • Madame Web (Madame Web)

Akcija, avantura, triler, SF; Uloge: Dakota Johnson, Sydney Sweeney, Isabela Merced, Celeste O’Connor, Tahar Rahim, Mike Epps, Emma Roberts, Adam Scott

Nakon popularne Gwen Stacy u prva dva nastavka animiranog Spider-Mana o Milesu Moralesu, Sony donosi igrani superherojski film u kojemu glavne uloge napokon nose zagonetne Spider junakinje iz Marvelovih stripova! Već dugo ovaj film kreatori nazivaju neobičnim i nesvakidašnjim superherojskim filmom jer je žanrovski složen kao napeti psihološki triler koji neće sve svoje adute dati u specijalne efekte. Možda upravo tako uspije Marvel franšizi unijeti svježinu i zaintrigirati gledatelje na novi način. Madame Web počinje osjećati svoje nove moći te okuplja svoj tim da se sukobi s misterioznim zlikovcem. Cassandra Webb, bolničarka na Manhattanu koja se suočava s otkrićima o svojoj prošlosti, povezuje se s tri mlade žene predodređene za moćnu budućnost… ako uspiju preživjeti smrtonosnu sadašnjost.

KNJIŽNICA I ČITAONICA GRADA PRELOGA

  • 01. DO 14.02.2024., OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA DARIVANJA KNJIGOM

Međunarodni dan darivanja knjigom obilježava se 14. veljače i volonterski je projekt kojim se želi probuditi ljubav prema čitanju i darivanju kod djece te ih potaknuti da više čitaju. Ove godine KIČ Prelog pozvala je svoje sugrađane na darivanje kućica s knjigama na području Grada Preloga knjigama za najmlađe – slikovnicama! Akcija darivanja započinje 01.02.2024. godine te završava simbolično 14.02.2024. godine. Ovaj jedinstveni događaj pruža savršenu priliku da podijelite radost čitanja s drugima i istovremeno ojačate svoju lokalnu zajednicu. Napominjemo da je knjige moguće donirati knjižnici tijekom cijele godine, ali da su za fond kućica s knjigama uvijek najpotrebnije slikovnice.

  • 14.02.2024., SRIJEDA OD 10 SATI, OBILJEŽAVANJE VALENTINOVA U KIČ PRELOG

U srijedu 14.02.2024. s početkom u 10:00 sati Knjižnica i čitaonica Grada Preloga i Muzej Croata insulanus će zajedno proslaviti Dan Sv. Valentina. U društvu vrtićanaca i talentirane mlade ilustratorice i autorice Sanje Kolenko, koja će predstaviti svoju baštinsku slikovnicu Crvene čizmice, održat će se pričaonica u dva termina (srijeda i četvrtak). Slikovnica o starinskom običaju „traženja“ darova za Valentinovo je dostupna za posudbu u knjižnici od Valentinova. Ilustratorica će također otvoriti izložbu svojih grafika sa slavenskim motivima. Ova zanimljiva izložba bit će dostupna za razgled u multimedijalnoj dvorani Muzeja do 23.02.2024. godine.

O izložbi „Slavensko proljeće“

Sanja Kolenko ilustratorica je koja inspiraciju pronalazi u našoj bogatoj mitologiji i folkloru. Tijekom izložbe posjetitelji će imati priliku zaroniti u svijet drevnih običaja i priča koje su oblikovale slavensku kulturu. Opus od ukupno deset ilustracija nastao je korištenjem digitalnih medija pa izložba donosi spoj tradicije i suvremenog umjetničkog izraza. Otkrijte Sanjinu interpretaciju slavenskih mitova kroz upečatljive i osebujne ilustracije koje pozivaju na razmišljanje i pružaju uvid u bogatu kulturnu baštinu naših predaka.

O slikovnici „Crvene čizmice“

Crvene čizmice slikovnica je prvenstveno za “veliku djecu”. Krase je tople ilustracije koje podsjećaju na djetinjstvo i bezbrižna vremena ispunjena čarobnim trenucima. Prepuna je folklornih motiva i detalja iz ruralnog života. Inspirirana je starim, ali još uvijek dobro poznatim, običajem povodom Valentinova. Autorica je odrasla u jednom malom selu na sjeveru Hrvatske gdje Valentinovo nije samo dan zaljubljenih, već i dan kada se „ftičeki žene“. Ovo je posebno veselilo djecu koja su radosno hrlila u potragu za raznim sitnim darovima koje su ostavile ptičice nakon svoje svadbe.

O autorici

Sanja Kolenko hrvatska je ilustratorica inspirirana slavenskom mitologijom i folklorom. Od 2020. profesionalno se bavi ilustriranjem i grafičkim dizajnom. Surađivala je s brojnim domaćim i stranim autorima i izdavačima, a svoje umjetničke radove plasirala je i na globalno tržište. Ilustrirala je dvadesetak slikovnica od kojih su dvije autorske te obje govore o lokalnim folklornim običajima – Crvene čizmice i Jura Zeleni.

DOGAĐANJA

  • 14.2.2024., SRIJEDA U 18 SATI, „FTIČEKI“ KNJIŽEVNOG KRUGA PRELOG

14. veljače slavi se Valentinovo. Katolička Crkva slavi nekoliko svetaca Valentina, sveti Valentin zapravo je zaštitnik epileptičara, a prema jednoj od legendi, bio je svećenik koji je tajno vjenčavao zaljubljene vojnike s njihovim odabranicama. U to vrijeme Rim im je branio ženidbu kako bi dulje bili na bojišnici te bili bolji ratnici. Prvu je čestitku za Valentinovo navodno napisao svojoj supruzi francuski vojvoda Charles Orleanski dok je bio u britanskom zatočeništvu u 15. stoljeću. Kao dan isključivo posvećen ljubavi, Valentinovo se u nekim dijelovima svijeta slavi od srednjeg vijeka, a u Hrvatskoj se popularizirao krajem 1980-ih.

U našem Međimurju nekad se vjerovalo da je 14. veljače datum kada se ”ftičeki ženiju”, pa su žene pekle peciva u obliku ptica. Djeca su bosa po vrtu tražila ptičice jer, kada ih nađu, dobit će crvene čizmice, što je značilo nazeble bose nožice. Vjerovalo se ako djevojka na Valentinovo vidi crvendaća, udat će se za mornara. Ako pored nje preleti vrabac, udat će se za siromaha s kojim će biti jako sretna, a ako ugleda češljugara, udat će se za bogataša. Ako ne biste htjeli postati ”stara cura” onda ni pod razno 14. ne bi smjeli vidjeti sovu.

Valentinovo će proslaviti i članovi Književnog kruga Prelog, u srijedu, 14. veljače, s početkom u 18 sati, u Multimedijalnoj dvorani Muzeja Croata insulanus Grada Preloga. Uz stihove članova Književnog kruga Prelog, u programu, pod nazivom „Ftičeki“, sudjelovat će članovi Pjevačkog zbora Grada Preloga.

  • 16.02.2024., PETAK U 19 SATI, DODJELA NAGRADA NAJBOLJIM SPORTAŠIMA GRADA PRELOGA

U Domu kulture Grada Preloga, u petak, 16. veljače, s početkom u 18 sati, Zajednica sportskih udruga Grada Preloga, organizira dodjelu nagrada najboljim sportašima Grada Preloga. Zajednica sportskih udruga Grada Preloga tradicionalno organizira proglašenje najboljih sportašica i sportaša na području grada. Prema prijedlozima sportskih udruga nagradit će se najbolja sportašica i sportaš, najbolja ženska i muška sportska ekipa te perspektivni mladi sportaši (za rezultate u 2023. godini), a također će se, prema prijedlozima sportskih udruga nagraditi zaslužni sportski djelatnici. Uz dodjelu nagrada, Zajednica sportskih udruga Grada Preloga organizira i prigodan umjetnički program.

  • 20. I 21.02.2024., PREDAVANJA ZA POLJOPRIVREDNIKE

Poziv na predavanje za mlade poljoprivrednike

Mladi poljoprivrednici koji već jesu ili će podnijeti Jedinstveni zahtjev za potporu za 2024. godine imaju pravo na povećanje osnovnog iznosa potpore u iznosu od cca 80,00 EUR po ha, uz obvezu pohađanja edukacije namijenjene mladim poljoprivrednicima u trajanju od 6 sati  i još 6 sati drugog tečaja po svom izboru. Tvrtka ABECEDA AGRO d.o.o. je jedan od ovlaštenih predavača koji su sklopili Ugovor s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju i dana 20. veljače 2024. godine održat će u suradnji s Gradom Prelogom tečaj za izobrazbu mladih poljoprivrednika u Prelogu, u Multimedijalnoj dvorani Muzeja Croata insulanus.

(Željko Sokač)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja