Međimurje Press
Najave

Pregled tjednih događanja na području Grada Preloga od 20. do 27. prosinca 2023. godine

DOM KULTURE – FILMSKI PROGRAM

  • 27.12.2023., SRIJEDA U 17 SATI

  • Wonka (Wonka)

Obiteljska avantura; Uloge: Timothée Chalamet, Olivia Colman, Hugh Grant

Temeljeno na izvanrednom liku iz priče Charlie i tvornica čokolade. Od Paula Kinga, redatelja filmova Paddington i producenata Harry Potter i Fantastic Beasts franšiza, dolazi opojna mješavina magije i glazbe, kaosa i emocija, sve ispričano neopisivo emotivno i s puno humora. U glavnoj ulozi je fenomenalni Timothée Chalamet. Ovaj neodoljivo živopisan i inovativan filmski spektakl predstavit će publici mladog Willyja Wonku, prepunog ideja i odlučnog promijeniti svijet jednim ukusnim zalogajem – dokazujući da najbolje stvari u životu počinju sa snom i ako ste dovoljno sretni da upoznate Willyja Wonku, sve je moguće. Temeljeno na izvanrednom liku iz priče Charlie i tvornica čokolade, najprepoznatljivije dječje knjige Roalda Dahla i jedne od najprodavanijih dječjih knjiga svih vremena, Wonka priča čudesnu priču o tome kako je najveći izumitelj, čarobnjak i proizvođač čokolade na svijetu postao omiljeni Willy Wonka kakvog danas poznajemo.

  • 27.12.2023., SRIJEDA U 19 SATI

  • Tiha noć (Silent Night)

Akcija; Uloge: Joel Kinnaman, Scott Mescudi, Harold Torres, Catalina Sandino

Ova napeta akcija legendarnog redatelja Johna Wooa i producenta filma John Wick donosi spektakularne akcijske scene, obećavajući nevjerojatnu napetost i uzbuđenje koje će vas držati prikovane za velika platna. Ožalošćeni otac izvršava svoju dugo očekivanu osvetu protiv nemilosrdne bande koja mu je sina ubila na Badnjak.

MUZEJ CROATA INSULANUS GRADA PRELOGA

  • DO 21.12..2023., IZLOŽBA „SLOJEVITOST DRVEĆA“ DARIE KOPJAR

U Muzeju Croata insulanus Grada Preloga može se do 21. prosinca 2023. godine razgledati izložba grafika Darie Kopjar pod nazivom “Slojevitost drveća”.

Daria Kopjar rođena je 1994. u Varaždinu gdje je završila srednju školu usmjerenja grafički dizajner. Diplomirala je 2020. godine na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci u klasi red. prof. art. Josipa Butkovića te stekla titulu magistra likovne pedagogije. 2020. dobiva Dekanovu nagradu za uspješnost na diplomskom studiju. Do sada je imala jednu samostalnu izložbu u Galeriji Klaruš Sv. Ivan Zelina, te je izlagala u većem broju grupnih izložbi u Rijeci, Zagrebu, Osijeku i Varaždinu. Od 2020. radi kao nastavnica strukovnih predmeta likovne umjetnosti i dizajna u Srednjoj strukovnoj školi u Varaždinu, a 2021. postaje mentor u Centru izvrsnosti za likovnu umjetnost gdje radi u nastavi crtanja i slikanja s darovitim učenica. Područje stvaranja su joj tradicionalna grafika, crtež i knjige umjetnika.

Priroda, bogata raznovrsnim biljkama, teksturama i bojama, neizostavan je dio Dariina likovnog izražavanja. Kroz primjenu različitih grafičkih tehnika, istražuje mogućnosti i osobni interes unutar medija. Koristeći bogatstvo grafičkih i crtačkih elemenata u međusobnom odnosu, oblikuje motiv drveta koji tvori vertikalni niz tragova. Na taj način grafički listovi za promatrača prikazuju dominantnu slojevitost drveća i raskošnu tonsku gradaciju boja. U djelima je prisutna vodeća, duboka i tamna linija koja otkriva problematiku ljudskog utjecaja na prirodu. Dok priroda ostavlja svoje otiske na nas i mi ostavljamo svoje otiske na nju. Veći dio grafičkih listova je velikih formata kako bi se naglasila krhkost šuma koje za autoricu imanju veliku važnost. Osim grafičkih listova, izložene će biti umjetničke knjige koje vrlo prikladno pokazuju segmente kore drveta, istovremeno stvarajući objekt koji se može promatrati iz različitih perspektiva.

  • DO 21.12..2023., IZLOŽBA LIKOVNE UDRUGE DONJEG MEĐIMURJA PRELOG

Članovi Likovne udruge Donjeg Međimurja Prelog tradicionalno priređuju izložbu koja predstavlja presjek njihovog stvaralaštva kroz godinu. Izložba se održava krajem godine u Muzeju Grada Preloga, a ove će se godine otvorenje održalo u srijedu, 13. prosinca 2023. godine. Izložbu posjetitelji Muzeja mogu razgledati do 21. prosinca 2023. godine.

Na ovogodišnjoj izložbi sudjeluju: Stanko Padarić, Mirjana Klobučarić, Zvonimir Dolenec, Miljenko Kranjčec, Pavao Ružman, Vera Lipović, Ivan Bermanec, Jelena Kramar, Zvonko Živčec, Branka Toplek, Đurđica Gudlin, Stjepan Kerovec, Nada Gorupić, Damir Šalari, Anja Pintar, Franjo Mustač, Mirjana Varga, Stjepan Šarić, Franjo Ružman, Martina Sakač i Lana Gizdavec.

  • DO 12.01.2024., IZLOŽBA „POETIKA DIVLJINE“ IVANA MLADENOVIĆA

U Muzeju Croata insulanus, može se do 12. siječnja 2024. godine, razgledati samostalna izložba skulptura Ivana Mladenovića pod nazivom „Poetika divljine“.

Ivan Mladenović rođen je u Varaždinu gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je 2015. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Slavomira Drinkovića, smjer kiparstvo. Tijekom i nakon studija sudjelovao je na trideset i pet grupnih i sedam samostalnih izložbi u Zagrebu, Klanjcu, Varaždinu i Čakovcu. Autor je nekoliko javnih skulptura i nagrada. Sudjelovao je na radionicama od drveta u Jarčevcu, Bjelovaru i Varaždinu, zatim radionica kamena u Vrsaru i Hvaru i četiri radionice leda u Varaždinu. Radi na dvije osnovne škole u Međimurju kao učitelj likovne kulture i dalje se bavi kiparstvom u formi kamena.

Ciklusom „Poetika divljine“ koji predstavlja na izložbi u Muzeju Grada Preloga kroz skulpturu izrazio je svoje viđenje životinja koje obitavaju na području od Varaždina do donjeg Međimurja, uz rijeku Dravu. Bez prethodne skice, u odgovarajućem kamenu prikazao je životinje, ptice, sisavce i gmazove. Cilj je bio, među ostalim, teksturom i bojom kamena dočarati životinjsko perje, dlaku, ljuske i kožu. Većina skulptura izrađena je od kamena dolomita manjih dimenzija, a tek jedna skulptura pod nazivom „Melankolija“ izrađena je u drvetu jablana, te predstavlja umjetnikov autoportret. Kako sam autor kaže: „Potreba za likovnim izrazom bila je u različitim susretima i doživljajima gledanja u prirodi.„

DOGAĐANJA

  • BOŽIĆNE PRIREDBE VRTIĆA I ŠKOLA S PODRUČJA PRELOGA

Svoje će Božićne priredbe održati i dječji vrići te škole s područja Grada Preloga. Raspored njihovih priredbi je sljedeći:

20. prosinac 2023. – SRIJEDA

  • DJEČJI VRTIĆ FIJOLICA PRELOG – BOŽIĆNA PRIREDBA – Dom kulture Grada Preloga – 17.00 sati

21. prosinac 2023. – ČETVRTAK

  • OSNOVNA ŠKOLA PRELOG – BOŽIĆNA PRIREDBA – Dom kulture Grada Preloga – 17.00 sati

22. prosinac 2023. – PETAK

  • SREDNJA ŠKOLA PRELOG – BOŽIĆNA PRIREDBA – Dom kulture Grada Preloga – 10.00 sati 

  • 22.12.2023., PETAK U 17 SATI, ADVENT U CIRKOVLJANU

Nogometni klub Naprijed iz Cirkovljana poziva i ove godine na druženje pod nazivom „Advent u Cirkovljanu“. Druženje je zakazano za petak, 22. prosinca, s početkom u 17 sati, na Trgu sv. Lovre u Cirkovljanu. U programu „Adventa u Cirkovljanu“ nastupit će mališani Skupine Vrapčići Dječjeg vrtića Fijolica, učenici Područne škole Cirkovljan, mladi glazbenici iz Cirkovljana te Zbor sv. Lovre iz Cirkovljana. Od 18 sati, očekuje se dolazak Djeda Božićnjaka sa vrećom punom darova. Organizatori pripremaju i bogatu tombolu, besplatni čaj za najmlađe, odlučnu glazbu uz DJ Alana i Jogenj gurua, a također će se u zrak pustiti i lampioni. Nogometnom klubu Naprijed u organizaciji ovog događanja pomažu i Grad Prelog, Turistička zajednica Grada Preloga, Mjesni odbor Cirkovljan, udruge te dobri ljudi iz Cirkovljana. Dođite u Cirkovljan i razveselite se ovoga petka uz „Advent u Cirkovljanu“.

  • 23.12.2023., SUBOTA U 15 SATI, POLARNA KROS LIGA BICIKLISTIČKOG KLUBA PRELOG

U organizaciji Biciklističkog kluba Prelog, početkom mjeseca prosinca kreće ovogodišnje izdanje Polarne kros lige Prelog. Ove će se godine liga održati u devet kola, subotom u 15 sati, od 2. prosinca 2023. do 27. siječnja 2024. godine, uz proglašenje pobjednika i završno druženje 3. veljače 2024. Trkači mogu birati između dvije staze – kraće od 3,2 km ili duže od 10,8 km, a tu je i kategorija hodača na 3,2 km. Trči se uz akumulacijsko jezero HE Dubrava, naizmjenično jedno kolo po asfaltu na nasipu, a drugo po šljunku pored nasipa, a start i cilj je kod mostića na nasipu uz jezero HE Dubrava, preko puta DG Sporta.

Startnina iznosi 20 eura za cijelu ligu ili 4 eura jednokratno za utrku. I u ovoj ligi za okrijepu će se koristiti metalni lončići (8 eura) umjesto plastičnih čaša s ciljem očuvanja prirode, a donacije za okrijepu (1 euro) će ići Skloništu za životinje „Prijatelji“ u Čakovcu! iz Biciklističkog kluba Prelog odašilju poruku: “Ovo natjecanje je idealna prilika za održavanje i podizanje kondicije za sljedeću biciklističku ili trkačku sezonu!”.

DATUMI ODRŽAVANJA: 10 zimskih SUBOTA u prosincu 2023, siječnju i veljači 2024.

04. kolo – 23.12.2023.

05. kolo – 30.12.2023.

06. kolo – 06.01.2024.

07. kolo – 13.01.2024.

08. kolo – 20.01.2024.

09. kolo – 27.01.2024.

10. kolo – 03.02.2024. *

* zadnje revijalno kolo + druženje + proglašenje (ne boduje se)

  • 23.12.2023., SUBOTA U 17 SATI, BAJKAONICA

Bajkaonica je čarobno mjesto gdje se mašta pretvara u riječi, a priče dobivaju krila. Knjižnica i čitaonica Grada Preloga i Društvo Naša djeca Prelog poziva da se pridružite veselom druženju posvećenom čitanju bajki koje su oblikovale brojna djetinjstva i nadahnule bezbroj snova. Dovedite svoje najmlađe da zajedno zarone u svijet maštovitih priča gdje vitezovi hrabro koračaju, zmajevi nadlijeću nebo, a vile šire čaroliju. Bajkaonica Knjižnice i čitaonice, Društva Naša djeca Prelog i Dječjeg kluba SiMS održat će se u subotu, 23. prosinca, s početkom u 17 sati ispred Trattorie Rossa.

  • 23.12.2023., SUBOTA U 17,30 SATI, PALJENJE ČETVRTE ADVENTSKE SVIJEĆE

Već nekoliko godina unazad vjernici Župe sv. Jakoba pale svijeće na adventskom vijencu na Trgu svetog Jakoba. Program se sastoji od molitve, pjesme i meditacije, a svijeće će svake subote, u večernjim satima, paliti predstavnici Grada Preloga i Župnog pastoralnog vijeća Župe sv. Jakoba.

  • 23.12.2023., SUBOTA, ADVENTSKA ČAROLIJA UZ KONCERT EXZODIACA

U sklopu Adventske čarolije u Prelogu, na Trgu Slobode ispred Doma kulture Grada Preloga, u vremenu od 18 sati, zasvirat će i zapjevati popularni sastav ExZodiac.

VJERSKA DOGAĐANJA

  • 24.12.2023. – NEDJELJA – BADNJAK

    • POLNOĆKA ZA RODITELJE I DJECU ( Crkva sv. Jakoba Prelog) – 20.00 sati

    • POLNOĆKA U CIRKOVLJANU (Crkva sv. Lovre Cirkovljan) – 22.00 sata

    • POLNOĆKA U DRAŠKOVCU (Crkva sv. Roka Draškovec) – 24.00 sata

    • POLNOĆKA U PRELOGU (Crkva sv.Jakoba Prelog) – 24.00 sata

  • 25.12.2023. – POBNEDJELJAK – BOŽIĆ

    • MISA POLDANICA (Crkva sv. Jakoba Prelog) – 10.30 sati

    • MISA POLDANICA (Crkva sv. Roka Draškovec) – 10.30 sati

    • BOŽIĆNI BLAGOSLOV DJECE (Crkva sv. Jakoba Prelog) – 14.30 sati

  • 26.12.2023., UTORAK U 17,30 SATI, BOŽIĆNI KONCERT ZBOROVA

U prekrasnom ambijentu župne crkve u Prelogu, zborovi s područja Grada Preloga predstavit će se onime što najbolje znaju, pjesmom. Biti će tu župni, svjetovni i školski zborovi iz Preloga, Cirkovljana, Draškovca i Svetog Jurja u Trnju. Svatko će svojim glazbenim prilogom uljepšati završetak Božićnih dana i posljednje sate Nove godine. Koncert zborova održat će se u Crkvi sv. Jakoba ap. st. u Prelogu, na blagdan sv. Stjepana, u utorak 26. prosinca, s početkom u 17,30 sati.

Željko Sokač

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja