Međimurje Press
Željka Drljić

[DETEKTOR] Koliko desnica ima božica Kali, toliko smo nisko pali

Piše: ŽELJKA DRLJIĆ

Cigarete su nedavno poskupjele što je jedino ‘dobro’ poskupljenje u ovoj zemlji jer su štetne za zdravlje ljudi. Zbog niže cijene, neki ih švercaju iz Bosne i Hercegovine pa tamošnji proizvođači i uvoznici jako paze da budu korektni prema svojim inozemnim (pre)kupcima te su upozorenja o štetnosti pušenja istaknuta na svim jezicima regiona: hrvatskom, srpskom, bosanskom, a bogami, i crnskom i gorskom.

Ta upozorenja glase, te u pismu izgledaju poput ovog primjera:

Pušenje ubija! (bosanski jezik)

Pušenje ubija! (crnski jezik)

Pušenje ubija! (gorski jezik)

Pušenje ubija! (hrvatski jezik)

Pušenje ubija! (srpski jezik)

Već na prvi pogled jasno je da se radi o pet posve različitih jezika pa tek vrsni lingvisti prepoznaju da su posrijedi jezici slavenske skupine, no i to neki među njima osporavaju.

Laicima-pušačima je svejedno jer im je tek letimičan pogled na tekst dovoljan da pronađu redak u kojem prepoznaju jezik roda svoga, shvate što im cigarete poručuju, te da se na to ogluše. No, od cigareta se suši jezik pa pet ‘različitih’ jezika spade na dvije identične riječi. Zato prestanimo pušiti – sve što nam serviraju.

 

BOŽANSTVO KRVI I TAME

Takozvani tehnički premijer pretvara se u božicu Kali. Iz tjedna u tjedan ima sve više ruku. Svaki put kad zađe u duboke smrdljive, nazadne jazbine dovuče novu ruku i sve jasnije navješćuje doba tame. Mnogoruko božanstvo Kali pretvorit će (moguće već za koji dan) većinu građana u ovoj zemlji u – pušače. A na pet jezika smo pročitali da – pušenje ubija.

Krvava božica Kali, isplažena jezika, žedna žrtve, izvija ruke i sprema se zagrliti ovu zemlju. Teško će se biti izvući iz zagrljaja u kojem steže i guši toliko pari ruku. Kad saznamo koliko desnica ima Kali, znat ćemo koliko smo nisko pali.

Svaka šaka nosi ‘darove’ na oltar, pardon, odar naše budućnosti koju će krojiti ministarstva čudoređa, reproduktivne pravde, te domovinske zahvalnosti za plodove zemlje i utrobe.

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja