Međimurje Press
Najave

Pregled tjednih događanja na području Grada Preloga od 6. do 13. prosinca 2023. godine

MUZEJ CROATA INSULANUS GRADA PRELOGA 

 • DO 21.12..2023., IZLOŽBA „SLOJEVITOST DRVEĆA“ DARIE KOPJAR

U Muzeju Croata insulanus Grada Preloga može se do 21. prosinca 2023. godine razgledati izložba grafika Darie Kopjar pod nazivom “Slojevitost drveća”.

 Daria Kopjar rođena je 1994. u Varaždinu gdje je završila srednju školu usmjerenja grafički dizajner. Diplomirala je 2020. godine na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci u klasi red. prof. art. Josipa Butkovića te stekla titulu magistra likovne pedagogije. 2020. dobiva Dekanovu nagradu za uspješnost na diplomskom studiju. Do sada je imala jednu samostalnu izložbu u Galeriji Klaruš Sv. Ivan Zelina, te je izlagala u većem broju grupnih izložbi u Rijeci, Zagrebu, Osijeku i Varaždinu. Od 2020. radi kao nastavnica strukovnih predmeta likovne umjetnosti i dizajna u Srednjoj strukovnoj školi u Varaždinu, a 2021. postaje mentor u Centru izvrsnosti za likovnu umjetnost gdje radi u nastavi crtanja i slikanja s darovitim učenica. Područje stvaranja su joj tradicionalna grafika, crtež i knjige umjetnika. 

Priroda, bogata raznovrsnim biljkama, teksturama i bojama, neizostavan je dio Dariina  likovnog izražavanja. Kroz primjenu različitih grafičkih tehnika, istražuje mogućnosti i osobni interes unutar medija. Koristeći bogatstvo grafičkih i crtačkih elemenata u međusobnom odnosu, oblikuje motiv drveta koji tvori vertikalni niz tragova. Na taj način grafički listovi za promatrača prikazuju dominantnu slojevitost drveća i raskošnu tonsku gradaciju boja. U djelima je prisutna vodeća, duboka i tamna linija koja otkriva problematiku ljudskog utjecaja na prirodu. Dok priroda ostavlja svoje otiske na nas i mi ostavljamo svoje otiske na nju. Veći dio grafičkih listova je velikih formata kako bi se naglasila krhkost šuma koje za autoricu  imanju veliku važnost. Osim grafičkih listova, izložene će biti umjetničke knjige koje vrlo prikladno pokazuju segmente kore drveta, istovremeno stvarajući objekt koji se može promatrati iz različitih perspektiva.

 • 12..2023., PETAK U 18 SATI, OTVORENJE IZLOŽBE IVANA MLADENOVIĆA

Muzej Croata insulanus poziva na samostalnu izložbu skulptura Ivana Mladenovića pod nazivom „Poetika divljine“ čije će se otvorenje održati u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga, u petak 8. prosinca 2023. godine u 18 sati. U glazbenom programu prilikom otvorenja izložbe sudjeluje prof. Krunoslav Lajtman. 

Ivan Mladenović rođen je u Varaždinu gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je 2015. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Slavomira Drinkovića, smjer kiparstvo. Tijekom i nakon studija sudjelovao je na trideset i pet grupnih i sedam samostalnih izložbi u Zagrebu, Klanjcu, Varaždinu i Čakovcu. Autor je nekoliko javnih skulptura i nagrada. Sudjelovao je na radionicama od drveta u Jarčevcu, Bjelovaru i Varaždinu, zatim radionica kamena u Vrsaru i Hvaru i četiri radionice leda u Varaždinu. Radi na dvije osnovne škole u Međimurju  kao učitelj likovne kulture i dalje se bavi kiparstvom u formi kamena. 

Ciklusom „Poetika divljine“ koji predstavlja na izložbi u Muzeju Grada Preloga kroz skulpturu izrazio je  svoje viđenje životinja koje obitavaju na području od Varaždina do donjeg Međimurja, uz rijeku Dravu. Bez prethodne skice, u odgovarajućem kamenu prikazao je životinje, ptice, sisavce i gmazove. Cilj je bio, među ostalim, teksturom i bojom kamena dočarati životinjsko perje, dlaku, ljuske i kožu. Većina skulptura izrađena je od kamena dolomita manjih dimenzija, a tek jedna skulptura pod nazivom „Melankolija“ izrađena je u drvetu jablana, te predstavlja umjetnikov autoportret.  Kako sam autor kaže: „Potreba za likovnim izrazom bila je u različitim susretima i doživljajima gledanja u prirodi.„ 

Izložba se u Muzeju Grada Preloga može razgledati do 12. siječnja 2024. godine.

 • 12..2023., SRIJEDA U 18 SATI, GODIŠNJA IZLOŽBA LIKOVNE UDRUGE DONJEG MEĐIMURJA

U Muzeju Croata insulanus Grada Preloga, održat će se, u srijedu, 13. prosinca, s početkom u 18 sati, otvorenje godišnje izložbe članova Likovne udruge Donjeg Međimurja Prelog. Već nekoliko godina članovi Likovne udruge Donjeg Međimurja Prelog presjek stvaralaštva kroz godinu prikazuju široj javnosti putem izložbe koja se održava krajem godine. Likovna udruga Donjeg Međimurja Prelog djeluje nešto više od 30 godina te okuplja autore s područja donjeg i gornjeg Međimurja, članovi su samostalni umjetnici i likovni pedagozi, a ponajviše autori koji se amaterski bave likovnom umjetnošću. Usko je vezana uz Prelog kao mjesto osnivanja i sjedišta, a također je i prva kolektivna izložba skupine slikara održana u “Kinu Kalnik”, sadašnjem Domu kulture u Prelogu.

DOGAĐANJA

 • 12.2023., SRIJEDA, OBILJEŽAVANJE DANA GRADA PRELOGA   

Ime Preloga prvi se put u pisanom obliku spominje 1264. godine, u povelji bana Rolanda od Ratolda. U spomen na to prvo spominjanje imena, Preložani svake godine 6. prosinca obilježavaju Dan grada. Program obilježavanja Dana Grada Preloga 2023. godine:  

SRIJEDA, 6. prosinca  

 • 00. Polaganje vijenca i paljenje svijeća ispred centralnog križa na groblju u Prelogu
 • 00. Obilazak završenih gradilišta na području Grada Preloga
 • 30. Sveta misa povodom Dana Grada Preloga u Župnoj crkvi sv. Jakoba
 • 30. Polaganje vijenaca na Spomen ploču znamenitim Hrvatima priločke Župe te kod biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana
 • 50. Paljenje adventskih svijećica na Trgu Slobode ispred Doma kulture Grada Preloga
 • 00. Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Preloga u Domu kulture Grada Prelog 
 • 12.2023., PETAK, ADVENTSKA ČAROLIJA UZ KONCERT TRAGOVA 

U sklopu Adventske čarolije u Prelogu, na Trgu Slobode ispred Doma kulture Grada Preloga, u vremenu od 18 sati, zasvirat će i zapjevati popularni sastav Tragovi. 

 • 12.2023., SUBOTA U 15 SATI, POLARNA KROS LIGA BICIKLISTIČKOG KLUBA PRELOG 

U organizaciji Biciklističkog kluba Prelog, početkom mjeseca prosinca kreće ovogodišnje izdanje Polarne kros lige Prelog.  Ove će se godine liga održati u devet kola, subotom u 15 sati, od 2. prosinca 2023. do 27. siječnja 2024. godine, uz proglašenje pobjednika i završno druženje 3. veljače 2024. Trkači mogu birati između dvije staze – kraće od 3,2 km ili duže od 10,8 km, a tu je i kategorija hodača na 3,2 km. Trči se uz akumulacijsko jezero HE Dubrava, naizmjenično jedno kolo po asfaltu na nasipu, a drugo po šljunku pored nasipa, a start i cilj je kod mostića na nasipu uz jezero HE Dubrava, preko puta DG Sporta. 

Startnina iznosi 20 eura za cijelu ligu ili 4 eura jednokratno za utrku. I u ovoj ligi za okrijepu će se koristiti metalni lončići (8 eura) umjesto plastičnih čaša s ciljem očuvanja prirode, a donacije za okrijepu (1 euro) će ići Skloništu za životinje „Prijatelji“ u Čakovcu! iz Biciklističkog kluba Prelog odašilju poruku: “Ovo natjecanje je idealna prilika za održavanje i podizanje kondicije za sljedeću biciklističku ili trkačku sezonu!”.

DATUMI ODRŽAVANJA: 10 zimskih SUBOTA u prosincu 2023, siječnju i veljači 2024.

 1. kolo – 09.12.2023.
 2. kolo – 16.12.2023.
 3. kolo – 23.12.2023.
 4. kolo – 30.12.2023.
 5. kolo – 06.01.2024.
 6. kolo – 13.01.2024.
 7. kolo – 20.01.2024.
 8. kolo – 27.01.2024.
 9. kolo – 03.02.2024. *

* zadnje revijalno kolo + druženje + proglašenje (ne boduje se)

 • 12.2023., SUBOTA U 17 SATI, BAJKAONICA  

Bajkaonica je čarobno mjesto gdje se mašta pretvara u riječi, a priče dobivaju krila. Knjižnica i čitaonica Grada Preloga i Društvo Naša djeca Prelog poziva da se pridružite veselom druženju posvećenom čitanju bajki koje su oblikovale brojna djetinjstva i nadahnule bezbroj snova. Dovedite svoje najmlađe da zajedno zarone u svijet maštovitih priča gdje vitezovi hrabro koračaju, zmajevi nadlijeću nebo, a vile šire čaroliju. Bajkaonica Knjižnice i čitaonice, Društva Naša djeca Prelog i Dječjeg kluba SiMS održat će se u subotu, 9. prosinca, s početkom u 17 sati ispred Trattoria Rossa.

 • 12.2023., SUBOTA U 17,30 SATI, PALJENJE DRUGE ADVENTSKE SVIJEĆE 

Već nekoliko godina unazad vjernici Župe sv. Jakoba pale svijeće na adventskom vijencu na Trgu svetog Jakoba. Program se sastoji od molitve, pjesme i meditacije, a svijeće će svake subote, u večernjim satima, paliti predstavnici Grada Preloga i Župnog pastoralnog vijeća Župe sv. Jakoba.   

 • 12.2023., SUBOTA U 19 SATI, BOŽIĆNI KONCERT KULTURNE UDRUGE SELJAČKA SLOGA I UDRUGE UMIROVLJENIKA PRELOG 

U Domu kulture Grada Preloga, prigodnim programom predstavit će se članovi Kulturne udruge Seljačka sloga Prelog te članovi Udruge umirovljenika Prelog sa svojim sekcijama. Njihov program popunit će i njihovi gosti, a prigodnim programom i ove se udruge uključuju u Adevntsku čaroliju u Prelogu. Uz članove Seljačke sloge Prelog i članove Udruge umirovljenika na pozornici će se predstaviti i članovi Tamburaškog orkestra Osnovne škole Prelog, članice Književnog kruga Prelog te čuvarica međimurske tradicije Cecilija Merkač Hudopisk. 

 • 12.2023., NEDJELJA U 19 SATI, KONCERT FILIPA HOZJAKA

Uz obilježavanje Dana Grada Preloga, u prostoru Sportsko rekreacijskog centra DG Sport te Hotela Panorama u Prelogu, koncert će održati Filip Hozjak, uz pratnju Varaždinskog tamburaškog orkestra.  Koncert će se održati u nedjelju, 10. prosinca, s početkom u 19 sati, a ulaz na koncert je slobodan. Filip Hozjak nastupio je i u programu ovogodišnje Opere pod zvijezdama, kao dio „4 Tenora“, a ovoga puta će se predstaviti uz sjajne tamburaše okupljene u Varaždinskom tamburaškom orkestru, a kao posebna glazbena gošća na pozornici će se predstaviti Gabriela Hrženjak. Tenor Filip Hozjak završio je Akademiju za umjetnost i kulturu Osijek, a u stalnom je angažmnau Kazališta „Komedija“ od 2021. godine. Krajem 2012. sudjelovao na natjecanju Lazar Jovanović u Beogradu gdje je osvojio 1. nagradu. Godine 2013. na Međunarodnom natjecanju Lav Mirski u Osijeku osvojio je 1. nagradu te posebnu nagradu kao apsolutni pobjednik 3. kategorije. U svibnju 2014. na istom natjecanju osvojio je 1. nagradu u solističkom natjecanju, kao i 1. te posebnu nagradu za apsolutnog pobjednika u kategoriji opernih ansambala (s baritonom Borisom Šilijem). Iste godine primio je Rektorovu nagradu Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku. 2015. godine osvaja 1. nagradu te ujedno i posebnu nagradu kao apsolutni pobjednik u kategoriji mjuzikla na natjecanju „Lav Mirski“ u Osijeku. U Kazalištu „Komedija“ nastupa kao Jesus u rock-operi “Jesus Christ Superstar”, a dio je i ansambla u predstavama Grofica Marica, Alfi Kabiljo, Moji mjuzikli #2, Ludnica s tenorima i Ljepotica i Zvijer.

Željko Sokač

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja