Međimurje Press
Vijesti

Održano 15. državno natjecanje vatrogasne mladeži RH

Petnaesto po redu državno natjecanje vatrogasne mladeži Republike Hrvatske održano je danas u Novalji na otoku Pagu. U organizaciji Hrvatske vatrogasne zajednice, a uz domaćinstvo Vatrogasne zajednice Ličko-senjske županije, natjecanje je okupilo 108 natjecateljskih odjeljenja iz 19 hrvatskih županija te goste iz Slovenije i Mađarske.

Zatvaranju je prisustvovao velik broj navijača, visokih gostiju i vatrogasnih dužnosnika: potpredsjednik Hrvatskog sabora i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, predsjednik Predsjedništva HVZ-a Ante Sanader, izaslanik predsjednika Vlade RH, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, zamjenik predsjednika HVZ-a za priobalje, zapovjednik Vatrogasne zajednice Istarske županije Dino Kozlevac, dopredsjednici Hrvatske vatrogasne zajednice: Slavko Gauš, Zdenko Čarapar, Stjepan Skuliber, Mijo Brlečić, zapovjednik Vatrogasne zajednice Ličko-senjske županije Zvonimir Lončarić, predsjednik Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkevnik, predsjednik mađarskog odbora za mladež Laszlo Schefer, izaslanica župana Ličko-senjske županije Vesna Stručić, župan Međimurske županije Matija Posavec, u ime Grada Novalje Ivan Peranić te gradonačelnik Grada Jastrebarsko Zvonimir Novosel.

Neka živi hrvatsko vatrogastvo

Predsjednik Sanader pozdravio je nazočne u ime Hrvatskog sabora i Predsjedništva HVZ-a te zahvalio domaćinima i voditelju natjecanja Nedeljku Vukaloviću. „Čestitam svima koji su danas nastupili, posebne čestitke upućujem pobjednicima i zahvala sudcima na odličnoj organizaciji, a pobjedničkim ekipama želim da dostojno predstavite Hrvatsku na natjecanju sljedeće godine u Italiji“, kazao je Sanader.

Zapovjednik Tucaković uputio je veliku zahvalu u ime predsjednika Vlade RH i čestitao voditeljstvu, svim zapovjednicima, sudcima, trenerima, roditeljima. „Čestitam svima koji vodite dobrovoljna vatrogasna društva. Radite častan posao i vi ste budućnost hrvatskog vatrogastva. Posebno čestitam pobjedničkim ekipama koje su se plasirale u Trentino, a zahvalu upućujem domaćinima DVD-u Novalja, Vatrogasnoj zajednici Ličko – senjske županije i neka nam živi hrvatsko vatrogastvo“, zaključno je rekao Tucaković.

Zapovjednik Lončarić zahvalio je što je upravo ova županija izabrana za domaćina državnog natjecanja vatrogasne mladeži i čestitao svim natjecateljima: „Hvala što ste u ovako velikom broju danas došli i nadam se da će ova županija i u budućnosti biti domaćin ovog natjecanja“.

Prisutnima su se obratili predstavnici stranih odjeljenja  Janko Cerkvenik i Laszlo Schefer, kazavši kako su počašćeni dolaskom na ovo natjecanje koje je pokazalo odličnu organizaciju i dobru spremnost ekipa te zaželio pobjedničkim ekipama sreću u daljnjem natjecanju.

 

Odjeljenja su na natjecanju nastupila u disciplinama vježba s preprekama i štafetom, a najbolje rezultate su pokazala odjeljenja:

Mladež muška:

  1. DVD RIBNICA
  2. DVD OSTRNA
  3. DVD TUGONICA – PODGRAĐE

Mladež ženska:

  1. DVD BEDEKOVČINA
  2. DVD KOPRIVNICA
  3. DVD OSTRNA

Mladež ženska gosti:

  1. PGD Veliki Podlog (SLO)
  2. VERTESOMLO OTE (MAĐ)

Temeljem postignutih rezultata najbolje ekipe steći će pravo nastupa na međunarodnom natjecanju vatrogasaca koje će se održati sljedeće godine u talijanskom Trentinu.

I potpredsjednik Vlade Božinović posjetio natjecanje

Tijek natjecanja u jednom dijelu pratio je i potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji je pohvalio organizaciju: „Hrvatska vatrogasna zajednica ima dugu tradiciju  što se posebno ogleda u odnosu prema mladima i djeci. I na današnjem natjecanju sudjeluje oko sudjeluje oko 1500 sudionika, a samo jedan pogled na današnje natjecanje govori nam da ne moramo brinuti o budućnosti hrvatskog vatrogastva. Vatrogasci se ne angažiraju samo na gašenju požara, kojih je ove godine srećom bilo manje, ali zbog povećanih padalina su se borili s poplavama i posljedicama nevremena. To je ta današnja snaga sustava koja je prepoznata izvan granica RH“, kazao je Božinović i dodao kako su vatrogasci ključni u spašavanju ljudi i imovine, a snaga koja ima tako dugu tradiciju čini nas bogatijim u svakom pogledu. „Vlada RH vatrogastvu je dala mjesto koje mu pripada, a status vatrogastva je neusporedivo bolji nego što je bio. Možemo očekivati ekstremne vremenske prilike i zato nam trebaju obučeni i opremljeni vatrogasci poput vas, a građani ove države mogu se osjećati sigurno zahvaljujući vama, što ste nebrojeno puta do sada dokazali“, zaključio je Božinović.

Uz visoke vatrogasne dužnosnike, natjecateljska odjeljenja su posjetili i izaslanik Predsjednika Republike brigadir Eugen Njari, načelnik Odjela operativnog dežurstva u Zapovjedno-operativnom središtu Glavni stožer Oružanih snaga te izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja general Dragutin Repinc,

Nina Francetić 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja