Međimurje Press
Policija

Dnevna informacija PU međimurske za srijedu i četvrtak, 21. i 22. lipnja 2023.

Zbog neprilagođene brzine ispale betonske grede i blokirale prometnicu

Slika /2023/Prometna nesreća nadvožnjak 21062023.JPG

Od 15.54 do 20.25 sati dionica državne ceste broj 209 od raskrižja Zrinsko – frankopanske, Neumanove i Carinskog odvojka u Čakovcu do raskrižja s kolnikom državne ceste broj 3 (raskrižje istih cesta s kružnim tokom prometa kod Nedelišća) bila zatvorena za sav promet

U srijedu, 21. lipnja 2023. godine oko 15,45 sati u Čakovcu, Zrinsko – frankopanska ulici, na nadvožnjaku, 38-godišnji vozač s područja Sisačko-moslavačke županije, upravljao je teretnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka vlasništvo prijevozničke tvrtke s područja grada Zagreba, kojemu je bilo pridodano priključno vozilo, na kojima se prevozio vangabaritni teret (dvije betonske grede), kolnikom ulice, uz nagib nadvožnjaka.

Vozač brzinu kretanja vozila nije prilagodio osobinama i stanju ceste (zavoj, uzdužni i bočni nagib), zbog čega je izgubio nadzor nad upravljanjem priključnog vozila koje je sišlo izvan kolnika. Tom prilikom 48-godišnja vozačica osobnog automobila čakovečkih registarskih oznaka s područja općine Nedelišće, koja se kretala iz suprotnog smjera, vozilom prošla ispod betonskih greda i udarila gornjim dijelom automobila u betonske grede, a kotačima i donjim postrojem vozila u čeličnu sajlu koja spaja vučno i priključno vozilo.

Nakon kontakta osobnog automobila i tereta došlo je do zanošenja priključnog vozila i prevrtanja na lijevu bočnu stranu te udara u metalnu zaštitnu ogradu, dok je osobni automobil također udario u metalnu zaštitnu ogradu.

U nesreći nije nitko ozlijeđen, dok je od 15.54 do 20.25 sati dionica državne ceste broj 209 od raskrižja Zrinsko – frankopanske, Neumanove i Carinskog odvojka u Čakovcu do raskrižja s kolnikom državne ceste broj 3 (raskrižje istih cesta s kružnim tokom prometa kod Nedelišća) bila zatvorena za sav promet koji se odvijao obilazno.

Nadalje je obavljenim pregledom dokumentacije vozila i izvanrednog prijevoza utvrđeno je da je prijevoz izvanrednog tereta suprotan dopuštenjima iz dozvole (prijevoznik prije polaska nije prijavio izvanredni prijevoz na informacijski sustav putem web aplikacije te nije osigurao pratnju izvanrednog prijevoza s jednom zahtjevnom pratnjom i jednom jednostavnom pratnjom – osigurao samo jednu zahtjevu pratnju). Uvidom u karton izvršenih preventivnih tehničkih pregleda vozila za teretni automobil, utvrđeno da je istekao periodični preventivni tehnički pregled.

Prekršajno će se sankcionirati pravna i odgovorna osobe te vozač.

U vožnji se kod Preloga zapalio automobil

Slika /2023/Požar vozila kod Preloga 21062023.JPG

O događaju će se podnijeti izvješće nadležnom državnom odvjetništvu

U srijedu, 21. lipnja 2023. godine oko 14,40 sati na državnoj cesti D-20, između Cirkovljana i Preloga, za vrijeme dok je vozilo bilo u pokretu došlo je do požara osobnog automobila zagrebačkih registarskih oznaka kojim je upravljao 52-godišnjak s područja općine Goričan.

U požaru su  nastala oštećenja na prednjem kotaču i blatobranu te dijelovima električne instalacije i plastike u prednjem dijelu vozila.

Požar na automobilu su ugasili preloški vatrogasci.

Izvršenim očevidom u prisustvu inspektora za zaštitu od požara i eksploziva, utvrđeno je da se kao uzrok zapaljenja osobnog automobila isključuje poduzeta ljudska radnja dok se tehnički kvar na sistemu ispušnih plinova ne može isključiti.

Materijalna šteta utvrdit će se naknadno.

Provedena tjedna akcija nadzora Alkohola i droga

Slika /2023/Ilustracije nove Ford/20230228_083358.jpg

Policijski službenici Policijske uprave međimurske su od 14. do 20. lipnja 2023. godine proveli akciju Alkohol i droga, u koju su bile uključene maksimalno raspoložive policijske snage uključivo i vozilo „presretač“.

Tijekom akcije utvrđeno je ukupno 274 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od čega:

– 14 prekršaja upravljanja vozilima dok je u krvi prisutan alkohol i to:
– od 0,00 do 0,50 g/kg – pet prekršaja,
– od 0,50 do 1,00 g/kg – dva prekršaja,
– od 1,00 do 1,50 g/kg – dva prekršaja,
– iznad 1,50 g/kg – četiri prekršaja,
– od 1,00 do 1,50 g/kg kod vozača bicikla – jedan prekršaja,

– 60 prekršaja nepropisne brzine kretanja i to;

–    jedan prekršaj prekoračenja nepropisne brzine kretanja u naselju do 10 km/h veća od dopuštene,
–    21 prekršaj prekoračenja nepropisne brzine kretanja u naselju 10-20 km/h  veća od dopuštene,
–    14 prekršaja prekoračenja nepropisne brzine kretanja u naselju 20-30  km/h veća od dopuštene,
–    pet prekršaja prekoračenja nepropisne brzine kretanja u naselju 30-50  km/h veća od dopuštene,
–    12 prekršaja prekoračenja nepropisne brzine izvan naselja 10-30  km/h veća od dopuštene,
–     sedam prekršaja prekoračenja nepropisne brzine izvan naselja 30-50 km/h veća od dopuštene,

– šest prekršaja nepropisnog zaustavljanja i parkiranja,
– jedan prekršaj nepropisne uporabe svjetala u prometu,
– 29 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje,
– jedan prekršaj neregistriranog vozila,
– jedan prekršaj tehničke neispravnosti vozila,
– dva prekršaja upravljanja motornim vozilom za vrijeme zabrane upravljanja,
– 125 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,
– 35 ostala prekršaja.

Najveća koncentracija alkohola u krvi (2,53 g/kg) utvrđena je dana 20. lipnja 2023. godine u 20,40 sati u Čakovcu, ul. Josipa Kozarca, kod vozača osobnog automobila čakovečkih registarskih oznaka, rođenog 1979. godine, s područja grada Čakovca, koji je upravljao prije stjecanja prava na upravljanje motornim vozilom.

Tijekom provođenja akcije od ostalih zakona utvrđena su tri prekršaja iz članka 29 st.1. Zakona o osobnoj iskaznici te je na prisutnost droga u organizmu, testirano je 17 osoba dok nije bilo utvrđenih prekršaja.

Nenad Risek

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja