Međimurje Press
Policija

U akciji preventivne kontrole vozača s policijom!

„Nikad ne koristim mobitel za volanom!“, „Koristim, ali uvijek hands free!“, „Mobitel u vožnji, ma ne, nikad, obavim razgovore prije nego sjednem u auto!“ – bile su tijekom današnjeg jutra najčešće reakcije vozača i vozačica koje je policija i povodom obilježavanja 2. travnja kao Dana bez mobitela u prometu zaustavljala u akciji prevencije i osvješćivanja o opasnostima korištenja mobitela za volanom.

Preventivnom kontrolom policije, a u suradnji s Ravnateljstvom policije, MUP-om i 2. Postajom prometne policije Zagreb danas se obilježava Dan bez mobitela u prometu.

I uistinu, tijekom jutrošnje akcije prometni policajci nisu zamijetili niti jednog vozača koji bi držao mobitel u ruci, a niti da je razgovarao na mobitel tijekom vožnje. Kao da su znali da je baš danas Dan bez mobitela u prometu, komentirali su, ali i pridodali, nažalost, nije ovo realna slika stanja na cestama, jako puno vozača, ali i ostalih sudionika u prometu koristi mobitel ne obazirući se na činjenicu koliko on čini distrakciju, odvlači pažnju od događanja na cesti, pa je i jedna sekunda dovoljna da se dogodi teška nesreća.

Za sve se više prometnih nesreća ipak uspijeva dokazati da im je korištenje mobitela bio uzrok, a prometni i policijski stručnjak za sigurnost u prometu iz Ravnateljstva policije mr. sc. Miron Huljak navodi kako je posljednjih godina policija pojačala kontrole njegove upotrebe, što se odrazilo i na statistiku. Za desetak tisuća godišnje više se bilježi prekršaja korištenja mobitela u vožnji.

Goran Medić, pomoćnik načelnika 2. Postaje prometne policije Zagreb pridodaje da se kontrola zapravo radi svaki dan, kao i kontrola brzine i alkohola, koji su uz mobitel također vodeći ubojice na cesti.

„Mi trećinu svog vremena svakodnevno provodimo koristeći online komunikacije, a najviše od njih uz smartphone, koji nam danas omogućuju funkcioniranje u svakom pogledu na svim područjima života. Problem je što toj pametnoj tehnologiji ne pristupamo s dovoljno odgovornosti za svoju i sigurnost drugih. To se posebice tiče ponašanja u prometu, jer nam mobitel tu nije potreban, ništa se neće dogoditi propustimo li u vožnji poziv ili koju poruku, naglasio je Alen Ostojić, predsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti.

U okviru kampanje provedeno je ponovljeno istraživanje navika i ponašanja vozača, biciklista i pješaka, koje je pokazalo da vozači mobitel za 20-tak posto koriste manje, pješaci za 15 posto više, a biciklisti također manje, za desetak posto.

Rezultate istraživanja možete preuzeti OVDJE.

Osvješćivanje o opasnostima korištenja mobitel u prometu koje se kontinuirano provodi šestu godinu u okviru projekta kampanjama Dan bez mobitela u prometu mora biti dugoročna aktivnost, jer se loše navike i ponašanja preo noći ne mogu promijeniti. Kao što preko noći ta opasna navika nije ni nastala. Počela se kao opasnost osvješćivati zahvaljujući kampanjama i strožim represivnim mjerama kao što su povećane visine novčane kazne za taj prometni prekršaj. Danas ona u Hrvatskoj iznosi tisuću kuna.

Dan bez mobitela u prometu i na simboličkoj razini obilježava se 2. travnja, jer je taj datum kada u svijetu mobitel još nije postojao. Užurbano se te 1973. radilo na njgovom izumu, a prvi poziv s mobitela uspio ostvariti Martin Cooper, direktor Motorole kada je 3. travnja s ulica Manhattana  pobjedonosno uzviknuvši u slušalicu fiksnog telefona svog konkurenta i izumitelja AT&T-ja Joela Engela kako ga zove s jednog od najprometnijih ulica New Yorka. Ni ne sluteći da će u narednim godinama ova tehnologija, koja nam je u mnogim pogledima olakšala i promijenila živote, zbog navika i ponašanja koja joj nismo prilagodili – svaki dan naše zdravlje i život dovoditi u opasnosti. Zato je slogan kampanje Svaki dan bez mobitela u prometu je dobar dan!, pa kampanja ne staje s današnjim datumom.

U okviru kampanje provest će se velika akcija osvješćivanja mladih ljudi koji ulaze u dob polaganja vozačkih ispita, kad će maturanti biti pozvani da se uključe u nagradnu igru i svojim kreativnim radovima o opasnostima korištenja mobitela u prometu osvješćivati da je njegova uporaba za volanom, na biciklu ili pri prelasku prometnica loša i opasna navika.

Nositelj kampanje: Hrvatska udruga menadžera sigurnosti

Kampanja je sufinancirana sredstvima Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa 2021 – 2031

Renata Ivanović

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja