Međimurje Press
Vijesti

Preminuo Mladen Kušec

Legenda hrvatskog novinarstva Mladen Kušec, poznat po svojim radijskim i TV emisijama za djecu i mlade kao što su “Tonkica Palonkica, frrr…”, “Patuljci pojma nemaju”, “Hihotići” i “Bijela vrana” umro je u Zagrebu, izvijestila je  Hrvatska radio televizija (HRT).

Mladen Kušec rođen je u Zagrebu 1938. godine. U rodnom je gradu završio gimnaziju i studij na Filozofskom fakultetu.

Na tadašnjem Radio Zagrebu počeo je raditi 1963. godine Kao novinar i urednik istaknuo se rado gledanim i slušanim radijskim i TV emisijama za djecu i mlade, među kojima Tonkica Palonkica, frrr…, Patuljci pojma nemaju, Hihotići, Bijela vrana i dr.

Kušecove radijske i TV emisije za djecu, ističe HRT, postale su standard za taj žanr.

Bio je urednik Obrazovnog i dječjeg programa Hrvatskoga radija 1989.–94., nakon toga godinu i pol urednik Radio Sljemena.

Autor je tridesetak knjiga pjesama, proze i drama za djecu i mlade (Dobar dan, Volim te, Plavi kaputić, Lili i Vili, Slijedi me).

Mladen Kušec dobitnik je više nagrada, među ostalim nagrade HND-a Zlatno pero 1979. (za knjigu Donatela, nastalu prema radioemisiji Bijela vrana), nagrade Mato Lovrak za najbolji roman za mladež 1993. (za roman Mama, tata i ja), nagrada na Tjednu radija u Ohridu 1977. i 1983, nagrade Radio Zagreba 1983. te nagrade HRT-a Ivan Šibl za životno djelo 1991. godine.

Saborski zastupnik Bojan Glavašević na Twitteru se oprostio od Kušeca.

“Preminuo je čovjek koji je skupio tatine “Priče iz Vukovara”. Pisao je za djecu, ali ja ga pamtim kao izvor svjetla i dobrote u vrlo mračnim vremenima koja dobroti nisu bila nimalo naklonjena. Počivaj u miru, Mladene. Nedostajat ćeš”, napisao je Glavašević.

Izvor: HINA

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja