Međimurje Press
Vijesti

Radovi na održavanju pružne dionice Čakovec – Mala Subotica

HŽ INFRASTRUKTURA OBAVJEŠTAVA

Zbog radova na održavanju koji se izvode na pružnoj dionici Čakovec – Mala Subotica, a koja se nalazi na željezničkoj pruzi za međunarodni promet M501 DG-Čakovec-Kotoriba-DG, uređaji za osiguranje željezničko-cestovnih prijelaza (ŽCP) Čakovec-Buzovec i Štefanec trenutno su izvan funkcije regulacije prometa.

Pruga između kolodvora Čakovec i Mala Subotica se zbog spomenutih radova povremeno zatvara za promet. U vrijeme tzv. zatvora pruge, odnosno tijekom izvođenja radova uređaji za osiguranje željezničko-cestovnih prijelaza su izvan funkcije, a po završetku zatvora pruge uključuju se u regulaciju prometa. Iznimka je ŽCP Štefanec koji se smatra neosiguranim (polubranici su zaključani u gornjem položaju, a cestovni signali isključeni) do završetka radova jer su zbog zamjene tračnica demontirani uređaji sustava detekcije vlaka.

Napominjemo da sigurnost željezničkog i cestovnog prometa pritom nije ugrožena jer kada željezničko-cestovni prijelaz nije u funkciji promet teče prema članku 129. stavak 1. Pravilnika o načinu i uvjetima za sigurno odvijanje i upravljanje željezničkim prometom (Pravilnik RH-5; NN 107/2016), kojim je predviđeno postupanje u iznimnim situacijama, i to na sljedeći način: „strojovođa prije nailaska na ŽCP osiguran uređajem mora zaustaviti vlak, signalnim znakom „Pazi“, odnosno sirenom vučnog vozila upozoriti sudionike u cestovnom prometu na nailazak vlaka i nakon što se uvjeri da sudionici cestovnog prometa ne prelaze preko ŽCP-a, nastaviti vožnju brzinom do najviše 10 km/h dok čelo vlaka ne prijeđe preko ŽCP-a te nakon toga nastaviti vožnju najvećom dopuštenom brzinom“.

Po završetku radova na uređenju ŽCP-a Čakovec-Buzovec i Štefanec započet će radovi na uređenju ŽCP-a Belica i Mala Subotica koji će za vrijeme zatvora pruge/izvođenja radova također biti isključeni iz funkcije regulacije prometa.

U vrijeme zatvora pruge putnike na određenim relacijama umjesto vlakova prevoze autobusi. Termini u kojima je pruga zatvorena, relacije na kojima putnike prevoze autobusi kao i informacije o mjestima zaustavljanja zamjenskih autobusa objavljeni su na mrežnim stranicama HŽ Infrastrukture ).

Zbog posebne regulacije prometa moguća su kašnjenja.

Radovi na održavanju započeli su 12. rujna 2020., a rok njihova završetka je 31. prosinca 2020.

Korporativne komunikacije

HŽ Infrastruktura d.o.o.

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja