medjimurjepress@gmail.com

Sunčana Glavak na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta u Bruxellesu

Zastupnica Sunčana Glavak sudjelovat će na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta, koja se od 8. do 10. srpnja održava u Bruxellesu.

Rasprava o Fondu za oporavak

Tijekom ovotjednog plenarnog zasjedanja zastupnici će raspravljati o Zaključcima sa sastanka Europskog vijeća održanog 19. lipnja, koji je bio prva prigoda da se na razini čelnika država članica razgovara o prijedlozima Višegodišnjeg financijskog okvira i Fonda za oporavak Europske komisije. Europska komisija predložila je Višegodišnji financijski okvir u iznosu od 1 100 milijardi eura te Fond za oporavak od 750 milijardi eura. Za njihovo usvajanje potrebna je suglasnost Vijeća i Europskog parlamenta.

Njemačko predsjedanje Vijećem Europske unije

Nakon uspješnog hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, taj zadatak u drugoj polovici 2020. godine preuzela je Njemačka. Prioriteti i program aktivnosti njemačkog predsjedanja tema su rasprave zastupnika na plenarnoj sjednici, a predstavit će ih kancelarka Angela Merkel. Pod sloganom Zajedno za oporavak Europe objedinjeni su prioriteti njemačkog predsjedanja kojem će u središtu biti teme poput prevladavanja koronakrize i gospodarskog oporavka te donošenje dugororočnog proračuna.

Borba protiv pandemije COVID-19

Obrana od koronavirusa i dalje je u fokusu svih institucija Europske unije. Zastupnici će raspravljati o Strategiji javnog zdravlja Europske unije nakon pandemije COVID-19 te o ulozi kohezijske politike u borbi protiv društveno-gospodarskih posljedica.

Zaštita ljudskih prava i borba protiv kriminala

Europska komisija predstavit će posljednje novosti o cjelovitoj politici i Akcijskom planu Europske unije za sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma te Godišnje izvješće o ljudskim pravima za 2019. godinu. Uključivanje Roma diljem Europe u sljedećem desetljeću također je na dnevnom redu Europskog parlamenta.

Paket mobilnosti Europske unije

Zastupnici će glasovati o četiri izvješća koji se odnose na Paket mobilnosti Europske unije. To je zakonodavni skup triju inicijativa koje se odnose na upravljanje komercijalnim cestovnim prometom u Europskoj uniji. Paket predstavlja najveću promjenu pravila EU-a o cestovnom prometu.

Europska komisija predložila je niz inicijativa da se promet učini sigurnijim, potakne pametno naplaćivanje cestarina, smanje emisije , zagađenje zraka, broj prepreka za tvrtke, ojača borba protiv nezakonitog zapošljavanja, osigura odgovarajuće zapošljavanje i socijalni uvjeti za radnike.

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*