Međimurje Press
Zdravlje

Obilježavanje Međunarodnog dana sestrinstva u Srednjoj školi Čakovec

Florence Nightingale rođena je 12. svibnja 1820. godine u Firenzi, no ubrzo se s roditeljima seli u Englesku. Postigla je prepoznatljivost kroz obuku medicinskih sestara na terenu tijekom Krimskog rata gdje je organizirala zdravstvenu njegu za ranjene vojnike. U svojem radu postala je poznata kao Dama sa svjetiljkom (eng. The Lady with the Lamp) zbog redovitih obilazaka ranjeničkih kreveta tijekom noći.  S vremenom je došla do zaključka da je jedan od uzroka loše njege za vojnike bio manjak sestara i lijekova te zanemarivani osnovni standardi higijene koji su bili uzrok čestih i smrtonosnih infekcija. Postojao je i nedostatak hrane i materijala za njegu ranjenika. Naposljetku, Nightingale postavlja temelje modernog sestrinstva uspostavom sestrinske škole u bolnici Sv. Toma u Londonu.

Njezine društvene reforme uključuju poboljšanje zdravstvenih uvjeta u svim dijelovima britanskog društva. Nightingale je napisala Notes on Nursing  (1859.), a isti je postao kurikul mnogih tadašnjih škola za sestrinstvo. Ostatak života provela je pospješujući i istražujući sestrinstvo. Jedna od njenih glavnih postignuća bila je implementacija profesionalnih i educiranih sestara u civilno društvo. To je značilo da za bolesne više nisu brinuli bližnji ili časne sestre, nego profesionalne medicinske sestre. Florence je začetnica sestrinstva kao znanosti.

Učenici Srednje škole Čakovec, medicinari četvrtog i petog razreda,  obilježili su Međunarodni dan sestrinstva mjereći arterijski krvni tlak, glukozu u krvi, anketama koje su sami izradili vršili su procjenu rizika za razvoj dijabetesa i dijelili promotivne materijale u svrhu prevencije kardiovaskularnih bolesti. Ukratko, vodili su brigu o svim djelatnicima škole, od svojih kolega i nastavnika do ostalih djelatnika škole. Osim konkretnih znanja i vještina u kompetenciji medicinskih sestara/tehničara, izuzetno nam je važno poučavati učenike empatiji, ljudskom pristupu potrebitima i čovjeku općenito. Ponosni smo kada vidimo da uspijevamo, poručuju nastavnici medicinari. 

Autor teksta: Đurđica Hlapčić, mag. med. techn

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja