Međimurje Press
Zdravlje

Povezanost žutice i dojenja!

Žutica kod beba je poprilično česta i vrlo ju je jednostavno prepoznati. Radi se o pojavi žutila kože i sluznice uzrokovane viškom bilirubina u organizmu.

Žutica se češće javlja kod dojenih beba, a i trajanje joj je duže nego kod beba koje se hrane adaptiranim mlijekom. Osim zaraznih bolesti žutice koje pogađaju odrasle, fiziološka žutica koja najčešće pogađa novorođenčad uglavnom je potpuno bezopasna i prolazi sama uz sebe ili uz izlaganje suncu ili fototerapiji.

Žutilo kože i sluznice, mirna beba koja većinu vremena beba spava i jede manje nego inače su neki od najčešćih simptoma žutice, prenosi Mamin kutak.

Fiziološka žutica uzrokovana je prirodnim rastom razine bilirubina u organizmu, dok je jetra još nedovoljno zrela da bi bilirubin mogla preraditi. Ovaj oblik žutice javlja se u više od 50% novorođenčadi a riječ je o potpuno bezopasnoj vrsti žutice.

Novorođenačka žutica pogađa većinu novorođenčadi u prvom tjednu nakon rođenja a uzrok tome je višak crvenih krvnih stanica u bebinom tijelu koje se trebaju razgraditi. Dva tjedna nakon rođenja kod većine beba žutica potpuno nestaje.

Kod liječenja žutice uglavnom se prakticira fototerapija odmah u bolnici jer svjetlo kojem se beba izlaže omogućava razgradnju bilirubina i potiče izlučivanje putem urina, a rijetko je potrebna i izmjena krvi ukoliko su razine bilirubina opasno povišene.

Kod dojenih beba žutica se češće javlja u odnosu na bebe hranjene adaptiranim mlijekom, čime se dolazi do zaključka da neki od sastojaka majčinog mlijeka očito pospješuju otpuštanje bilirubina u bebina crijeva odakle dolazi u bebin krvotok. Unatoč tome, žutica se svejedno može javiti i kod beba koje nisu dojene.

Dojenje može produžiti trajanje žutice, no ukoliko vrijednosti bilirubina nisu jako visoke, nema potrebe za prestankom dojenja. Liječnik će vas svakako obavijestiti ukoliko je potrebno nakratko prekinuti dojenje. U tom slučaju, ne zaboravite na redovito izdajanje kako biste potaknuli daljnju proizvodnju mlijeka i mogli nastaviti s dojenjem kada beba ozdravi, ali i kako biste izbjegli mogući mastitis uslijed prestanka dojenja. Dojenje također potiče bebinu probavu, čime će joj olakšati izbacivanje bilirubina iz organizma.

Ukoliko se simptomi po izlasku iz bolnice počeli pogoršaju, važno je posjetiti pedijatra.

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja