Međimurje Press
Zdravlje

Srednja škola Čakovec – Svjetski dan bolesnika

Da bi se skrenula pažnja na bolesnike, njihove probleme i potrebe, 11. veljače obilježava se Svjetski dan bolesnika. Zanimljivo je da je obilježavanje toga dana utemeljio papa Ivan Pavao Drugi kada je saznao da i sam boluje od Parkinsonove bolesti koju karakteriziraju kroničan tijek i brojni funkcionalni hendikepi.

Usprkos znatnom tehnološkom napretku i terapijskim inovacijama moderne medicine bolest je i danas pojam praćen brojnim stigmama. Zato je cilj Svjetskoga dana bolesnika poticanje svijesti o nužnosti primjerene skrbi o bolesnicima, poštovanja njihovih prava i empatije koju svaki od njih zaslužuje. Usto, želi se potaknuti sve ljude da promisle o vlastitim mogućnostima sudjelovanja u brizi za oboljele.

Povodom Svjetskoga dana bolesnika vrijedno je naglasiti da Zakon o zaštiti prava pacijenata (NN 169/04, 37/08) definirana prava koja pripadaju svakome od nas u ulozi bolesnika, a to su:

  • pravo na suodlučivanje i pravo na obaviještenost
  • pravo na prihvaćanje, odnosno odbijanje medicinskih postupaka ili zahvata
  • pravo na povjerljivost
  • pravo na privatnost
  • pravo na pristup medicinskoj dokumentaciji
  • pravo na zaštitu prilikom sudjelovanja u kliničkim ispitivanjima
  • pravo na pritužbu.

https://www.hzjz.hr/sluzba-javno-zdravstvo/svjetski-dan-bolesnika/

„Ne samo što smo se rado odazvali pozivu na promociju medicinske struke obilježavanjem Svjetskoga dana bolesnika nego smo i ponosni zbog povjerenja koje su nam iskazali ravnatelj i glavna sestra Županijske bolnice Čakovec. Stoga smo danas sa svojom nastavnicom Đurđicom Hlapčić u Županijskoj bolnici Čakovec mjerili arterijski krvni tlak i glukozu u krvi žiteljima Međimurske županije.“

  1. C razred, buduće medicinske sestre /tehničari opće njege

Srednja škola Čakovec ponosna je na još jednu generacije mladih ljudi spremnih za nova profesionalna i životna iskustva. Danas, na Svjetski dan bolesnika, osim što su pokazali koliko znaju i koliko su vješti, radili su i nešto puno važnije: poklanjali toplu riječ svakom bolesniku, zdravstveno odgajali one kojima su vrijednosti tlaka i glukoze u krvi odstupale od referentnih vrijednosti, počastili ih najboljim klipićima ikad i toplim čajem iz bolničke kantine.

 

Osim učenika, posebno lijepom energijom počastili su nas, između ostalih i brojni djelatnici Županijske bolnice Čakovec.

Naši učenici 1.e razreda, (budući pomoćni njegovatelji): Antonija, Kaja G., Kaja P. i Ivan sa svojim su nastavnicama Jelenom Novinščak, Brigitom Prstec, Dunjom Brljak Gašparić te asistenticom Ivonom Filipović u čakovečkom Domu za starije i nemoćne također obilježili Svjetski dan bolesnika. S obzirom na to da se bliži Valentinovo, spojili su  dvije prigode te korisnike Doma darivali prigodnim čestitkama. Zaželjeli su im još mnogo lijepih trenutaka, puno druženja i veselja, a manje bolesti i osamljenosti. „Mi smo uvijek tu za vas“, poručili su učenici.

Autor teksta: Đurđica Hlapčić i Brigita Prstec

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja