U službenom dvodnevnom posjetu Međimurskoj županiji od četvrtka, 27. do petka, 28. srpnja 2023. godine, boravi delegacija njemačkog okruga Rems-Murr iz jedne od najbogatijih njemačkih pokrajina Baden-Württemberg, predvođena guvernerom Richardom Sigelom.

Posjet je ostvaren na inicijativu dr. Andreje Marić saborske zastupnice SDP-a.

Službeni sastanak njemačke delegacije s predstavnicima Međimurske županije, predvođenima međimurskim županom Matijom Posavcem i gradonačelnicom Čakovca Ljerkom Cividini sa suradnicima, uvodno je održan  danas, 27. srpnja 2023. godine, u Maloj vijećnici Međimurske županije.

Kako je istaknuo domaćin, upan Matija Posavec, do posjeta je došlo s obzirom da brojna međimurska poduzeća imaju kvalitetnu suradnju s ovom njemačkom regijom u kojoj radi i veliki broj Međimuraca. Sastanak je bio prilika da se njemačkoj delegaciji predstave gospodarski, turistički, obrazovni, zdravstveni, kulturni i sportski potencijali Međimurske županije, kao podloga i temelj buduće suradnje. Cilj posjeta je unapređenje međuregionalne suradnje između Međimurske županije i okruga Rems-Murr u području gospodarstva, turizma, sporta te usluga u zajednici, s naglaskom na usluge u zdravstvu i socijalnoj skrbi, kao i promocija međimurskih poduzeća na njemačkom tržištu.

Prilika je to i za razmjenu ljudi, organizaciju studijskih putovanja zdravstvenih djelatnika, razmjenu studenata te povezivanje sportskih i kulturno umjetničkih udruga, rekla je gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini i izrazila zadovoljstvo što do posjeta dolazi u vrijeme naveće međimurske manifestacije Porcijunkulovog, kao i zbog prilike da se čuju i implementiraju dobra iskustva u cilju daljnjeg razvoja Čakovca, posebice u pogledu razvoja poslovnih zona, ekologije i slično.

Upravo pokrajina Baden-Württemberg, koja zbog brojnih hrvata koji tamo rade, ima snažan gospodarski potencijal, a može se pohvaliti i odličnim ekološkim i prometnim rješenjima te nizom ostalih iskoraka, naglasio je guverner Richard Sigel i izrazio nadu u uzvratni posjet međimurske delegacije već sredinom rujna uz dobru suradnju u budućnosti.

Tom prigodom razmijenjeni su i prigodni pokloni.

Uslijedio je i obilazak nekoliko uspješnih, izvozno orijentiranih, međimurskih poduzeća, a slijedi i posjet Županijskoj bolnici Čakovec te turističkim adutima Međimurske županije ravničarskog i brdovitog Međimurja. Kažimo na kraju, da će njemačka delegacija, prisustvovati će i otvorenju ovogodišnjeg Porcijunkulova.

(rd)