Međimurje Press
Županija

Međimurska županija u vrhu po ulaganju u kulturu – Stari grad Čakovec najvrjedniji je spomenik kulture

Međimurska županija izdvojila je u 2021. godinu najviše po stanovniku za kulturu iz proračuna, 195,47 kuna, odnosno 2,54 posto proračunskog udjela, što ju je također svrstalo u vrh u odnosu na ostale županije. Pokazala je to naša analiza napravljena iz podataka konsolidiranih proračuna. A evo u što se je sve investiralo.

Godinu 2021. obilježio je završetak najvećeg ulaganja u kulturu Međimurja ikada: u ljeto te godine otvoren je novi Muzej nematerijalne baštine – Riznica Međimurja, odnosno dovršen projekt kojim je revitalizirana fortifikacija Staroga grada u Čakovcu. Utvrda je obnovljena i revitalizirana ulaganjem koje je premašilo 45 milijuna kuna, od čega je 85% sufinancirano iz Europskog fonda za regionalni razvoja, a ostatak iznosa sufinancirala je Međimurska županija. Riznica Međimurja krajem 2022. godine dobiva najvišu nagradu struke u Hrvatskoj kada ju je Hrvatsko muzejsko društvo proglasilo najboljim stalnim postavom u 2021. godini. Postav Riznice Međimurja sadrži inovativna tehnološka rješenja te je priča o povijesnom i etnografskom blagu koje naš kraj baštini svakom posjetitelju izvor ushita.

Priču o ulaganju u najvrjedniji spomenik kulture – Stari grad u Čakovcu – Međimurska županija nastavila je već početkom ove godine sklapanjem novog ugovora o konstrukcijskoj obnovi palače Zrinskih. Radovi će obuhvatiti konstruktivnu obnovu sjeveroistočnog i sjeverozapadnog krila palače, a u sanaciju će biti uloženo 2.732.837 eura. Završetak radova koji će podrazumijevati i uređenje okoliša te parkirališta očekuje se početkom ljeta ove godine. Radovi se u cijelosti financiraju iz Fonda solidarnosti Europske unije te se izvode u suradnji s Konzervatorskim odjelom u Varaždinu.

Uz kontinuiranu potporu koju Međimurska županija pruža udrugama koje djeluju na području kulture, našim vrijednim čuvarima baštine, ponosno podržavamo i manifestacije kojima se glas o kulturi Međimurja nadaleko pronosi. Među njima svakako je Božićni koncert u Nedelišću koji živi već 23 godine i koji je kvalitetom odavno nadmašio slične sadržaje iz mnogo većih europskih sredina od naše.

 

Čakovečki Ogranak Matice hrvatske najaktivniji je u Hrvatskoj što nam je također na ponos. Stalno podupiremo nakladništvo našega Ogranka, djelatnost koja je iznjedrila najviše nagrade te su krajem 2022. – po treći puta – nagrađeni Zlatnom poveljom Matice hrvatske za knjigu Ignacija Aurelija Fesslera „Tri prijatelja iz Novog Zrina – roman iz doba hrvatskoga bana Nikole VII. Zrinskoga“, tiskanu u sklopu Bibliothece Murodravana koju je 2016. Ogranak osnovao uz podršku Međimurske županije.

Bibliotheca Murodravana je utemeljena sa željom objavljivanja djela važnih za kulturnu povijest Međimurja. Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu i Međimurska županija zajedničkim nastojanjima žele predstaviti relevantne tekstove, istraživanja i zapise vezane uz široj javnosti manje poznate detalje te povijesti. Bibliotheca Murodravana snažan je iskorak u istraživanju i publiciranju djela koja osvjetljuju turbulentna razdoblja naše drevne i recentne kulturne povijesti.

Ulaganja u kulturu u razvojnoj strategiji Međimurske županije neodvojiva su od ulaganja u turističke potencijale. U narednom razdoblju slijede realizacije sadržaja koji će kulturu i povijesno nasljeđe Međimurja prikazati u punom sjaju pomno osmišljenim sadržajima turističke ponude. Slijedi nam revitalizacija Feštetićeva kaštela u Pribislavcu, jednog od najočuvanijih dvoraca sjeverozapadne Hrvatske, kojem ćemo dati atraktivne, suvremene sadržaje. Nastavljamo razvijati mrežu Ekomuzeja Međimurje malo, inovativne platforme koja umrežuje 30 baštinskih lokaliteta diljem našega kraja. Neki lokaliteti su već u pripremi poput palače međimurske popevke u Donjoj Dubravi, centra cekera u Nedelišću, svjetskog centra pušipela i centra sv. Jeronima u Štrigovi, zatim centra zlatarenja u Donjem Vidovcu, centra za interpretaciju rudarske baštine u Murskom Središću, Centra Halicanum Sv. Martin na Muri, interpretacijskog centra Drava u Prelogu, nekropole pod tumulima u Goričanu, te svjetskog centra dr. Rudolfa Steinera u Donjem Kraljevcu, dok su sadržaji za još čitav niz lokaliteta u fazi razrade. (L.K.)

Izvor: https://zupan.hr/

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja